Emir Kusturica ülkesine dönüyor

AngeL Of Death

Wishmaster
Reaction score
0

Protestolarla karşılaşan Emir Kusturica, Antalya Altın Portakal Film Festivali jüri üyeliğinden ayrıldığını açıkladı. Kusturica, "Kültür Bakanı'nı 'düşman' ilan ediyorum, beni hedef gösterdi" dedi.​

ANTALYA - Ünlü yönetmen Emir Kusturica'nın Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne davet edilmesiyle başlayan tartışmalar ve protestolar yeni bir boyuta taşındı.

Yönetmen Semih Kaplanoğlu ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın protesto ettiği festivalin açılışında dün akşam Antalya Büyükşehir Belediyesinin MHP'li Meclis Üyesi Reşat Oktay da Kusturica'ya tepki göstermişti.

Yaşananların ardından bugün usta yönetmen Altın Portakal Film Festivali jüri üyeliğinden ayrıldığını açıkladı.

Ülkesine döneceğini söyleyen Kusturica, "Kültür Bakanı'nı 'düşman' ilan ediyorum. Bakan beni hedef gösterdi. Bir ay önce bakanın kendi partisinden bir belediye beni davet etti ve başörtülü kadınlar şarkılarımla dans ettiler, beni gururlandırdılar" dedi.

Türkiye'de çok sayıda polis tarafından korunduğunu belirten Kusturica, "Böyle bir ortamda sanat olmaz" diye konuştu.

Festivali düzenleyen Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) yönetimi, gelişmeler üzerine acilen toplandı.

AKAYDIN: KÜLTÜR BAKANI AYIBIYLA TARİHE GEÇTİ
Emir Kusturica'nın Antalya'dan ayrılma kararını üzüntüyle karşıladığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, şunları söyledi:

''Türkiye adına kendisinden özür diledim. Bu görüşlerin, Antalya halkının duygu ve davranışlarını yansıtmadığını, bu tür davranışları kınadığımı kendisine bildirdim. Emir Kusturica'nın savaşta aldığı tavır beni ilgilendirmiyor, beni Kusturica'nın kültürel ve sanatsal kişiliği ilgilendiriyor.

Emir Kusturica'nın, Bursa'da tepki almayıp Antalya'da tepki alması garip. Burada siyasi kışkırtıcılık var.

Maalesef kültürün başında olan Bakana bunu yakıştıramadım. Bu, bir kültürsüzlük göstergesidir. Kültür ve Turizm Bakanına bu yakışmaz. Kültür ve Turizm Bakanının üstünden kültürsüz bir makam tarafından bu hareket teşvik edildi. Bu, sanata siyasetin müdahalesidir. Bu bize yakışmadı. Yapılan iş kültür adına, sanat adına ayıptır. Böyle bir ayıbı kültürden, sanattan sorumlu kişilerin yaşatması daha da ayıptır. Bu festival Antalya'ya, Antalya halkına mal olmuş etkinliktir. Dünyada bunu yapanlar, kendi ayıbıyla tarihe geçmiştir, Kültür ve Turizm Bakanı da kendi ayıbıyla tarihe geçmiştir.''​

NTVMSNBC​

Geri