Engeli Engel Tanımadı!

Mayhoş

mayhoş
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
11,125
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
ღ♥Sonu Ölüm de olsa O♥ღ
Yaşıtları kadar şanslı olmasa da azmiyle büyük işler başaran doğuştan ortopedik engelli 31 yaşındaki Ayşe Say,


sağlıklı insanlara bile örnek olacak yaşam mücadelesiyle tüm engelleri teker teker aşıyor.

Okuyamaz diyenleri utandırarak üniversiteyi bitiren ve Gıda teknikeri olan Say, şimdi ilkokula ve ortaokula giderken kendisini sırtında taşıyan annesine olan minnet borcunu ödüyor. İş bulamazsın diyenleri duymadığını, bitmeyen azmiyle de bunu da başardığını söyleyen Say, yaklaşık 8 yıl önce girdiği Aydın Ticaret Borsası Laboratuarında başarılı bir gıda teknikeri olarak çalışıyor.

Naile Narin ve Osman Say'ın 3 çocuğundan en küçüğü olan 31 yaşındaki Ayşe Say, hayata hiçbir zaman küsmediğini ve istediği her şeye kavuşmak için hep mücadele ettiğini söyledi.

ANNE SIRTINDA OKUL HAYATI

Ayşe Say, anne ve babasının kendisine hep 'sen başarırsın, yaparsın' dediklerini ve kendisinin de buna inandığını belirterek “İlkokul ve ortaokula annemin babamın kucağında gidip geldim. Çevremdekiler benim başarabileceğime hiç inanmadı ama ailemin desteğiyle ve kendi azim ve isteğimle buralara geldim” dedi.

Sosyal hayatı ve cana yakınlığıyla pek çok insanın sevgisini kazanan, hayatının her anını en güzel şekilde değerlendirmeye çalışan Say, hareket ettirmekte zorlandığı ayaklarına aldırış etmeden koltuk değnekleri ile hiçbir sıkıntı yaşamadan azimle görevini en iyi şekilde yerine getiriyor.

ENGELİ HAYATINA ENGEL OLMADI

Mücadele dolu hayatında en çok annesinin ve babasının desteğinin kendisine güç verdiğini anlatan Ayşe Say, başarısını da annesi ve babasına borçlu olduğunu söyledi.

Anne ve babasının kendisini her zaman 'sen başarırsın, yaparsın' sözleriyle motive ettiğini söyleyen Say “Ben de hep buna inandım. İnanmasaydım bugün burada olamazdım” dedi.

İlkokul döneminde okul müdürünün “Bu çocuk okuyamaz, mesuliyeti biz kabul etmeyiz. Eğer mesuliyeti üzerinize alırsanız okutabilirsiniz” dediğini belirten Say, Babasının ben kızımı okutacağım sırtımda da taşıyarak getirip götürürüm demesiyle okula kayıt edildiğini belirtti.

Lise dönemine kadar ailesinin desteği ve yardımlarıyla okuyan Say, lise eğitiminin ardından sağlıklı insanlar gibi, üniversite sınavlarına girdi ve kazandığı Dumlupınar Üniversitesi Altıntaş Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölümünü yine ailesi ile birlikte okulun bulunduğu Kütahya'ya taşınarak okudu. Mezun olduktan sonra, ailesiyle yeniden Aydın'a dönerek iş hayatına atılmak için çeşitli yerlere iş başvuruları yapan Say, mezun olduktan 1 yıl sonra Aydın Ticaret Borsası analiz laboratuarında işe başladı. Yaklaşık 8 yıldan bu yana tüm engelleri azimle aşarak işinde başarıyı yakaladı. İş yerinde gösterdiği gayreti, işe olan sevgisi ise çalışma arkadaşları tarafından taktirle karşılanıyor.

AZİMLE HERKES BUNLARI AŞABİLİR

Ayşe Say, kendisi gibi engelli olanlara ve ailelerine ise tavsiyelerde bulunarak, “Nasıl bir engeli olursa olsun, inançla azimle herkes bunları başarabilir. Engelim hayatımın bir parçası ve ben onunla yaşamayı öğrendim. Önemli olan da bu. Hiç kimse ben engelliyim, bir şey yapamam kompleksine kapılmasın. Burada en önemli görev de ilk başta ailelere düşüyor. Benim annem ve babam bana o desteği vermeseydi, inanmasalardı, belki bugün ben burada olamayacaktım” dedi.

Toplumun da engellilere karşı çok bilinçsiz olduğunu söyleyen Say, “Yollarda yürüken bir çok engellerle karşılaşıyoruz. Bizim gibi engelli vatandaşları düşünmeden hareket eden insanlar var. Sadece biraz hoşgörü bekliyoruz. Öyle zaman geliyor ki sağlam insanlar bize uymayınca biz onlara uymak zorunda kalıyoruz. Buda bizim için ikinci bir engel oluyor. Herkes gibi ben de koşup yürümek isterdim fakat bunları yapamıyorum. Koltuk değneklerimle yürümeye çalışıyorum. Ancak hayatımda zorluklar olsa bile hedefime mutlaka ulaşıyorum” dedi.
 
Geri
Üst