admiral
New member
- Katılım
- 30 Haz 2006
- Mesajlar
- 12,510
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının değiştirilmesi, tepki ve tören çeşitliliğine neden oldu. Pek çok il ve ilçede çelenk krizi yaşanırken, alternatif kutlamalar ve protestolar güne damgasını vurdu.
Türkiye, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı dün çok farklı bir şekilde kutladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ulusal ve Resmi Bayramlar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle, Başkent’te 21 pare top atışı yapılmadı, protokol Anıtkabir‘e çıkmadı, illerdeki stadyumlarda gösteriler olmadı. İllerdeki kutlamalarda resmi tören olarak sadece Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Ancak bu yetkinin de yalnızca Gençlik Hizmetleri ve Spor İl müdürlüklerine verilmesi nedeniyle 19 Mayıs törenleri tartışmalı başladı. Birçok kentte Atatürk anıtına çelenk koymak isteyen CHP ve sivil toplum örgütleri “yönetmeliği gerekçe gösteren” polis engeline takıldı. Protokolün ayrılmasından sonra çelenk koyabilen kuruluşların temsilcileri yeni yönetmeliği ve uygulamayı sert sözlerle eleştirdi.
Yönetmelik tepkisi
Bazı illerde çelenk koymak için ısrar edenlerin polis zoruyla dağıtılması, Antalya’daki kutlamalarda hazır bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a gösterilen sert tepki, Muğla’da CHP’lilerin yönetmeliği yırtması dünkü bayram kutlamalarına damga vurdu.
Başını CHP’nin çektiği bazı siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri binlerce kişinin katılımıyla alternatif kutlamalar yaptı.
Antalya’da bakan ‘yuh’
Antalya’daki 19 Mayıs törenlere çelenk krizi ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı pyrotesto damgasını vurdu. Bakan Günay’ın, kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Meydanı’na gelişinde, bir grup “yuh” çekti ve “Türkiye laiktir, laik kalacaktır” diye slogan attı.
Bakan Günay, alandan ayrılırken korumalarına dönüp “Protestocular arasında pos bıyıklı biri vardı. Kamu görevlisi olabilir. Adını öğrenin bana bildirin” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın çelenk yasağını, Atatürk Anıtı’na bir buket çiçek bırakarak deldi ve sol elini yumruk yapıp havaya doğru kaldırarak, “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” diye bağırdı.
Isparta’da çlenk koylamı engellenen grup yol keserken, Muğla’da CHP’lir yönetmeliği yırttı.

BAYRAĞINI ALAN ŞİŞLİ’YE KOŞTU
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle, Mecidiyeköy’den Taksim’e kadar uzanan Halaskargazi Bulvarı’nı dev Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle süsleyen Şişli belediyesi’nin, “Bayrağını al, bayramına gel” sloganıyla duyurduğu etkinliğe, İstanbul’un ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden binlerce kişi katıldı. Ellerinde bayraklar ve Atatürk resimleriyle Şişli’deki Atatürk Evi’nin önünde toplanan vatandaşlar, 10. yıl Marşı eşliğinde Mecidiyeköy’e kadar yürüdü. Kutlamalarda daha sonra, Şişli Belediyesi’nin oluşturduğu 500 kişilik kadın korosu, Atütürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Ardından Kenan Doğulu, Şişli Meydanı’nda kurulan sahnede konser verdi. Bir açıklama yapan Şişli belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Ülkemizin kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımı bugün çakıldı. Bu nedenle 19 Mayıs’ı büyük coşkuyla kutlamak istedik” dedi.
Taksim’de ‘saygı’ krizi yaşandı
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle İstanbul’da da çeşitli törenler yapıldı. İstanbul’daki törenlerin adresi Taksim’di. Yeni yönetmeliğe göre yapılan Taksim’deki resmi törende sadece İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey yer aldı. Tören, Güzey’in Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk koymasıyla başladı. Ardından İstiklal Marşı okundu.
Bu sırada bazı DSP’liler “Atatürk’e saygı istiyoruz” diyerek bağırmaya başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından DSP’liler bu kez ellerindeki Türk bayrakları ve karanfillerle görevlilerin üzerine yürüdü. Gerginliğe törende bulunan sivil polisler müdahale etti.
Bazı DSP’liler, törene katılan gaziler ve bazı vatandaşlar Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu.
‘Gençlik Yürüyüşü’ yapıldı
İstanbul’da Taksim’deki krizli törenin ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 19 Mayıs nedeniyle “Ata’ya Saygı ve Gençlik Yürüyüşü” düzenlendi. Galatasaray’dan başlanan yürüyüşe İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Numan Güzey ve İstanbul’daki okullardan öğrenciler katıldı. Yürüyüş sırasında 10. Yıl Marşı’nı okuyan gençlere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı bandosu eşlik etti. Yürüyüşün ardından Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde saygı duruşunda bulunuldu. Gençler daha sonra halk oyunları ve spor gösterileri yaptı.
Vali: Mevzuata uygun
Vali Mutlu, Taksim’deki tören sırasında saygı duruşunda bulunulmamasıyla ilgili soru üzerine şunları söyledi: “Öncelikle bayramımız kutlu olsun. 19 Mayıs’ı şehrimizde fevkalade güzel etkinliklerle kutluyoruz. Her şey kurallar uygun mevzuata uygun bir şekilde sürdürülüyor.”
CHP’den alternatif tören
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Örgütü, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı Beyoğlu Tünel’den Taksim’e “Bugün 19 Mayıs 1919. Durma İstanbul yürüyoruz” yazılı pankartla yürüyerek kutladı. CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın da bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi katıldı.