Erdoğan'ın gözyaşları gerçek mi?

BurakƷ5

Moderatör
Moderatör
Reaction score
0
Dünyanın neresinde olursan ol, bulunduğun yerde de
Beden Dili uzmanları HABERTURK.COM'a yorumladı

534476_detay.jpg

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada 12 Eylül döneminde idam edilen 4 gencin mektuplarını okurken ağlaması tartışmaları da beraberinde getirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "12 Eylül'ün ürünü olan 12 Eylül'le hesaplaşamaz" derken, Erdoğan'ın konuyu istismar ettiğini ve 'numaradan' ağladığını söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamada "Başbakan'ın senaryo gereği gözyaşı dökmesi tarihe sahtekarlık örneği olarak geçecek" ifadelerini kullandı. Biz de Erdoğan'ın grupta yaptığı konuşmadaki o bölümü uzmanlara izlettik ve sorduk: Erdoğan gerçekten içlenerek ağladı mı? Yoksa Kılıçdaroğlu'nun iddia ettiği gibi 'numaradan' mı ağladı? İşte yanıtı:

SİYASAL İLETİŞİM UZMANI SÜLEYMAN SATAL:
"Sesi titriyor, alnında kasılmalar var. Rol yapmıyor"

İki farklı açıdan ele alınması gereken bir konu.
Birincisi, okuduğu mektuptan satırlar sıradan bir mektup değil. İdam edilen bir
insanın son yazdığı cümleler. Bu özelliği nedeniyle, mektubun içeriğinin
etkilemediği söylenemez. Eğer bu mektup, idam edilen değil de örneğin yurtdışından
veya askerden annesine mektup yazan bir kişinin mektubu olsa, aynı duyguları
hissetmeyecekti. Mimiklerinden içten etkilendiği görülebiliyor. Gözyaşlarını tutmak
için harcadığı efor, sesinin titremesi, kendisini toparlamak için sözlerine ara
verip duraklamaları, alnındaki kasların gerilmesi gibi bazı detaylar rol yapmak
olarak nitelendirilemez. Başbakanın da sıradan bir vatandaş gibi gözyaşı dökmesi,
halka "ben de sizden biriyim" mesajını verdiği bilinen bir gerçektir.

Halkla iletişim açısından bakacağımız diğer tarafı, anayasa paketinin, halk
tarafından kolay anlatılabilecek yanı olan, 12. Eylül. 1980 askeri darbesinin en acı
ve etkili tarafı Sn Başbakan tarafından öne çıkarılıyor. Pazarlama iletişiminde yer alan "lokomotif ürün" dediğimiz, bir kavram vardır. Bir firmanın en kolay sattığı ve en çok faydayı sağladığı, ürüne verilen isimdir. Firmalar, lokomotif ürünü almak isteyene, yanında da daha az satılan veya hiç satılmayan bir ürünü almayı zorunlu kılabilir.
Anayasa paketinin tanıtım stratejisi de buna benzer bir yöntem üzerine kurulmuş. 12.
Eylül gibi acılara yol açan bir konu sürekli öne çıkarılıp işlenerek, paketin içerisindeki asıl incelenmesi gereken "yargının yapılandırılmasındaki değişiklikler" gibi hayati maddeler geri plana atılıyor.

BEDEN DİLİ VE KİŞİSEL GELİŞİM UZMANI RİCCON İLHAN DOĞAN:

"Sanki duygusal bir film çekiyor gibiydi. Çok iyi çalıştığı belli"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün yapılan AK Parti Grup Toplantısı'nda 12 Eylül'de idam edilenlere ait mektupları okurken iki şey dikkatleri çekiyordu.

Bunlardan biri, mektupları çok düzgün ve hatasız okuması; diğeri de en duygulu (yani kendisini ağlatan) mektubu ezberlemesiydi. Hata yapmadığı için metinlere çok iyi çalışarak toplantıya girdiği belli. Buna istinaden burada bir istismar mümkün.

Mektupları okurken yüz haritasındaki çizgileri o kadar derin değildi. Sanki duygusal bir film çekiliyor gibiydi. Beden dilinde ise dikkat çeken nokta başını dik tutması. Kendinden emin bir havası var, jest ve mimiklerini kullanmadaki hakimiyeti ve bakışlarındaki diklik bir mesaj veriyor gibi.

Konuşma esnasında ellerini birşey izah eder gibi kullanıyor. Kelimeleri, tane tane söylüyor. Duygusallık anında ise çıktığı kürsüden destek alıyor. Boğazının düğümlendiğini gösteren o anda “Duygusal olsam mı, olmasam mı?” diye düşünür bir havası var. Yani gerçek ile oyun arasında gidip geldiğini söyleyebiliriz.

YÜZ HARİTASI DETAYLARI:
Hem muhalefete hem de vatandaşlara konuşurkenki yüz ifadesini hemen hemen hepimiz görüyoruz. İki kaşının arasında tepecik yoktu. Bu kez dudağını büzmedi. Yanağındaki çizgiler o kadar akıcı değildi. Elini yüzüne hiç götürmedi. Duygusallık anında başını öne eğerek kabarık duygularını yansıtmaya çalıştı.

kaynak

ßiℓgè Қrαℓ;5090261' Alıntı:
Çakma Gandi Kılıçdaroğlunun oy uğruna istanbul da yırtık ayakkabı Ankarada ise 1000 TL lik ayakkabı giyme riyakarlığında çok daha samimi

Ya da cuma ezanını duyunca hayır oyu toplamak için camiye gitmek..

Ya da cuma ezanını duyunca hayır oyu toplamak için camiye gitmek..

kimin ne amaçla camiye gittiğini söylemek sana düşmez ALLAH ile KUL arasına girilmez. tayyibi savunduğunuz kadar savunduğunuz tanıdığınız başka bir kişi var mı çok merak ediyorum? Kemal Kılıçdaroğlu kadar temiz kalpli bir insan olsa!! camiye oy toplamaya giderdi, tayyip bey camiye gidince 70 yaşındaki insanlar cami kapılarından içeri alınmıyor neymiş tayyip bey namaz kılacakmış. babası yaşında adamı 1 saat cami kapısında bekletiyor işte sizin taptığınız tayyip. sizde buna layıksınız zaten bilmem anladınız mı?

kimin ne amaçla camiye gittiğini söylemek sana düşmez ALLAH ile KUL arasına girilmez. tayyibi savunduğunuz kadar savunduğunuz tanıdığınız başka bir kişi var mı çok merak ediyorum? Kemal Kılıçdaroğlu kadar temiz kalpli bir insan olsa!! camiye oy toplamaya giderdi, tayyip bey camiye gidince 70 yaşındaki insanlar cami kapılarından içeri alınmıyor neymiş tayyip bey namaz kılacakmış. babası yaşında adamı 1 saat cami kapısında bekletiyor işte sizin taptığınız tayyip. sizde buna layıksınız zaten bilmem anladınız mı?

Kemal Kılıçdaroğlu kadar temiz kalpli bir insan olsa!!

Hahahaha Bittim Buna İşte...:thumbup::thumbup::thumbup:

Tamam Tamam Haklısın Yaşasın Kılıçdaroğlu Yaşasın Sahtekarlık Yaşasın İkiyüzlülük..
Başka Yoruma Cevaba Gerek Yok...
İçki İçmeyin Oy Toplayın Diyen Adam Muhtar Bile Olmamalıyken CHP Genel BAşkanı Hey Yavrum Heyy :)

işte çamur yine çamur. ya ey insan ! şu anki başbakanın tahsili ne ki sen muhtar bile olamayan falan yazmışsın? sayenizde artık bir insan da başbakan olmak için tahsil de arayamaz hale geldik. temiz kalpli olması bizim için geçerli olur hale geldi. ayakları baş eden sizlerin yüzünden. Allah'tan sayın kılıçdaroğlu hem tahsilli hem hem dürüst hem de namuslu sizin savunduğunuz insan gibi değil yani. toprak kabul etmeyecek toprak.

güneydoğuda yaşayan tayyibi tutar benim gibi.
benim antebimde bugün holding binaları yükseliyorsa bunun tek bir nedeni var.
oda başbakanımızın bize sunduğu özgür liberalizm para akışı altında sunduğu imkandır.
türkiye çok hızlı gelişti bu 8 yılda.
bir 8 yıl daha benim oyum gene akpye gider.

bu adamın doğruluğuna inanıorum ben.
ağlamasıda haklı bir neden. memleketin başına chp anap mhp karabulutlarının çöktüğü ve zulmün işkencenin en üst zirvelere ulaştığı günlere ağlamak her türkün tebessüme uğraması kadar başbakan tayyip erdoğanıda hüzne sokmuştur.

oda başbakanımızın bize sunduğu özgür liberalizm para akışı altında sunduğu imkandır.

ağlamasıda haklı bir neden. memleketin başına chp anap mhp karabulutlarının çöktüğü ve zulmün işkencenin en üst zirvelere ulaştığı günlere ağlamak her türkün tebessüme uğraması kadar başbakan tayyip erdoğanıda hüzne sokmuştur.

malesef onlar akp yanlısı olmayı ayakları baş yapmak zannederken kendileri sahtekarı başımıza dürüstlüğün simgesi olarak getiriyorlar...

hala yok memleket elden gitti safsatalarını da devam etsinler..
memleketin bir yere gittiği yok

gecen hfta kuzenm mayına bastı akp ve yandaslarının bnm gözümde artk dağdakilerdn bi farkı yoktur tayyibide cok severim azımdan adı hiç düşmez

hı bide bu ülkede yasamak için güneydoğuda olmak lazm land roverla hastaneye gelip yeşil kart uzatanlar,mahalleye 8 yıldır girmeyen su,elektrk faturası yazanlar dha sayım mi bn adanada yasıyorum merak etmyn her seyi sizden cok dha ii biliyorm

Benim antebimde bugün holding binaları yükseliyorsa bunun tek bir nedeni var.
Oda başbakanımızın bize sunduğu özgür liberalizm para akışı altında sunduğu imkandır.
Türkiye çok hızlı gelişti bu 8 yılda.
Bir 8 yıl daha benim oyum gene akpye gider.

Bu adamın doğruluğuna inanıorum ben.
Ağlamasıda haklı bir neden. Memleketin başına chp anap mhp karabulutlarının çöktüğü ve zulmün işkencenin en üst zirvelere ulaştığı günlere ağlamak her türkün tebessüme uğraması kadar başbakan tayyip erdoğanıda hüzne sokmuştur.

yav arkadaş ne holding binası neden bahsediyorsunuz siz ? Holding binasını gelişmemi zannediyorsun ey benim arkadaşım. Zaten gaziantep gibi bir şehirin şuan paris gibi olması gerekirdi eğer milletin vergileri doğru yerlere gitseydi.

Güneydoğu'da ezelden beri para akışı vardı. Senin başbakanın babasının hayrına mı yaptırdı o binaları ? O yatırımları ? Yoksa aşiretlerden , koca sülalelerden oy toplamak için mi. Zengin aile çocuklarını geçtim , onlar her türlü yolunu buluyor. Peki yoksul aileler ? Onlara neler yapıyor ? Ha doğru , kömür veriyordu oy için. Çocuklarını sünnet ettiriyordu oy için. Köylerde doğru dürüst okul yok , doğru dürüst öğretmen yok , gelen öğretmenler baskıdan kaçıp istifa ediyorlar , gelen öğretmenler yoklukta birşeyler öğretmek için uğraş veriyorlar. Onlara neden birşey yapmıyor senin başbakanın ? Ama doğru diyorsun holdingler kurulunca , para akışı sağlanınca herşey güllük gülistanlık oluyor.

gecen hfta kuzenm mayına bastı akp ve yandaslarının bnm gözümde artk dağdakilerdn bi farkı yoktur tayyibide cok severim azımdan adı hiç düşmez

hı bide bu ülkede yasamak için güneydoğuda olmak lazm land roverla hastaneye gelip yeşil kart uzatanlar,mahalleye 8 yıldır girmeyen su,elektrk faturası yazanlar dha sayım mi bn adanada yasıyorum merak etmyn her seyi sizden cok dha ii biliyorm

Ulan Adanalıyım diyorsun , iki dakika delikanlı ol. Kuzenim mayına bastı diyorsun ben adanada geçen hafta mayına basıp şehit olan duymadım. Gelelim Akp ve yandaşları lafına. Akp ve yandaşları mı döşemiş mayını. Tayyibi ne kadar çok severdin ki böyle hiç ağzından düşürmezdin. Ağzından hiç düşürmezdin haa... Garip geldi bana.

cok uzman adamın egitimcileri saglam.. bu adam buyuk yalanci :)
akp ve hukumeti abd nin uşaklıgını yapan bir hükümet ve partidir..
bu devleti yawas yawas yıkan ve taraf gazetesi ile yaptiklarini mesru gibi gösteren basının üzerinde zorlabir baskı kuran ve basının gözünü korkutan tavırlari ile özgür basını ortadan kaldiran..
amaclari ülkeye hizmet edmek olanlari deil ceplerini doldurmak olanlari destekleyen bir hükümetir..
köylüyü ve cifciyi bugune kadar en kötü duruma getirmiş..
et fiyatlarını iki katina cıkarmiş tahili arpayi bugdayı iki katına cıkarmiş sonrada bunun sorumlusunu halkin üzerine atmiş esnafları cezalandirmak olarak algınan et ithalatini baslatmiştir.. türkiye tarım ve hayvancılık ülkesi olarak bilinirken yurt dışından hayvan buday ithal eden bir ülke haline gelmişse bunun sorumlulari bu hukumetir.. ucuz eti soktular ucuz bugdayı soktular sonrada bizim cifci bugday ve hayvan besleyemecek duruma gelince avrupadan ucuz et ithaline basladilar..
bunlari okadar ustaca yaptilarki 3 ytl lik etin ucuzlamasina bile sevinir duruma geldik...
ama 3 ytlilik ucuzlama 5 sene sonra kedara fatura edilecek haberimiz yokk ...
akp ve hukumeti herseyi okadar ustaca yaptilarki ?
verdikleri sözleri unuturdular ..
herseyi avrupa birligi için yaptik diye bizi kandırıyolar ama akp ve hükümetinin avrupa birligindeki ukelerin.. düştükleri ekonomik krizden kurtaran bir can simidi oldugumuzu anlatmiyorlar türkiye bu politika içinde olmasa avrupa birligi diye bişey kalmaz cökerdi..

bu da yeni taktiklerden biri =)

mavi marmara daki gemiden haberleri olur sonra israil baskın yaptı mı israil e ateş püskürürler birde

utanmadan koca gemiden haberimiz yoktu derler.

ordada bakınız gizli gizli otel odalarında nasıl buluştular =)

şimdi de geçmiş başbakan ağlıyor =)

vay tayyip im benim.civanım delikanlı ne hale geldi =)

ağlamayana oy yok zaten =)

ya ağlıcan ya ateş püskürcen birilerine.

hepsi şu için : göstermelik =) bakın filistinliler için ne kadar önem veriyorum müslümanlar için,

bakın darbede ölenler için ne kadar ağlıyor üzülüyorum izlenimini vermek millete.

birde anayasa pakedi hazırladılar.

onu da akıllıca hazırladılar.asıl önemli maddelerin yanına bir iki can alıcı madde eklediler.

maksat gündem o maddeler olsun diğer maddeler arka planda kalsın.

paketin tamamı daha kolay kabul olur.

yem gibi.tuzağın daniskası =)

bu kadar kısa zamanda nasıl temiz biri oldugunu anladın hayret...oysaki siyasetçi demek güven vermeyen kişidir...yalancı dolancı kişidir ...ne kadar unutkan bir milletiz ...dimi

Bizim Memleketteki Ultra Zekiler Yine Yapmış Yorumlarını =)

Güneydoğu'da ezelden beri para akışı vardı. Senin başbakanın babasının hayrına mı yaptırdı o binaları ? O yatırımları ? Yoksa aşiretlerden , koca sülalelerden oy toplamak için mi. Zengin aile çocuklarını geçtim , onlar her türlü yolunu buluyor. Peki yoksul aileler ? Onlara neler yapıyor ? Ha doğru , kömür veriyordu oy için. Çocuklarını sünnet ettiriyordu oy için. Köylerde doğru dürüst okul yok , doğru dürüst öğretmen yok , gelen öğretmenler baskıdan kaçıp istifa ediyorlar , gelen öğretmenler yoklukta birşeyler öğretmek için uğraş veriyorlar. Onlara neden birşey yapmıyor senin başbakanın ? Ama doğru diyorsun holdingler kurulunca , para akışı sağlanınca herşey güllük gülistanlık oluyor.

O Binalar Oy Toplamak İçin Yaptırıldıysa Bundan Öncekiler Nie Yaptımadı Salakmıydı Bundan Önceki Başbakanlar=)

O Binalar Oy Toplamak İçin Yaptırıldıysa Bundan Öncekiler Nie Yaptımadı Salakmıydı Bundan Önceki Başbakanlar=)

Bundan Öncekiler O Kadar Dürüst Ki (!) Memlekete Bırak Faydayı Külli Zarar Getirdiler :)

Kemal Kılıçdaroğlu Da Çok Dürüst (!) Ayıp Ediyoruz Haklısınız :thumbup::thumbup:

bu da yeni taktiklerden biri =)

mavi marmara daki gemiden haberleri olur sonra israil baskın yaptı mı israil e ateş püskürürler birde

utanmadan koca gemiden haberimiz yoktu derler.

ordada bakınız gizli gizli otel odalarında nasıl buluştular =)

şimdi de geçmiş başbakan ağlıyor =)

vay tayyip im benim.civanım delikanlı ne hale geldi =)

ağlamayana oy yok zaten =)

ya ağlıcan ya ateş püskürcen birilerine.

hepsi şu için : göstermelik =) bakın filistinliler için ne kadar önem veriyorum müslümanlar için,

bakın darbede ölenler için ne kadar ağlıyor üzülüyorum izlenimini vermek millete.

birde anayasa pakedi hazırladılar.

onu da akıllıca hazırladılar.asıl önemli maddelerin yanına bir iki can alıcı madde eklediler.

maksat gündem o maddeler olsun diğer maddeler arka planda kalsın.

paketin tamamı daha kolay kabul olur.

yem gibi.tuzağın daniskası =)

Peki Wolf kardeş senden rica ediyorum , arka planda kalan ve çaktırmadan geçirilmek istenen o sinsi maddenin ne olduğunu yazarmısın. Benim kafam çok karışık evet ve hayır arasında kaldım. Eğer bana o maddenin hangisi olduğunu yazarsan belkide oyumun rengi değişecek.

gelelim ağlamaya. Bence bu şekilciliğe çok takılmaya başladık. Adam Ülkeyi 8 yıldır yönetiyor ve 8 yılda Batar denen ekonomi batmadı , Satıldı denilen ülkem satılmadı , Bölündü denildi ama Hala tek parça , şeriat geliyor dendi Bekliyoruz hala gelen giden yok , Cumhuriyetin temel nitelikleri değişecek dendi , CHP genel başkanından başka değişen birşey göremedik. Artık atacak çamur kalmadı ne atılıyor bakarmısınız. " Efendim neden mevzide ayakta durmamış "..... " Efendim neden Ağlamış " ...

30 yıldır ,bırakın ağlamayı meclis kürsüsünde isimleri bile zikredilmemiş 12 eylül'ün sembol isimlerinin son mektupları yada son konuşmalarını okuyan her duyarlı Türk evladının hüzünlenmesi gerekir. Helede 12 eylül'ün bütün kirli çamaşırlarının ortaya saçıldığı bu günümüzde. O günlerde bu idamları tasvip edenler bile vardı. Ohhh iyiki askeriye yönetime el koyduda Ülke kurtuldu diyenlerimiz vardı. Ama bugün Ülkeyi 12 eylül'e götüren ve ülkede Darbenin meşru hale gelmesini sağlamaya yönelik yapılan hamlelerin varlığını çok rahat görebiliyoruz. İşte Mustafa Pehlivanoğlu nun ,Necdet Adalının , Hüseyin Kurumahmutoğullarının ,Erdal Erenlerin neden öldüğünü şimdi çok daha iyi anlıyoruz. Ve anladıkça daha fazla üzülüyoruz.

Geri