Ertuğrul Faciası

dumani

New member
Ertugrul Faciasi
Japonya ziyareti donusu batan Turk gemisindeki 587 kisinin sehid olmasi.
1887 yilinda Japonya Imparatorunun amcasi, bir harp gemisiyle Istanbul’a ziyarete gelmisti. Bu dostluk ziyaretine karsilik vermek, Hind ve Pasifik Okyanuslarinda Turk bayragini dalgalandirmak ve oralardaki Musluman halki halifeye baglamak dusunceleri ile, geziye karar verildi. Sultan Abdulhamid’in emriyle karar verilen bu ziyaret icin Ertugrul Firkateyni gorevlendirildi. Istanbul tersanelerinde yapilan bu savas gemisi, 2344 tonluk olup hem yelken hem de makine ile hareket ediyordu. Esas yelkenli olan bu geminin 600 beygir gucundeki makinesi, yardimci vazife goruyordu.

15 Temmuz 1889 gunu, o yil Heybeliada’daki Bahriye Okulunu bitiren genc tegmenlerin hepsi, gemi komutani Yarbay Ali Beyin idaresinde, Istanbul’dan hareket ettiler. Kafile baskani Albay Osman Bey dahil, gemide 1092 kisi bulunuyordu. Gemi, Aden, Cidde ve Bombay’a ugrayarak yoluna devam ediyordu. Ugrak yerlerindeki Musluman halk, Turk denizcilerine cok yakinlik gosteriyordu. Gemi, Seylan Adasi, Singapur, Saygon, Hong-Kong limanlarina ugradiktan sonra, 28 Haziran 1889’da Japonya’nin Yokohama limanina ulasti.

Amiral ve emrindeki heyet, Imparator Meiji tarafindan Tokyo’daki sarayinda kabul olundu ve kendilerine birer nisan verildi. Ertugrul personeli, Japonya’da kaldigi uc ay icinde en itibarli misafirler olarak muamele gorduler. Gittikleri her yerde derin bir ilgi ile karsilandilar.

Normal donus zamaninda, kafileden 37 kisi koleraya tutuldugundan, Yokohama’da 33 gun karantinada kalindi. 15 Eylul 1889’da Yokohama’dan hareket eden Ertugrul gemisi, iki gun sonra firtinaya tutuldu. Firtina siddetlenerek tayfun haline geldi. Arka direk kirilinca acilan deliklerden makine dairesine su doldu. Bu durum gemi idaresinin tamamen kaybolmasina sebep oldu. Gemi, Oskima burnundaki kayaliklara dogru suruklenerek, 18 Eylul 1889 gunu batti. Amiral Osman Bey dahil 587 kisi sehid oldu.

Sehitlerin cesetleri ve vucut parcalari, Japon koylulerince ve sag kurtulan Turk denizcilerince toplanarak, adada bulunan fener yakinindaki hakim bir tepeye gomulduler.

Sag olarak kurtulanlar ise, yarali vaziyette, iki Japon harp gemisi tarafindan, birkac haftada Canakkale Bogazina kadar getirildi. Bu gemiler, 2 Subat 1890’da Dolmabahce onune ulastilar. Sultan Ikinci Abdulhamid Han da, Japon Imparatorunun, Turk deniz ailesine gosterdigi yakinlik ve sevgiyi, fazlasi ile gostererek Turk-Japon sevgi ve isbirliginin temelini atti.

Japonlar, Kasimazaki Fenerinin 300 metre guneydogusundaki bir yere, denizcilerimizin hatirasina hurmeten abide diktiler.



ALINTIDIR
 

HTML

Üst