Ergenekon Davası'nda kritik soru: Gizli tanık ölürse ne olur?

Gogomanyaa

New member
Katılım
3 Mar 2011
Mesajlar
925
Reaction score
0
Puanları
0
Bazı yazarlar Muhsin Yazıcıoğlu'nun, Ergenekon Davası'nın gizli tanığı olduğunu ve bu yüzden dolayı suikaste kurban gittiğini iddia ettiler. Peki 'gizli tanık' ölürse mahkemeler nasıl hareket eder?



Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcoğlu'nun ölümüne ilişkin "suikast mı?" sorusu tartışılırken önemli bir konu daha gündeme geldi. Bazı köşe yazarları, Yazıcıoğlu'nun, Ergenekon Davası'nda gizli tanıklık yaptığını ve bu nedenle Ergenekon örgütünün hedefi olduğunu iddia etti.

Peki, gizli tanığın öldürülmesi devam eden bir davayı nasıl etkiler? Gizli tanık duruşmada ifade vermezsse ifadesi geçersiz mi olur?

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu inceleme başlattı. İnceleme sırasında gönderilen görüntüler, Yazıcığoğlu'nun öldürüldüğü iddiasına ilişkin soruşturmanın yeniden başlatılmasına neden oldu.

Soruşturma kapsamında, ortaya atılan bir iddia ise çok tartışıldı. Yazıcıoğlu'nun Ergenekon Davası'nda gizli tanık olduğu ve bu nedenle öldürülmüş olabileceği iddia edildi. Bu iddia tartışılırken, ceza hukukçusu Doç. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu'na gizli tanığın yasal durumuna ilişkin soruları yönelttik.

- Bir davada gizli tanık olan kişinin ölmesi veya öldürülmesi halinde gizli tanığın verdiği ifadeye ne olacak?
- Tanık, ceza yargılamasında gizli veya aleni aradaki tek espri gizli olan tanığın kimlik bilgilerinin gizli olmasından kaynaklı. Önemli olan tanığın verdiği ifadenin denetlenebilir ve sorgulanabilir olmasıdır.

Denetlenebilme imkanı ortadan kalkarsa, yani tanık ölürse veya bitkisel hayata girerse. O takdirde tanığın daha önce savcılıkta verdiği ifade delil olarak okunur ve sadece onun sorgulanma şekli değişir.

Yazılı belge haline gelir. Yazılı belge ne şekilde tartışılırsa ceza muhakemesinde, gizli tanığın ifadesi delil olur ve değerlendirilir

Ceza muhakemesinde herşey delildir ve hiçbirşey de doğrudan doğruya delil değildir. Mahkeme, tüm dellire değerlendirip vicdani kanaatine göre karar verecektir.

- Peki, gizli tanığın söylediklerinin doğru olup olmadığı nasıl irdelenecek ve gizli tanığın ifadesine dayanarak hakkında dava açılan kişi suçsuzluğunu ispatlamakla yükümlü olacak mı?
- Ceza muhakemesinde hiçkimse suçsuzluğunu ispat etmek zorunda değil. Son yıllardaki ceza yargılamasında kişiler kendi suçsuzluğunu ispat etmek zorundaymış gibi bir hava estiriliyor. Hiç alakası yok. Suçladığının gerçek olduğunu devlet ıspatlamak zorundadır.

Kaynak
 

Ekli dosyalar

  • 676933_detay.jpg
    676933_detay.jpg
    22.1 KB · Görüntüleme: 193
Geri
Üst