Fedora 9 (Sulphur) İncelemesi ve Ekran Görüntüleri

bytan

LinuX GeeK
Moderatör
Katılım
17 Tem 2006
Mesajlar
1,866
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
41° 0' 0 N, 27° 30' 0 E Amor en el exilio...
Fedora 9 (Sulphur) İncelemesi ve Ekran Görüntüleri

Fedora 9 (Sulphur) Mayıs'ın 13'de resmi olarak duyuruldu. Grafiksel kurulum programına dosya sistemini şifreleme özelliği eklenmiş ki bu en popüler Linux dağıtımı olan Ubuntu'da bile bulunmuyor. Son kernel sürümü olan Linux kernel 2.6.25, GNOME 2.22.1, GIMP 2.4.5 ve Firefox 3 Beta 5.

Son kernel sürümü olan Linux kernel, versiyon2.6.25 ile dağıtım güçlendirilmiş. Fedora 9 Sulphur ext4 desteği geliyor. Ext4 yeni nesil bir dosya sistemi ve ext3 ile karşılaştırıldığında performans olarak daha iyi çalışabilen daha esnek bir dosya sistemi. Ext4 üzerinde hala çalışılan yani tamamen tamamlanmamış bir proje, ancak Fedora 9 bu desteği sizlere sunarak ext4 tipindeki dosya sistemlerini makinenize kolaylıkla bağlayabilmenizi sağlıyor.

Fedora 9'un getirdiği diğer yeniliklerden birisi GNOME 2.22.1, GNOME'nin bu sürümünde Cheese adında çok yetenekli bir webcam yönetim uygulaması bizlerle buluşuyor. Ayrıca Google Calendar desteği, PolicyKit desteği, daha iyi bir ağ dosya sistemi desteği. Tabi eğer bir KDE kullanıcısı iseniz durum farklı. Fedora 9'da KDE 4.0.3 bizlerle. GNOME ya da KDE'den istediğinizi kurmak size kalmış. Ayrıca Xfce masaüstü kullananlar da unutulmamış. Xfce 4.4.2 kullanıma sunuluyor, Xfce diğer masaüstlerine göre daha az sistem kaynağı tüketen bir teknoloji.

Sonunda init sistemi, Upstart ile yer değiştirdi. Bu uygulama duruma göre servisleri başlatmak durdurmak, ya da yeniden başlatmak gibi işlemleri kolaylıkla yapabiliyor.

Anaconda, Fedora'nın kurulum programı; xt2, ext3, ve NTFS dosya sistemlerini yeniden boyutlandırabiliyor. Ayrıca Anaconda üzerinden şifrelenmiş dosya sistemleri oluşturabiliyorsunuz.

Kurtarma sistemi eskisine oranla çok daha iyi hale getirilmiş, bu kolaylığı sağlayan FirstAidKit uygulamasına teşekkür etmek gerekiyor, çünkü işlem bu uygulama sayesinde gerçekten çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Şifreleme sistemi sadece iyi bir iş değil, Fedora'yı diğer dağıtımlardan bir adım öne taşıyan yeni ve büyük bir adım.

Boot işlemi de artık çok daha hızlı gerçekleşiyor ve masaüstünüz açıldığında çok hoş mavi bir masaüstü arka planı sizi karşılıyor. Eğer bu duvar kağıdını beğenmediyseniz diğer Fedora duvar kağıtlarına bir göz atmanızı öneririz. Pirut'un yerini PackageKit paket yönetim sistemi aldı, bu uygulama sayesinde her tip paketi kolaylıkla sisteme kurabiliyorsunuz. PackageKit ayrıca Put uygulamasınında yerini aldı. Put bildiğimiz gibi grafiksel güncelleme işlemlerinde kullanılıyordu.

Fedora 9'da IcedTea 7 yerini OpenJDK 6'ya bıraktı.

Firefox 3 Beta 5 dağıtıma eklenerek dağıtıma şık bir etkide bulunmuş, Firefox 3 Beta 5 geliştirilmiş masaüstü desteği, değiştirilmiş araç çubuğu Transmission adındaki popüler Torrent istemcisi, ile bizlerle. Eğer arkadaşlarınızla mesajlaşmak istiyorsanız Pidgin 2.4.12'i kullanabilirsiniz.

OpenOffice.org 2.4.0, Fedora 9'a eklenen diğer bir uygulama. OpenOffice.org 2.4.0 ile ofis işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz 2.4.0 sürümü eski sürümlere göre daha hızlı çalışıyor, şifre yönetimi, geliştirilmiş grafik araçları, ve daha bir çok yeniliği OpenOffice.org 2.4.0'da bulabilirsiniz. Ayrıca resim düzenlemek isteyen arkadaşlar vazgeçilmez program olan GIMP 2.4.5'i kullanabilirler.

Fedora en yeni Perl sürümünü olan Perl, 5.10.0 'ı bizlere sunuyor. Ayrıca TeX uygulamasının yerini TeXLive uygulaması alıyor artık.

fedora9firstlook-large_004.jpg

fedora9firstlook-large_005.jpg

fedora9firstlook-large_006.jpg

fedora9firstlook-small_007.png

fedora9firstlook-small_008.png

fedora9firstlook-small_009.png

fedora9firstlook-large_010.jpg

fedora9firstlook-large_011.jpg

fedora9firstlook-large_012.jpg


Ayrıntılı inceleme ve ekran görüntüleri burada
 
byant peki Fedora 9 un Kurulumu hakkında hiç bir bilgin var mı?
 
Fedora, Ubuntu, OpenSuse, Pardus, Mandriva...Tüm Linux dağıtımlarının kurulum mantığı aynıdır.
Kullanıcıların kurulumla ilgili en çok zorlandıkları ve kafalarını karıştıran nokta Disk Bölümlemedir.
Eğer linux dosya sistemi hakkında bilginiz varsa ve ortalama bir düzeyde bilgisayar donanım bilginiz varsa hiç zorlanmadan bu işlem yapılabilir.
Disk Bölümleme yapabilir durumda ise bir kullanıcı, her türlü linux dağıtımını sorunsuzca kurabilir.Çünkü, diğer tüm kurulum adımları, klavye tanımlama, kurulum paketi seçme, lilo/grub belirleme, network ayarları gibi çok sıradan ve basit işlemler.
Disk Bölümleme konusunda "/", ext3, root, home klasörü, dev/hda, /dev/sda, /swap gibi terimler biliniyorsa ve ne işe yaradığı hakkında fikir sahibi ise kullanıcı, çok fazla problemle karşılaşmadan kurulumu bitirecektir..
 
sulphur kurulumu hakkında link (burda) vermiş arkadaş orayı incele istersen.kurulumu daha önceki sürümlerde olduğu gibi
 
yukarıda adı gecen terimlerin hepsine de yabancıysanız "musayit olan en büyük bölüm" mü neydi boyle bi secenek goruceksiniz. isaretleyin onu gitsin,linux halleder gerisini.
 
Geri
Üst