Etsiz sosis, kemikli kıyma, boyalı zeytin ve soya katkılı kaşar yiyoruz

innuendo

HANZALA
Moderatör
Reaction score
0
Etsiz sosis, kemikli kıyma, boyalı zeytin ve soya katkılı kaşar yiyoruz

Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerini yürüten Türkiye, en büyük sıkıntıyı gıda ve tarım sektörlerinde çekiyor. Ülke genelinde binlerce kayıt dışı işletme 'merdiven altı' yöntemle gıda üretimi yapıyor.

sosis.jpg

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Dr. Can Demir, tavuk kemiği katılan salam ve sucukların daha çok okul kantinleri ve büfelerde satıldığını söyledi.

Buna denetim boşluğu da eklenince 'gıda terörü' olarak adlandırılan tablo ortaya çıkıyor. Nerede ve nasıl üretildiği belli olmayan gıda maddeleri insanların sağlığını tehdit ediyor. Merdiven altı firmalar, sattıkları eti kimyasal ilaçlarla şişiriyor. Sosis, salam ve sucuğa ezilmiş tavuk kemiği, kaşar peynirine de soya ve margarin katıyor. Zeytin de tekstil boyası ve paslı demirlerle siyahlaştırılıyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gıda Komitesi Üyesi ve Keyveni Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik gıda üretiminde yaşanan sıkıntılarla ilgili bir rapor hazırladı. "Tüketici sağlığı ve gıda güvenliğine karşı gıda terörü: Kayıt dışı ve Merdivenaltı Üretim" adı verilen raporda insan sağlığının nasıl hiçe sayıldığı tek tek ortaya konuluyor.

Raporda Türkiye'de Tarım Bakanlığı'nın izni ve denetimi çerçevesinde 17 bin gıda sanayi işletmesi bulunduğu belirtiliyor. Ancak buna karşın 10 bini aşkın işletmenin de kayıt dışı ve merdiven altı yöntemle üretim yaptığı ifade ediliyor. Hatta bazı firmaların Tarım Bakanlığı'ndan izin almış gibi sahte belge düzenlediği öne sürülüyor.

Ete, Bradmix adlı ilaç katılıyor Sadık Çelik, bazı et işleme tesislerinin yurtdışından kaçak yollarla getirilen 'bradmix' isimli bir ilaçla eti yüzde 30-35 oranında şişirdiğini söylüyor. İlaç enjekte edilen etin su tutarak hacmini artırdığını, ağırlaştığını ve parlak göründüğünü belirten Çelik, "İlaçlı etler pişirildiğinde bile hacmini koruyor. Oysa pişen et gramajını kaybeder ve küçülür." diyor. İlaçlı etlerin yüzde 40 daha ucuza satıldığını ifade ederek, çok ucuza kalitesiz yemek üreten bazı firmaların bu etleri kullandığını aktarıyor.

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği (VGHD) Başkanı Dr. Can Demir ise Tarım Bakanlığı'nın et ve et ürünleriyle ilgili yönetmeliklerine göre 'Bradmix' kullanımının yasak olduğunu vurguluyor. Ancak buna rağmen kaçak yoldan kullanıldığını dile getirerek, "Bu ilaç kimyasal bir ürün olduğu için o etleri tüketen insanlarda sağlık sorunlarına yol açabilir." açıklamasına yapıyor.

Öte yandan bazı merdiven altı işletmeler kasaplardan ve marketlerden topladıkları kemikli tavuk artıklarını yüksek ısıda işlemden geçirerek kıyma (MDM kıyma) haline getiriyor. Bunlardan da sucuk, salam ve sosis üretiliyor. VGHD Başkanı Can Demir, MDM kıymalı et ürünlerinin daha çok okul kantinlerinde ve büfelerde tost ve sandviç yapımında kullanıldığına dikkat çekerek, "Bizde büfe sucuk ve büfe salam diye bir tabir var. Nerede üretildiği belli olmayan ve çok ucuza satılan bu ürünler maalesef kemik artıklarından imal ediliyor." uyarısında bulunuyor.

Gıda Terörü Raporu'nda anlatılan hileli gıda maddelerinden bazıları

Kaşara soya ve margarin
Normalde 1 kilo kaşar, 10 kilo sütten elde ediliyor. Merdiven altı işletmeler soya proteini kullanarak süt miktarını 6-7 kiloya düşürüyor. Kaşarın içine de margarin atılıyor. Bozuk peynirler de baharatlanarak yeniden satışa sunuluyor.

Zeytine tekstil boyası
Zeytin, tekstil boyalarıyla ve paslı demirlerle siyahlaştırılıyor. Gemlik ve Akhisar zeytinlerinin için de daha düşük fiyatlı yörelerin zeytinleri karıştırılıyor. Zeytine gıda tuzu yerine sanayi tuzu katılıyor.

Ete nişasta, tavuk atıkları
Salam, sucuk, sosis ve kıyma gibi et ürünlerinde hayvansal atıklar, nişasta, tavuk derisi, zar, kan ve tavuk kemiği kullanılıyor. Buna ucuz pul biber ve nitrat ilave ediliyor ve renklendiriliyor.

Pul bibere aşırı tuz
Sapı ve çekirdeği ile öğütülen acı biber yağlanıp ağır çekmesi içini aşırı derecede tuzlandıktan sonra paketleniyor. Yol boylarında kurutulmaya bırakılan biberlerde de aflatoksin oluşuyor.

Sıvı yağ yerine atık yağ
Türkiye'nin dört bir yanından toplanan binlerce tonluk atık yağ, merdiven altı işletmelerde rengi açılarak tekrar satışa sunuluyor.

bence cezaların çok daha ağırlaşması gerekiyor

adam öldürmeye teşebbüs resmen :(

bilgiler için saol arkadaşım

ve yoğurdun içine sümüklü böcek konduğunu(sert olsun diye), kasar peynirine patates konduğu vb. bizde gıda dersinde görmüştük.

BU ÜLKE BU HALİYLE AVRUPA BİRLİĞİNE ZORGİRER.
size bişey anatayım

ilk okul 3ya da4 e gidiyordum canım tost yemek istedi kantine gittim dedim abi bana bi tane karışık tost verirmisim adam tabi canım dedi tostu verdi.Tostu bi güzel yedim aradan 25-30 dk geçti benim karnım ağrımaya ve midem bulanmaya başladı bi süre sonra acıya dayanıklı olduğum halde yerimde duramadım hemen anneannemi aradılar geldi aldı beni okuldan ama karnım o kadar kötü ağrıyoki anlatamam resmen ağladım yani :D

biz eve gittik anneannem bana yoğurt yediriyo ayran içiriyor tabii o sırada hemen annnemi aradık işten gelip beni anneannemlerden aldı hastahane ye gittik
Doktor teyze Ne yedin yavrum sen bugün dedi. dedim tost yedim ondan sonra yine ayran yoğurt filan yiyip paçayı sıyırmıştık :D:D:D:D:D

ama o kantin tam bi pislikti ben zehirlendikten sonra adamların peşini bırakırmıyım. Zaten sınıfın başbelasıyım (ama tatlı belası) hocalar filanda çok seviyodu beni hemen kantincilerle konuştular filan ama ben akıllanmadım tabii arkadaşlar şu meyveli yoğurlardan alıyorlar ben son kullanma tarihine bakıyorum ya geçmiş oluyo geçmese bile iyi muhafaza edilmediğinden dolayı bozuluyor ondan sonra ben arkadaşlarla doğru kantineabi bu bozuk nerden anladın son kullanma tarihi geçmiş iyi deyip değştiriyolardı. ama ben ilk okul 5 i bitirene kadar hiç rahat bırakmadım adamları adamlar edlimde bişeyle kantine giderken yine bu çocuk geliyo ne oldu acaba filan diye kesin soruyalardı :D:D:D:D:D

Geri