Et ve Et Mamüllerinin Saglık Açısından Açıklaması

Archangelll

New member
Et ve Et Mamüllerinin Saglık Açısından Açıklaması

Hayvansal gıda maddeleri denilince:
-Etler ve sakadat,
-Balıklar,
-Av ve kümes hayvanları,
-Süt ve mamülleri,
-Yumurta anlaşılır.

Bu hayvansal gıda maddeleri, hayvansal protein kayna ımızdır. Bunların proteini 1. sınıf yani en yararlı ve her gün yaş, kilo ve sa lık durumuna göre belirli miktarlarda mutlaka alınmaları gerekli temel gıda maddelerimizdendir. Bilhassa hamile ve emzikli kadınlar, bebekler, çocuklar, hastalar ve hastalıktan yeni kurtulmuş kişiler, mutlaka bu hayvansal proteinlerden almaya mecburdurlar. Aksi halde bebeklerin ve çocukların bedenen ve zihnen büyümeleri; hastaların kendilerini toparlaması imkanı olmaz.

Aşa ıda çeşitli hayvan etlerinin sa lı ımız yönünden durumları bildirilmiştir. Di er tüm yiyecekler, birbirine yakınlık derecelerine göre toplu gruplar halinde verilerek, o gruptan birinin yenmesi mahzurlu ise, onun yerine neyin yenilebilece i gösterilmeye çalışılmıştır.



Piliç - Tavuk
·Son yıllarda piliç eti çok yenir olmuştur. Piliçte ya olmadı ı için hazımları kolaydır.
·Nekahat devresinde olanlara ve hazımsızlık çekenlere piliç tavsiye edilir.
·Yenilecek piliçler, mümkün mertebe tabii yemlerle beslenmiş olmalı. Kır hayvanları tercih olunur. Ya sız olmalıdır.
·İlaç fabrikası artıkları veya bayatlamış et, balık vb. Hayvani artıkları yedirilen piliçlerin etleri zararlıdır. Bilhassa kalp ve damar hastalıkları olanlara çok zarar verir. Allerjisi olanlara çok dokunur.
·Alınacak piliç 1 kg.dan agır olmalıdır. Tavuklar 1,5-2 yıldan fazla yaşlı olmamalıdır. Yaşlı tavukların hazmı çok zor olur.
·Tavuklar fırında kızartılırken üzerine tereya ı de il, sıvı bitkisel ya sürülmelidir. Tereya ayrışır ve sa lı a zararlı olur. Ayrıca kızarmış tavu un derisi de yenmemelidir


Kaz

·Kaz eti genellikle ya lıdır. Bu sebeple hazmı zordur. Ya ında kolesterol fazladır.
·Kaz, suda haşlanarak ya ından arınmak suretiyle, az miktarda yenilebilir.
·Damar sertli i, kolesterol, kalp rahatsızlı ı ve hazımsızlık çekenler, bunu yememelidir.


Ördek

·Beslenme koşulları dolayısıyla ördek eti damar sertli i kolesterol ve di er hastalıkları olanlara, çocuklara ve ihtiyarlara tavsiye edilmez.
·Ya lıdır, hazmı zordur.
·Sa lıklı kişiler ara sıra az miktarda yiyebilir.


Hindi

·Hazmı kolaydır; hasta-sa lam herkese tavsiye olunur. Piliç eti vasıflarındandır.
·Kesilecek hindiler, 6-8 aylıktan daha yaşlı olmamalıdır. 1 yıldan yaşlı hindilerin hazmı çok zor olur


Kuzu O lak

·6 haftalıktan daha küçük süt kuzularının etleri çok zararlıdır. Damar sertli i, kolesterol, tansiyon, kalp böbrek vb. Rahatsızlı ı olanlara şiddetle yasaktır. Romatizma ve damar hastalı ında çok zarar verir.
·Süt kuzusu eti çabuk bozulur; buzdolabında da olsa 2 günden sonra bayat sayılır.
·4 aylıktan sonra tamamen otla beslenen kuzu etleri sa lıklı kişilerce yenilebilir.




·Ya sız olmak şartıyla iyi etlerdendir. Koyun eti pişirilmeden önce, imkan nispetinde üstündeki ve içindeki ya ları alınmalıdır. Ya ın hazmı çok zordur.
·Çok yaşlı koyunlar yenilmemelidir.

Sı ır

·Sı ır eti kart olmamak koşuluyla, en iyi etlerdendir.
·Besleyici ve çeşitli vitaminlerce zengindir. Koyun etine nazaran bu daha kolay sindirilir.
·İnek eti liflidir ve sı ır eti kadar iyi de ildir.
·Sı ır eti de keza ya sız olmalıdır. Ya ının hazmi zordur.
·İhtiyaçtan fazla yenilmemelidir. Karaci er ve böbrekleri yorar.


Dana

·2 aylıktan daha küçük buza ıların eti sa lı a zararlıdır.
·Daha sonraki yaşlarda kesilenler dana eti sayılır ve sı ır etine tercih olunur.


Sakadat

·Sı ır, koyun ve benzeri hayvanların ci er, kelle, işkembe vs. organlarına denir. Şimdi bunları ayrı ayrı görelim:

Karaciger... ·Çok faydalıdır. Bol demir, fosfor ve çeşitli vitaminlere havidir.
·Kansızlıkta çok fayda verir. Bilhassa çocuklara, nekahat devresinde olanlara, bedeni ve ruhi yorgunluk geçirenlere çok fayda verir.
·Sporcular ve ö renciler için de çok faydalıdır.
·En iyisi dana ci eridir. Tadı ve kokusu hoştur.

Şeker hastalarına karaci er yasaktır. Haftada 1 defa kişi başına 100 g yenilmelidir. Etler gibi ci er de taze olmalı ve uzun süre bekletilmemelidir.

Beyin... ·Bol fosfor ihtiva eder, çocuklara çok faydalıdır.
·Suda haşlanıp, üzerine bol zeytinya ı ve limon sıkılmalıdır.
·En kolay koyun ve dana beyni sindirilir. Sı ır beyninin hazmı biraz zordur.
·Beyinde kolesterol fazla olup damar ve kalp hastalarına yasaktır.
·Beyin çok taze olmalıdır ve bir defada 50 gdan fazla yenilmemelidir.

Yürek... ·Kalp adeleleri B vitaminlerince zengindir. Yalnız serttir ve hazmı zordur. Ara sıra az miktarda yenilebilir.
·En iyi yürek koyun ve dana yüre idir.
·Dil de iyi bir gıdadır. Özellikle koyun-kuzu dili faydalı ve hazmı kolaydır.

Paça... ·Bunlar ya lı ve hazmı zordur. Fazla üre ve kolesterol verirler.
·Bol sarmısak ve limon sıkarak zararları azaltılabilir.


Tavşan

·Ev tavşanı az ya lı ve hazmı kolaydır.
·Ya ve ya lı salça ilave etmeden yenirse, faydalı bir etdir.
·Zayıflamak isteyenlere, et olarak bu tavsiye edilir. Kalori de eri azdır.
·8-10 aylık tavşan eti en iyisidir. Daha tazesi veya kartı iyi olmaz.


Av Etleri

·Da tavşanı ve çeşitli kuşlar, uygun mevsimde avlanır. Bunlar bayatlamadan yenilmelidir.
·Av hayvanları ya sızdır. Ayrıca protein miktarı fazladır, bu sebeble faydalıdır.
·Tabii olarak beslendiklerinden etlehoş ve lezzetli olur.

Av hayvanlarının ekserisi yorgundur. Bu nedenle, çeşitli yorgunluk maddeleri etlerinde kalır. Kalp, damar hastalı ı veya benzeri a ır hastalar bunları yememelidir.


Balıklar
·Balık çeşitleri çoktur. Protein de eri di er etler ayarındadır.
·Balıklar, di er etlerden daha fazla fosfor ve iyot ihtiva ederler.
·Balık etlerinde bol B1, B2 ve PP vitaminleri bulunur.
·Balık ya larında da A ve D vitaminleri vardır. Gelişmesi yavaş çocuklara çok fayda verir.
·Balık ya sız ve taze olmak şartıyla çocuklara, gençlere, hazım zorlu u çekenlere, ihtiyarlara iyi, hafif bir gıdadır.
·Mide, barsak ve karaci eri hassas olanlar, ya sız balıkları tercih etmeli ve ara sıra az miktarda yemelidirler.
·Balıklar, çabuk bayatlar ve içerisinde zararlı maddeler teşekkül eder. Böylece hazım yollarında bozulmalara sebeb olur.
·Yakalanan balıklar sıcakta ve açıkta uzun süre kalmamalıdır. Çabuk bozulur.


Kabuklu Deniz Ürünleri

·Fazla olmamak şartıyla ve taze olarak yenirse, çok de erlidirler.
·Bol protein, fosfor, kalsiyum ve di er maddelere havidir. Bol demirli olduklarından kansızlara çok yararlıdır.

Deniz ürünleri bazı kimselerin hazım yollarında bozulmalara ve ciltte kurdeşene neden olabilir..

İstiridye... Hazmı kolaydır ve iştah açar. Bu sebeble yemek öncesi yenir.
·Bol A,B,D vitaminleri vardır. İyot, bakır, demir de vardır.
·Çi yendi inden hazmı kolay ve faydası fazladır.
·Bazı kirli sulu yerlerden alınan istiridyeler, şahısların hazım yollarında hastalıklara (tifo, paratifo) sebeb olur.
·Zehirlenmeleri önlemek için bol limon ve beyaz şarapla yenilmelidir.

Midye... Bu, istiridye kadar de erli de ildir. Çi yenmez.
·Midye, sadece kışın yenilmeli ve uzun süre suda haşlanmalıdır.
·Midye, hazım yolları rahatsız olanlara, yorgun ve yaşlı kimselere ve çocuklara verilmemelidir.

Istakoz... ·Hazmı a ırdır. Besleyicidir. Çok faydalı nadir maddelere havidir.
 

HTML

Üst