1-)Eski ve yırtık bir resmi sayısal ortama aktardıktan sonra Photoshop'ta açalım. Dedemizin ninemizin bir fotoğrafı olabilir mesela

2-) "j" Harfine basalım ve araç kutusundan yarabandını elimize almış olalım. Şimdi resmin kabasını temizlemek için iri lekerden birini bu araç ile seçelim. Yaklaşmak için "z" harfiyle büyüteç'i alabiliriz ve görüntüyü kaydırmak için uzunçubuğa basmak işimizi kolaylaştırır.

3-) Ve temiz dokulu bir bölüme sürükleyip bırakalım. Rengi çok önemli değil ama dokularının tutması lazım.

4-) Kaş ile alnın birleştiği ve alın ile saçların birleştiği yerde lekeler olursa bunları şekildeki gibi seçerek hemen yan tarafındaki temiz bölgelere taşıyoruz.

5-) Alt resimde gördüğümüz gibi lekeleri ve istenmeyen görüntüleri kaldırmak için stampayı (s) kullanabiliriz. opacity ayarını %100 yapmamız gerekir.

6-) Resimdeki tüm kaba lekeleri temizledikten sonra arka planı değiştirmek için kesim işlemine başlayabiliriz. "p" harfi ile pen tool'u alalım ve başlayalım kesmeye

7-) Kesim işlemi bitince seçili alan halkine getirmek için Ctrl+Enter kombinasyonu ardındanda background ı layer (katman) haline getirmek için üzerine gelip çift tıklama yöntemini kullanabiliriz. Seçili alan silmek istediğimiz bölge olacaktır. Eğer resmi keserken yanlış bölge dışarıda kaldıysa Ctrl+Shift+I tuşlarıyla seçimi tersine çevirebilirsiniz. Yani "invert" yaparak ters alanı seçebilirsiniz. Emin olduktan sonra arkaplanı transparan hale getirmek için "delete" veya "backspace" tuşlarına basın.


9-) Eğer bu resmimizi çok patlatırsa biraz "fade" verebiliriz.

10-) Şİmdi bir de Auto Levels deneyelim.

11-) Resimdeki toz ve çizikleri almak için önce katmanımızdan bir adet çoğaltalım. Bunun için "Ctrl+J" yapmanız yeterli.

12-) "Filter" menüsüne girelim ve "noise" un içinden "dust and scratches" i bulalım. Benim resmime göre radius=3 ve Trashold=10 iyi bir değer siz kendi resimlerinizin ölçüsüne göre değiştirebilirsiniz.

13-) Araç kutusundan Erase (e) yani silgiyi alalım ve üstteki katmanımızın keskin olması gereken yerlerini silelim. Bu arada silgimizin yumuşak uçlu olmasına dikkat edelim.
14-) İşimiz bittikten sonra iki katmanı birleştirebiliriz. BUnun kısayolu üst katmandayken Ctrl+E kombinasyonudur. Tek bir layer haline getirelim.

15-) Eğer çok eski bir resimse petekli kağıda baskı yapılmış olabilir bu görüntüyü en azından surattan kaldırmak için fotoğrafın yüz kısmını Pen tool ile seçili hale getirelim.

16-) Bunun için biraz bol feather verelim (ctrl+alt+d)

17-) Ve çekinmeden Gaussion Blur'u 10 piksel verebiliriz

1

19-) Seçili hale getirdikten sonra gözleri ayıralım. Seçili alandan başka bir seçim alanını çıkarmak için alan seçiliyken içindeki diğer alanı pen tool ile çevirerek Ctrl+Alt+Enter tuşlarına basmamız gerekir.
20-) Ve şimdi bu seçili alan daha sonra işimize yarayacağı için kaydetmemiz gerekir. Seçili alanı kaydetmek için Channels bölümüne gelerek yeni bir kanal açmamız gerekir. Bu yeni kanal seçili alanı hafızasında tutar ve isim vermediğinizde alpha 1 olarak kaydeder.
21-) 3 gibi bir feather verdikten sonra Image-Adjustment'dan variation bölümüne gelelim. Ve güzel bir ten rengi seçip şimdilik "ok" diyelim.
22-) Renk balansını biraz düzenlemek için Ctrl+B tuşlarını kullanalım ve koyu tonlara (shadows) biraz magenta verelim. Ve açık tonlara da biraz sarı..

23-) Saçları kaşları ve varsa bıyık ve sakalları seçelim..
24-) Ve curves (Ctrl+M) ayarlarından kırmızıyı seçerek (Ctrl+1) biraz aşağı doğru eğelim.
25-) Ve Hue-Saturation'dan (Ctrl+U) rengini biraz solduralım.
26-) Gözleri renklendirmek için seçelim eğer bileğiniz iyiyse bunu Marque tool ile seçebilirsiniz. Ve içlerini ayrıca seçerek seçimden ayıralım böylece gözdeki siyah bölüm yine siyah kalsın.

27- Ve gözlere istediğimiz gibi renk verelim. Yine variations veya Saturation veya Color balance veya curves ve hatta Levels tan bile yapabilirsiniz.
2

29-) Şİmdi adamın gömleğini seçelim ama bunu yaparken daha önceden seçili alan oluşturduğumuz yerden geçmeye çekinmeyelim çünkü o alanı kaydetmişrtik.
30-) Seçimin içinden diğer eski seçim alanını çıkarmak için Ctrl ve Alt tuşlarına basarken kanalımıza tıklıyoruz böylece geriye sadece gömlek alanı kalıyor.
31-) Ve geriye kalan alanı da kanal olarak kaydedelim. Bunuda kafamıza göre renklendirelim.
32-) Şİmdi ceketi seçmek için resmin neredeyse hepsini seçsek te olur, diğer seçim alanlarını çıkarınca geriye ceket kalacaktır. Yine pen tool'u alıyoruz.

33-) Seçiyoruz ve Ctrl+Alt tuşları basılıyken diğer iki kanala tıklıyoruz geriye sadece ceket kalıyor.

34-) Ceketi de renklendirdikten sonra arka fon için yeni bir katman oluşturalım.

35-) Arkafona renk atamak için renk kataloğundan basit bir mavi ve beyaz seçebiliriz. İkisi arasında geçişi sağlamak için degrade aracını alalım "g" ve üst bölümden degradenin ayarlarını yuvarlak hale getirelim. Açık olan renk üst tarafta olsun. Eğer mavi yukarıda beyaz aşağıda olduysa o zaman "x" tuşluna basıp yerlerini değiştirebiliriz.
36-) Renklendirme hemen hemen oldu sayılır..

37-) Gözlerin içindeki pembelikleri ve bunu gibi detayları da unutmamak lazım. Seçiyoruz

3

39-) Biraz noise verirsek hataları kapatmamızda yardımcı olur.
40-) Katmanları birleştirdikten sonra render bölümündeki Lighting effects ten biraz kızartırsak ışık resmin üstüne düşer ve gerçek gibi bir görüntü verir.

alıntıdır ..