enez ..

Novace

New member
Katılım
26 Eki 2007
Mesajlar
4,054
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
31
Konum
Istanbul
Enez

Saroz Körfezi'nin büyük yerleşimlerinden biri olan Enez yaz aylarında ciddi bir yoğunluk yaşamakta nüfusu 50 bin seviyesine gelmektedir. Tertemiz bir deniz ve uzun kumsallara sahip olan Enez sahilleri, yaz aylarının en çok ilgi çeken bölgelerinden biridir. Avrupa ve Afrika arasında göç eden bir çok kuşun uğrak noktası olan Enez İlçesi yakınlarındaki Gala Gölü, barındırdığı su kuşu türlerinin çeşit ve miktar olarak zenginliği bakımından uluslararası düzeyde öneme sahip sulak alanlarımızdan biri. Enez'in 4 kilometrelik sahili olağanüstü. Deniz, yerlilere göre, kendini temizleyen ender denizlerden. Göller denizle karıştığından, hem tatlı hem de tuzlu su balıkları lezzetli.

20rqwt5.jpg


Enez'in antik çağlardaki adı Ainos. Bölgedeki yerleşimin MÖ 3000´lere kadar indiği sanılıyor. Ege´nin kuzey sahilinde, Meriç´in denize döküldüğü yarımada üzerindeki bu kasaba, neredeyse 500 kilometrekarelik bir alana yayılmış. Fatih Sultan Mehmet 1456´da, karadan ve denizden kuşatarak Osmanlı topraklarına katmış. Piri Reis, 16´ncı yüzyılda yazdığı ´Kitab-ı Bahriye´de, Enez´i çift limanlı bir ticaret merkezi olarak tanıtıyor.

aypv93.jpg


Sahil kesiminin yanı sıra Enez'de görülebilecek bir çok tarihi eser de mevcut. Günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; akropolde kurulan Enez Kalesi, Kale içerisindeki Bazilika planında Ayasofya Kilisesi (Fatih Camisi), Has Yunus Kaptan Türbesi, Deveci Hanı, Roma Yolu kalıntıları, ilçedeki çeşitli kilise kalıntıları, nekropol alanı, Osmanlı kervansarayı bulunmaktadır. Enez sahil kervansarayı, tarihi değeri açısından görülmesi gereken bir değer olarak ziyaretçilerini beklemektedir.

Ne yapılır?

Ayı Ahmet´in yerinde veya Emre Restaurant´da balık yenir.

Enez Kalesi ve Meriç´in denize döküldüğü delta ziyaret edilir.

Aslında bir Osmanlı kervansarayı ama 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin kullandığı ´İngiliz kışlası´ gezilir.

Tuz Gölü, Peso Gölü ve Gala Gölü´nde yürüyüşler yapılır. Kuşların cıvıltısı dinlenir.

Hisar Dağları´nda yürüyüş yapılır, Yunanistan ve Türkiye aynı karede seyredilir.

Plajda yürünür, koşulur, yüzülür. Deniz muhteşem.

Ne yenir?

Mutlaka balık. Kefal, yılanbalığı, cıbır, melendros... Fiyatlar çok uygun, balıklar çok taze. ´Ayı Ahmet´, Ahmet Günenç´in meyhanesinde sohbet çok zevkli.

Nasıl gidilir?

İstanbul´dan gidiyorsanız, Kınalı çıkışından sonra, Tekirdağ, Keşan yönünü takip edip, Çanakkale ve Keşan, en son da Enez oklarına sapın. İstanbul-Enez arası 280 km. Otobüsle gitmek isterseniz de, Keşan´a gidip Enez minibüslerine binebilirsiniz. Yol çok güzel, hiç yormuyor.
 
adam zıpkın yaparken çekmişler :D
eline sağlık enes , sana da enez'i vermek yakışır :D:D
 
Geri
Üst