Euro Truck Simulator 2 İncelemesi.[INC]

W.PiTToN

W.C.ConsuAllen
Katılım
2 Kas 2006
Mesajlar
19,043
Reaction score
0
Puanları
0
Daf_XF1-475x267.jpg

Özlemiştim bitmek tükenmek bilmeyen yollara düşmeyi, saatlerce direksiyon sallamayı. Tır simülasyonlarının hastası olmadığım halde özlemiştim. Yine SCS Software yetişti imdada. Bunca oyun arasında, MoH ve AC III kenarda duruyorken, ben Euro Truck Simulator 2 oynadım ve inceledim.
PC Labs’ta daha yeni yazmaya başladığım zamanlarda serinin ilk oyununu incelemiştim. Ben dahil birçok kişiye beğendirmişti kendini. Aradan 4 yıl geçti ve yapımcılar ikinci oyunu çıkardılar. Levent Pekcan ile aramızda konuştuk, direkt yapımcılarla irtibata geçtik ve aradan 2 saat bile geçmeden bize dönüş yapıp oyunun kodunu gönderdiler. Ben de direksiyon başına geçip yollara koyuldum. Es geçmeden söyleyelim; oyun Türkçe dil desteğine sahip!

Miras Değil Alın Teri

Adından da anlaşılacağı üzere oyun yine Avrupa’da geçiyor. İlk oyuna göre birkaç farklı ülke açık haritada. İspanya ve Portekiz çıkarılmış, Birleşik Krallık ve Slovakya eklenmiş. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Avusturya ve İtalya aynı ülkeler. Ayrıca şehir sayısı artırılmış, 60’a yakın yerleşim merkezi bulunuyor.
Selefinin aksine ETS 2’de hangi ülkeyi başlangıç merkezi olarak seçerseniz seçin, diğer ülkelere geçiş hakkınız oyunun başından itibaren bulunuyor. İlk oyunda başladığınız ülkedeki bazı işleri bitirmeden, uluslararası işlere başlayamıyordunuz. Artık isteğinize göre ulusal çaplı veya ülkeler arası işler için yollara düşebilirsiniz. Bir diğer farklılık da oyuna başlarken sahip olduğunuz mali varlıklarda ortaya çıkıyor. İlk oyunda tır alabilmeniz için size 100 bin Euro para veriliyordu. ETS 2’de ne bir miras, ne de hibe sizin yardımınıza gelecek. Tam anlamıyla sıfırdan başlayacaksınız her şeye.

Kariyerinizin başlarında başka şirketlerin taşıma işleriyle uğraşmak zorundasınız. Bu tür işlerde yüklü halde tır size sunuluyor ve yol boyunca karşılaşacağınız tüm masrafları şirket karşılıyor. Bu şekilde bir süre para kazanmak durumundasınız. İlerleyen zamanlarda, yapacağınız planlamaya göre ya kredi çekip, yada para biriktirip kendinize bir tır alabilirsiniz. Evet, bir diğer yenilik de banka kredileri. Günlük gelirinize göre 100 bin veya 400 bin Euro kredi çekebiliyorsunuz. Tabi geri ödemesi günlük taksitlerle ve faiziyle gider tablonuzda olacak.
ETS 2’de sadece tır sahibi veya tır şoförü değilsiniz. Taşıma şirketiniz bulunuyor, zaten oyuna başlarken karakter oluşturma ekranında, sürücünün adını girip ve resmini seçtikten sonra, şirketinizin adını ve logosunu belirliyorsunuz. Şirketinizi büyütmek için yeni tırlar, garajlar almanız ve yeni şoförler tutmanız gerekecek. Ve bunların hepsi oldukça fazla para harcamayı gerektiriyor. Yani kredi alarak borç altına girmek zorunda kalabilirsiniz.

Gittiğiniz şehir merkezlerinde yeni işçi bulma kurumları ve tır galerileri keşfedeceksiniz. Keşfettiğiniz tır galerilerini harita üzerinden görebilirsiniz. Ne kadar fazla işçi bulma kurumu keşfederseniz, şoför ararken o kadar çok aday bulabilirsiniz. Tabi sürücü tutabilmeniz için fazladan tırınız olmalı, fazladan tır için de garajınızda yeriniz. Sürücülerin özelliklerine göre talep ettikleri ücretler de değişkenlik gösteriyor.
Trafik Canavarına Dikkat

Yeni garajlar ve tırlar alıp, şoförleri de tuttunuz diyelim. Şirket sahibi olarak sorumluluklarınız burada bitmiyor. Hangi garaj ne kadar verimli, hangi tır ne kadar yol yaptı? Sürücüler şirketiniz için ne kadar kazanç sağladı? Sağladıkları günlük kar oranı ne? Bu tür soruların cevaplarını şirket yönetimi ekranına girerek sık sık kontrol etmek gerekiyor. Puanı düşük olan sürücüler daha az ücret talep ediyorlar, ancak getirileri de daha düşük oluyor. Genelde malı bıraktıkları yerde dönüş için iş bulamıyor ve boş tır ile dönüyorlar. Bu da ekstradan yakıt masrafı anlamına geliyor. Eğer kendi tırınızı kullanıyorsanız ve henüz yeterince tecrübeli değilseniz, siz de aynı duruma düşebilirsiniz. Ben genelde tırlarımı, tuttuğum şoförlere veriyorum ve kendim başka işlerde başkalarının tırıyla çalışıp para kazanıyorum.

Kazandığınız paraların bir kısmını trafik cezalarına, bir kısmını araç tamirine, bir kısmını da mecburen yakıt ve otoyol ücretlerine ayıracaksınız. Eğer benim gibi dikkatsiz ve sabırsız bir sürücü iseniz giderleriniz cezalar ve tamir masrafları nedeniyle epey kabaracaktır. Şöyle ki; ters istikamette gittiğiniz, kırmızı ışıkta geçtiğiniz, kaza yaptığınız veya bir kazaya neden olduğunuz, gece farlarınızı yakmadığınız zaman ceza yiyebilirsiniz. Her zaman ceza gelmiyor ama geldiği zaman da 300-500 Euro arası geliyor. Büyük kazalar yaptığınız zaman aracınız da aynı oranda hasar görüyor. Aracınızın performansını etkiliyor bu durum elbette, yolda bile kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda da yol desteğini çağırmak zorunda kalabilirsiniz. Tabi hayır duası almak için vermiyorlar o desteği, cebinize atıyorlar ellerini.
Tüm bu giderlerden geri para kalırsa, ki ben de bile birikiyorsa sizde her türlü kalır, araç geliştirmelerine, kişiselleştirmeye ve yeni tırlara yönelebilirsiniz. Burada sadece para geçmiyor, bazı tırlar, ekipmanlar ve geliştirmeler için belli seviyelere ulaşmış olmanız gerekiyor. Tırlarınızın dış görünüşlerini değiştirebilirsiniz. Aynaları, rengini, kabin içini, yani birçok noktasını yeni parçalarla süsleyebilirsiniz. Tamamen görsel bir farklılık sağlıyor bu. Performans için geliştirmeler yapmanız gerekiyor; 4×2 şasi yerine 6×4 veya 6×2 şasiye geçmek, motoru değiştirerek torku ve beygir gücü daha yüksek motor takmak gibi. Bu geliştirmeleri şoförlerinize verdiğiniz araçlar için de yapabilirsiniz. Ancak oyunda enteresan bir özellik var; hangi tır olursa olsun saatte 90 kilometre hızın üstüne çıkmıyor hiçbiri. Bunun için özel bir mod bulunuyor, internette rahatlıkla bulabilirsiniz. Onu kurarak araçların hızını 120’ye kadar vurabilirsiniz.

Bitirdiğiniz iş sayısı ve yol aldığınız mesafe, size tecrübe puanı olarak geri dönecek. Tecrübe puanlarıyla seviye atlayabiliyorsunuz ve her bir seviye size bir beceri puanı kazandırıyor. Beceri puanlarını geliştirme ekranında farklı yetenekler için harcayabilirsiniz. Mesela yanıcı, kimyasal, tehlikeli maddeleri taşımak için özel sertifikaları edinebilirsiniz TP’lerle. Bunun yanında ‘uzun yol’, ‘ekonomik sürüş’, ‘tam zamanında teslimat’ gibi kategorilerde seviyenizi artırabilir, bu kategorilere ait özelliklerin bulunduğu işlerde daha yüksek kazanç elde edebilirsiniz.
Görsel anlamda büyük bir gelişme sunmuyor ETS 2, ilk oyundan daha iyi tabi ama günümüz oyunlarının gerisinde. Zaten iyi grafik sunmak gibi bir vaadi yok SCS Software’in. Tır modellemeleri gayet güzel olmuş. Araçların iç mekanı da aynı şekilde gerçekçi. Ayrıca sinyal verirken, silecekleri çalıştırırken veya farları açarken, direksiyon konsolundaki ilgili butonların hareket ettiğini görebilirsiniz. Sürücünün elleri ve ayakları da gözükseydi çok daha iyi olurdu bence. Hava durumu değişiyor ilk oyunda olduğu gibi. Ancak kötü hava koşulu olarak yine sadece yağmur var ve hep aynı şiddette yağıyor. Bazen hafif, bazen bardaktan boşalırcasına yağsa daha gerçekçi olurdu. Tüm bunlara rağmen yağmurlu havada sürüş yapmak hala çok keyifli. Tırı bir yere çarptığınız zaman görsel olarak bir hasar oluşmuyor. Ve nereye çarparsanız çarpın hep aynı ses efekti çıkıyor.

Tüm yolların birbirine benziyor oluşu, ilk oyundaki en çok can sıkan noktalardan biriydi. Hangi ülkeye giderseniz gidin yollar ve şehirler hep aynıydı. ETS 2’de tüm yollar eşsiz olmasa da ülkelerin kendine has çevre yolları, yan yolları ve caddeleri bulunuyor. Almanya ve İngiltere’nin diğer ülkelerden farkı oyunda da belli oluyor. Almanya’da yayıla yayıla sürüş yapabileceğiniz uzun otobanlar bulunuyor, Ada’da ise trafik kuralları sıkı denetleniyor. Ayrıca her ülkenin hız sınırlamaları farklı. Yollarda rastladığınız araçlar da değişkenlik gösteriyor bulunduğunuz bölgeye göre. Fransa’da Fransız araçlarının sayısı çok, Almanya’da ise trafik özellikle Volkswagen grubu ve Mercedes’in işgali altında. Ancak trafikteki araç sayıları daha fazla ve şehir merkezleri biraz daha geniş olmalıydı. Sabah saatlerinde Münih caddelerinin boş olması çok gerçekçi değil.
Sonuç

Oynanış mekanikleri ilk oyuna göre çok değişmemiş, fren ve gaz tepkileri çok daha gerçekçi olmuş ve ilk oyundaki ‘aynı yollar’ sorunu ortadan kaldırılmış. Oyuna başlarken farklı kontrol cihazlarının sunduğu farklı oyun deneyimlerini belirten açıklamalar bulunuyor. Elbette direksiyon setiyle oynanması tavsiye ediliyor ancak herkesin elinin altında olan klavye ve fare ile de, çok gerçekçi olmasa da keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Euro Truck Simulator 2 eksikleri olan ama oyuna oldukça renk katan küçük detaylara sahip bir yapım olmuş. Radyo desteği ile yollarda internet üzerinden Avrupa’nın birçok radyo istasyonunu canlı olarak dinleyebiliyorsunuz mesela. Ayrıca oyun gayet iyi bir çeviri ile hazırlanmış Türkçe dil desteğine sahip. Bir süre sonra rutin taşıma işlerinden sıkılmayı engelleyecek türden rekabet unsuru (rakip firmalar, ürün yetiştirme yarışları gibi) eklenseydi daha bir şey istemezdim. Neyse sözü fazla uzatmayalım ve sanal alemin tır şoförlerini yollara alalım.
Puan: 7,5/10

Test Sistemi

  • Asus G75V
    [*]Ekran Kartı: 2GB GeForce GTX 670M
    [*]İşlemci: Intel Core i7 3720QM 2.6 GHz
    [*]Bellek: 16 GB Ram


tag_blue.png
Etiketler: Euro Truck Simulator, Euro Truck Simulator 2, oyun incelemesi, SCS Software
Sizin Mesajlarınız »


  1. 1. Serdar - 16 Kasım 2012 - 14:26
    Bu oyunu çeşitli modlar ekleyerek çok daha gerçekçi yapabiliyoruz. İnternette çokca mevcut. Örneğin gaza veya frene bastığımızda kabinin sarsılması , motordan gelen tıs sesleri vb….
  2. 2. McCOY35 - 16 Kasım 2012 - 14:45
    Oyunu hala oynuyorum.Ada konusunda haklısınız 50 ile hız sınırı cezası yedim yol zaten ters yön çok zor oluyor :d bu yüzden ordan iş almıyorum mümkün olduğunca
  3. 3. Casbee - 16 Kasım 2012 - 15:33
    Serdar acaba link verebilir misin bununla ilgili. Şuanki hali çocuk oyunu gibi. Simülatör ismini kesinlikle haketmiyor. Hiç gerçekçi gelmiyor.
  4. 4. Salih - 16 Kasım 2012 - 15:58
    G27 ile süper kullanılıyor. tabii menüden girip bikaç ince ayar da yapmak gerekiyor.
    Bir simülasyon tutkunu olarak ben beğendim. (özellikle flight simulator serisi ile başladı heyecanım, kendime ait basit bir kokpitim var. tabi saadece idare ekipmanları, genel uçuş ekipmanları var ama olsun
    ancak Serdar ın da dediği gibi bazı şeyler gerçekçilikten çok uzak. incelemede de belirtildiği gibi hasar diye bir şey yok, çarpışma sesleri hep aynı, patinaj kayma vs yok, yollar biz Türklere göre çok pürüzsüz
    mevsim denen bir şey yok, incelemede de değinilmiş, rekabet için başka firma/şoför vs yok.
    uykunuzun gelmesi vs çok basit yapılmış, yollar o kadar benzer ki araç sürerken sıkılıyorsunuz, çevredeki araçların grafikleri berbat, her şehrin genel yapısı, girişi çıkışı aynı…
    şu mod yapanlardan iyi olanlara ödül verseler oyunun yapımcılarından daha iyi şeyler çıkarırlar ortaya. ki onların düzeltmeleri olmadan araç kullanmak gerçekten sıkıcı. hele yağmurlu hava nasılsa hep aynı ayarda yağıyor. kar desen yok. yağmur damlaları ve camdaki izleri iyi değil.
    bu kadar eleştirdim, neresini beğendim derseniz inanın g27 ile kullanan bilir. bazı şeyleri gerçekten unutuyorsunuz.
    açıkçası yeni modlarla daha da güzel olacaktır.
    benim hayalim, GTA4 te grafikleri HD yapan, resmen gerçekçi görünen, sanki gerçekten sokaklarda dolaşıyormuş hissi uyandıran grafik modu vardı, bu simülasyonun da kullanıcısı olsa şimdiden çoktan daha gelişmişbir mod yapılırdı ama… Aslında arayan bulur grafik modu. Ama yeterli değil. Gerçekten yazık oluyor bu simülasyona.
    bus simulator ile başlayan ve sonra ot biçme, çöp toplama vs diye dallanıp budaklanıp 548765138 çeşidi çıkan dandik simülasyonlarla bir tutulmamalı.
    Ah şu mod yapanlar, biraz daha azim gösterseler, gerçekten şaheser çıkacak ortaya…
  5. 5. Casbee - 16 Kasım 2012 - 16:19
    Physics Mod 1.2 diye bir mod var. Daha önceki başlıktaki eleştirimi gidermişler biraz. Bu oyun yapımcıları neden adam gibi mühendis veya fizikçilerden yararlanmaz ve odun gibi hiç gerçekçi olmayan oyunlar yaparki.
    Euro Truck Simulator 2 - Physics Mod 1.2 - YouTube
  6. 6. MAYONEZ - 16 Kasım 2012 - 23:39
    Oyunun grafikleri çok berbat. Atari oyunundan birazdaha iyi. 18 weel serisinin grafikleri bana göre daha iyi.
  7. 7. aMeLe DeVRiMCi - 17 Kasım 2012 - 4:16
    “Ancak oyunda enteresan bir özellik var; hangi tır olursa olsun saatte 90 kilometre hızın üstüne çıkmıyor hiçbiri.”
    Mod’suz da cikabiliyorsunuz hatta 100 km ile gittiginizde tecrube puani veriyor.
    Oyun acikcasi bende biraz hayal kirikligi yaratti zaten SCS software’in 18 Wheels of steels serisinin verdigi tadi artik bulmak imkansiz.
    Grafikler hemen hemen ayni kalitede olmasina ragmen GTS 450 de bile FPS dusuk, optimizasyonu cok kotu, muzik dinlerken sarki gecislerinde duraklama yasiyorsunuz.
    Fizik olarak yine 18 Wheels’in cok gerisinde, serit degistirirken buz pateninde gibi kayiyor araba, fren cok dengesiz 3 sn icerisinde 90-10 km dusebiliyor felaket mantiksiz.
    Kavsaklar zaten iskence, baska bir arac genellikle bir baska kamyon bekliyor artik cani ne zaman isterse o zaman gidiyor.
    Her zaman dezavantaji yok ama ucu ucuna sehire yetisiyorsaniz sadece para degil Tecrube puani da kaybediyorsunuz.
    Aracin geri manevrasi berbat, ETS bir bundan cok daha iyiydi, hafif gaz verdiginizde TIR kendinden geciyor nereye gidecegini sasiriyor.
    Arac tamirini gecin arizasi bile butun oyunu mahveebiliyor, %30-40 arasina hasar aldiysaniz artik yardim cagirmadan sehre varabilmek icin cok sansli olmaniz lazim, surmeye devam edebilseniz bile %40 hasarli arac 90 km hizdan sizi ikinci bir kaza yaptiracak hale getirebiliyor, bu kazalar buyuk olasilikla cevrenizdeki araclarla oluyor.
    Yine tamir cagirsaniz bile bu daha buyuk sorunlara yol acabiliyor, 150 km yol aldiktan sonra oyun sizi kargoyu ilk aldiginiz noktaya tamir edilmemis halde birakiyor.
    Burada o yolu tekrar kat edeceginiz mesafe yetmiyor…
    Tamir noktasina yakinsiniz ama 10-15 metre mesafe 2 dakika hatta bazen 5 dakika surebiliyor tabi calisamayan yada her saniye duran bozuk bir arac.
    Sizin harcadiginiz 5 dakikanin oyunda kac saate denk geldigini dusunun artik.
    Artik hata midir yoksa ceza mi bilemiyorum, bazen yoldan ciktiginiz zaman kurtulamiyorsunuz ve bu da sizi en alakasiz bir sekilde basladiginiz yere goturuyor.
    Bu olumsuzluklar size para degil zaman ve tecrube puani kaybettirdigi gibi sinir sisteminizin kisa devre yapmasina sebep oluyor, ozellikle basit bir ic aksesuar icin bile seviye 10 isteyen bir oyunu oynarken.
    Son olarak Battal Gazinin etten cikip demir-celik formuna gecmis hali olan sanal trafik figuranlarindaki korkusuzluk bir cok super kahramani kiskandirabilir.
    Yola girdiginiz halde kamyonun altina yol benim diye dalan, korna calmayi edepsizlik saydigindan uyarmaya bile gerek duymayan cilgin arac suruculerinden bahsediyorum.
    Yanlislikla bir yerden kisa bir mesafe bile ters girseniz siz her manevra yaptiginizda:
    “Yuru git cakarim haaa!!!” gibi uzerinize araba suren bu sanal zeka garabeti oyun size arada bir
    “Zombi mod mu oynuyorum acaba?” diye sormaniza neden olabiliyor.
    Daha ilginc tarafi ne yaparsaniz yapin bu trafik canavarlarinin uzerine 30 tonluk yuk kargo bile alsaniz cizik bile atamiyorsunuz.
    Bir guzide ornek vereyim, gecenlerde oldu.
    Donus yaparken bir arabanin uzerinden gecemeyip yan yatan kamyonun kargosu ve kendisi %70 hasar almasina ragmen yan yatmis kamyondan hic birsey olmamis gibi sinyalini vererek yoluna devam eden “Battal Gazi’nin” arkasindan bakakalmak unutulamayacak bir ani.
    Insana gercekten kaza yapmis hissi vermenin eminim baska hic bir yolu yoktur.
    Editorun aksine oyunun tam bir felaket oldugunu soyleyebilirim, bu tur oyunlar aslinda oyun degil simulasyondur ve stres yapmaktan cok atmanizi saglayan sakin tarzda ilerleyisi olan eglenceliklerdir.
    Bu nokta da oyun sanki bir RPG havasinda olum kalim savasina ceviriyor basit bir hikayeyi.
    Birincisinde de cok sinir bozucu hatalar var idi ama bu oyun tam bir hayal kirikligi tabi eger simulasyon oyunlarina ozel bir ilginiz yoksa.
    Kabul edelim profesyonel bir simulasyon degil ama kesinlikle amator de degil.
    Fizik modu ile ilgili bir yorum yapilmis onun icinde yazmadan edemedim.
    O modu yuklemektense oyunu kaldirin hatta bilgisayarinizi camdan atin, en azindan o gunu hic yasamamis olursunuz.
    Benden nacizane bir tavsiye.
    Turkce olmasi, kismi yol planlari ve cilgin trafigi icin 3 puan veriyorum, fazla puan veren var ise bu tur oyunlardan uzak durup daha fazla hareket iceren “Arcade” tarzi arac oyunlarini oneririm yada herhangi bir Need For Speed oyunu.
    Yazi uzun oldu kusura bakmayin, gerci su son 2 haftada onlarca yazim yayinlanamiyor sebebini bilmedigim bir sekilde yani belki siz bu yazidan hic haberdar olmayacaksiniz yani benim hic kusura bakmayin dememe gerek kalmayacak.
    Neyse ben yine de belirteyim de
 
Bi yorumda benden olsun :)
Oyunda birçok gelişme var ama yollara pek çalışmamışlar insan yokuş falan ekler oyuna dümdüz yol insanın canı sıkılıyor bazı şehirlerdede kar olsa fena olmazdı illa mod mu indiricez 18 wheels da vardı bu bu,yanlış yola girdigimde geri dönmeye çalışıyorum herkes dibibe giriyo söylene söylene sürüklüyorum bunları frenler kötüydü ama yeni gelen pach ile bunu ayarlayabiliyoruz.
 
Geri
Üst