CounTRy
Gülen Manyak
- Katılım
- 5 Haz 2006
- Mesajlar
- 10,687
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Dr. Fatih Hasdemir, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa genelinde üniversitelerarası işbirliği, üniversite öğrencileri ile öğretim elemanlarının karşılıklı değişimi, çalışmaların akademik olarak tanınması ve şeffaflığın geliştirilmesi amacını taşıyan Erasmus programının, 3-4 yıllık kısa bir sürede Türkiye’de çok başarılı olduğunu söyledi.
Bu başarıda, merkezlerinin yanı sıra üniversitelerin de büyük katkısı olduğunu belirten Hasdemir, "Bu bakımdan bütün Erasmus ofislerinde, her şeye rağmen, tüm güçlüklere rağmen çalışan, bizlere yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi. Geçen yıl bütçelerini yüzde 70 oranında artırdıklarını belirten Hasdemir, şu bilgileri verdi: "Üniversitelerimiz bizleri geçen yıl mahçup ettiler. Bütçenin artırılması sürecinde Avrupa Birliği Komisyonu ile ödenekler hususunda pazarlık yaparken diğer kurumların ödeneklerinin tamamını kullanmadığını, bizim tamamını kullandığımızı, dolayısıyla bize yapılacak transferlerin daha faydalı sonuçlar vereceğini söyledik.
Onlar da yüksek oranlı bir artış yapılmasına razı oldular. 2006 yılında yapılanları çıkardık. ’Bunun tamamını finanse etseydik ne kadar lazımdı’ diye bir hesap yaptık. Yaklaşık yüzde 70 civarında bir artışa denk geliyordu. Kabul ettiler, ancak geldiğimiz noktada görüyoruz ki bu para da yeterli olmadı. Keşke yüzde 100 artırsaydık da öğrencilerimizin tamamını finanse edebilseydik."
Buna rağmen Türkiye’de Erasmus programının üniversitelerde çok başarılı uygulandığını dile getiren Hasdemir, "Almanya’yı geçemeyiz ama Almanya’nın gönderdiği yaklaşık 20 bin öğrenci kadar öğrenci gönderebilirsek gerçekten iyi yerlere gelebileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ise 2003 yılından bu yana Erasmus programına katıldıklarını belirterek, "Bu program çerçevesinde öğrenci değişimine 12 öğrenciyle başladık, bu sayıyı her yıl artırarak bu yıl 98 öğrenciye ulaştık. Daha da çok olmasını bekliyorduk ama bu gerçekleşmedi" dedi.
Öğrenci değişimlerinde yaşanabilecek sorunları engellemek için yasal düzenlemeler yaptıklarını bildiren Prof. Dr. Özen, "Böylece öğrencilerimizin hem Erasmus deneyimini kazanmaları sağlandı hem de öğrenim sürecinde zarara uğramaları önlenmiş oldu" diye konuştu. Prof. Dr. Özen, program dahilinde üniversitelerine gelen yabancı öğrencilerin sayısının beklenen düzeyde olmadığını, yetersiz kaldıklarıbir başka noktanın da öğretim üyesi değişikliğinde yaşandığını sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından, Erasmus programında Türkiye’nin konumu, üniversitelerin durumu ve gelecek planlaması konularının değerlendirileceği oturumlara geçildi. Toplantı, yarın yapılacak oturumlarla sona erecek.
Kaynak:Milliyet