Filipinler Linux Dedi...

DarkCod3r

Key&RC4 Coder
Katılım
8 Ağu 2007
Mesajlar
1,682
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
36
Konum
Artık YENİ bi SOLUK
Lise öğrencilerine bilgisayar sağlamak teknolojik gelişimin ilk adımlarından biridir ama Filipinler'de pek çok okulun bilgisayar laboratuvarı kurmak için gerekli kaynağı bulunmuyor. Bir hükumet programıyla okullara Fedora yüklü 13.000 bilgisayarın dağıtımının başarıyla tamamlanmasının ardından şimdi de Ubuntu yüklü 10.000 bilgisayar dağıtımına hazırlanılıyor.

Melbourne'de bu yıl linux.com.au tarafından düzenlenen “Eğitimde Linux ve Özgür Yazılım” tartışmasına katılmak üzere Avusturalya'ya gelen bağımsız özgür yazılım danışmanı Ricardo Gonzalez, Microsoft Windows'un yerine Linux kullanmayı tercih etmek için pek çok sebep olduğunu söyledi.

Gonzalez 1997 yılında gerçekleşen Asya kriziyle birlikte Filipinler'de Linux'un popüler hale geldiğini belirtti.

Japonya Hükümeti'nin sağladığı kaynakla desteklenen PCPS (Her okula bir bilgisayar) programı 2000'li yıllarda başladı ve okullara Windows kurulu bilgisayarlar teslim edildi. Ancak geçen beş yılın ardından fark edildi ki pek çok bilgisayar, kullanmayı bilen kişiler olmadığı için kullanılmıyordu.

Advanced Solutions Inc (ASI) isimli bir şirket bu dönemde Gonzalez'e 1.000 okul için hazırlanacak teklifte danışmanlık yapması için teklif götürdü. Gonzalez gelişmeleri şöyle anlatıyor: “Biz bilgisayarlarda Fedora 5 kullanmak istiyorduk, ancak Filipin Başkanlık Ofisi bize sürekli 'böyle bir şeyi neden ücretsiz sunduklarını; destek ve eğitimi nasıl sağlayacaklarını' soruyordu. Proje; Microsoft'un Windows XP için 20 $, Office için ise 30 $ lisans bedeli belirlemesine ve lise öğretmenlerine ücretsiz eğitim vermeyi taahhüt etmesine rağmen bizim teklifimizin hâlâ daha uygun fiyatlı olduğunu anlatana kadar dört-beş ay sürüncemede kaldı.”

Tüm bu engellerin aşılmasının ardından ASI kontrat imzaladı ve 10.000 bilgisayar Aralık 2007 sonunda teslim edildi. Filipinler'in Linux eğitim hikayesi daha yeni başlıyor, çünkü ASI 1.000 okul için daha kontrat imzaladı.

Bu projede Kubuntu ve Edubuntu kullanılacağını açıkladı. Artık Linux'un kullanılabilirliğine dair sorularla karşılaşmadıklarını anlatan Gonzalez, sunuculara öğrencilerin içerik oluşturabilmesi için Joomla ve Drupal içerik sistemi kurmalarının istendiğini söyledi (Joomla ve Drupal; PHP tabanlı ve açık kaynak kodlu içerik yayınlama platformlarıdır).

Gonzalez sözlerine, “Filipinler Hükümeti artık Linux'un daha az harcamayla daha fazla iş yapabildiğini anladı. Şuna inanıyorum ki bu proje özgür yazılımın gücünün yaygınlaşması için güçlü bir başlangıç oldu” şeklinde devam etti.

Gonzalez sözlerini şöyle bitirdi: “Yeni bir bilgisayar alırken ödenen tutarın neredeyse yarısı işletim sistemi ve ofis yazılımına gidiyor, kaç kişi bunu karşılayabilir ki? Linux ve açık kaynak, eğitim pazarında söz sahibi olmak istiyorsa; lise ve orta öğretim kurumlarının materyal ihtiyacına çözüm sunmalı”
 
Geri
Üst