Felç Riskine Karşı Şah Damarı Kontrolü

mendo68

New member
Katılım
27 Haz 2005
Mesajlar
2,410
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
Derslerin Başı
felce1902ek.jpg

İnme (felç) beyin dokusunda başlayan ve şah damarında meydana gelen tıkanma sonucunda oluşuyor.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özkökeli, 50 yaşın üzerindeki kişilerin felç riskine karşı şah damarı kontrolü yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Batı ülkelerinde ölüm nedenlerinde 3'ncü sırayı alan inmenin (felç), kalp damar sistemi hastalıklarından sonra dünyada 2'nci sırayı aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özkökeli, "Yapılan araştırmalarda, 55-64 yaş grubu insanlarda senelik inme görülme ihtimali 100 binde 276 olarak belirlenmiş durumda. Bu sayı 65-74 yaş arasında 100 binde 632'ye çıkıyor ki, bu da oldukça büyük bir rakam" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özkökeli, inmenin, beyin dokusunda başlayan ve şah damarında meydana gelen tıkanma sonucunda oluştuğunu belirterek "İnmenin en büyük nedeni, beyindeki damarların tıkanıklığına bağlı olarak beynin belirli yerlerine kan gidememe olayıdır. Bunun en önemli nedeni de kireçlenme, yani damar sertliğidir" diye konuştu.

Kolesterol, sigara içimi, yüksek tansiyon ve diyabetin kalp damar hastalıklarının yanısıra şah damar hastalıklarına da neden olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özkökeli, "Kandaki yağ molekülleri damar cidarında toplanarak, atanom plakları oluşturur. Oluşan bu plaklar sayesinde de, damar çapı giderek daralır. Atanom plaklarının ülsere dönüşmesiyle, buradan beyne gidecek küçük pıhtılar felce neden olabilir" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özkökeli, inmenin hiçbir belirti göstermeden aniden ortaya çıkabileceğini de belirterek, şunları söyledi:

"Damarında yüzde 70-80 tıkanma olan hastalar, hiçbir rahatsızlık duymadan gezebilirler. Hastalar, geçici görme kaybı, göz kararması, gözde şimşek çakması, baş dönmesi, denge kayıpları, dilde uyuşma ve geçici kuvvet kayıplarını önemsemeden yaşamlarına devam edebilirler. Özellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde bu gibi belirtilerin olması, bu kişilerin rutin takiplerinin yapılması için yeterli belirtilerdir. 50 yaş üzerindekilerin, check-up ve renkli dopler tetkiki yaptırarak, atanom plaklarının damarlarda yapmış olduğu tıkanıklığı tespit ettirmeleri gerekir. Tıkanıklığın ileri derecede olması halinde, tek çözüm ameliyattır. Ameliyat olunmaması halinde ise hasta mutlaka felç olur."

Koroner kalp hastalarının yüzde 8 ile 12'sinin şah damarlarında tıkanıklığa rastlanıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özkökeli, "Koroner kalp hastaları, kalp tetkiklerinin yanısıra, beyni besleyen şah damarlarının da tetkiklerini yaptırmaları gerekir. İnsanlarımız, topluma en yararlı olabilecekleri çağlarda şah damar hastalığıyla uğraşmak durumunda kalıyorlar. Hareketsiz bir yaşam, sigara içimi, damar sertliği, hayvansal gıdalar, yüksek tansiyon, diyabet ve kolesterol gibi nedenler, felç durumunun da tetikleyicisi olabiliyorlar" dedi.


KAYNAK: e-kolay.net
 
Geri
Üst