Fazla Et Tüketimi Kolesterolü Artırıyor

Archangelll

New member
Fazla Et Tüketimi Kolesterolü Artırıyor

Kurban Bayramı'nda beslenme alışkanlıkları konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, "Fazla et, hamur işi ve çikolata tüketilmesi kolesterol düzeyinde ani yükselmelere neden olabilir ve buna ba lı sa lık sorunları gelişebilir" diye uyarıyor..

Kolestrolümüz yüksek

Türk Kardiyoloji Derne i'nin yaptı ı araştırmalara göre ülkemizde 9 milyon kişinin kolesterol düzeyi sınır de erlerin üzerinde bulunuyor. Kalıtımsal olarak ülkemizde iyi kolesterol düzeyinin de düşük olması kalp hastalıkları açısından önemli bir risk yaratıyor.

Uzmanlar, sa lık açısından kan kolesterol düzeyinin 200 mg/dl.'nin altında olması gerekti ine dikkat çekiyor. Ancak kolesterol içeri i fazla olan gıdalarla beslenilmesi, şişmanlık, hareketsizlik, stres, tiroid bezinin az çalışması, şeker, böbrek yetmezli i gibi hastalıklar, hormon, idrar söktürücü ve bazı tansiyon ilaçları kolesterol düzeyini artırıyor.

Kurban bayramında da kontrollü beslenin

Uzmanlar, yaklaşan Kurban Bayramı'nda fazla miktarda et, ya lı yemek ve hamur işlerinin tüketilmesinin kolesterol düzeyini artıraca ına dikkat çekerek, "Özellikle diyet yapması gereken kronik sa lık sorunları olan kişiler için ciddi sa lık sorunları oluşabilir. Kurban bayramında fazla et tüketildi i bir gerçek. Etin hem taze hem de ya oranının fazla olması sorunu büyütüyor. Di er taraftan bayram ziyaretlerinde etin yanında kandaki kolesterol oranını etkileyen hamur işi tatlılar, çikolatalar ikram ediliyor. Bunlara hareket azlı ı da eklenince sa lık sorunlarının ortaya çıkma ihtimali artıyor. Özellikle kalp-damar hastalı ı olanlarda, şeker ve böbrek hastalarında, ayrıca kolesterol tedavisi görenlerde vücudun dengesi bozuluyor. Şeker, tansiyon, kalp ilacı kullanan kişilerin bayramda ilaçlarını aksatmamalarını öneriyoruz" diye açıklıyor.

Neler öneriliyor?

Etin yanından di er hazmı zor ve tatlılardan kaçınılmalı. Tansiyon ve kalp problemi olanlar bir kereden bir şey olmaz dememeli, tuzsuz ve ya sız et tercih etmelidirler. Bayram süresince sebze, meyve yemeye özen gösterilmeli. Bol su içilmeli. Bu sayede et ve hamur işi gıdaların tüketilmesi de azaltılmış olur. Ayrıca sa lık durumu iyi olanları da düzenli yürüyüş yapmayı ihmal etmemeliler.

Damar sertli ine dikkat

Kolesterolün yüksek olmasının sakıncaları kan kolesterol düzeyindeki artış damar sertli ine neden olan başlıca faktörlerden biri. Damar sertli i de kalp hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlıyor. Kolesterolün 200mg/dl'nin üzerinde oldu u kişilerde di er risk faktörlerinin de olması bu süreci hızlandırıyor. Kolesterol yüksekli inin yanısıra sigara içimi, şişmanlık, diyabet, tiroid bezi yetersizli i varsa risk ciddi olarak artıyor. İyi kolesterol seviyesinin düşüklü ü; az spor ve az yürüyüş yapmak da tehlikeyi büyütüyor. Bu nedenle fazla kiloların verilmesini, düzenli egzersiz yapılmasını, kolesterol düzeyi yüksek yiyeceklerden uzak durulması öneriliyor.
 

HTML

Üst