~PRENSES~
Romantizmin Delisi
ELMANINDA LİGHT'I ÜRETİLDİ
Kaliforniya Üniversitesi'nde Abhaya Dandekar yönetiminde çalışan ekip, elma ağaçlarının metabolizmasını genetik değişimden geçirdikten sonra elmalar tat verici madde Sorbitol ile büyümüş. Bildik yolla oluşan früktoza karşın Sorbitol yaklaşık olarak %45 oranında daha az kalori içermekte deniyor Chemistry & Industry dergisindeki yazıda. Bilim adamları meyve ağacının, tat, görünüş ve diğer özelliklerden sorumlu metabolizma süreçlerini incelerken, genetik girişimler sayesinde elmadaki doğal tatlandırıcı madde Sorbitol oranının değiştirilebileceğini görmüşler.
Ağaç, fotosentez sayesinde yapraklarında Sorbitol üretmekte. Elmada ise Sorbitol früktoza dönüşmekte. İşte bu dönüşümün genetik yöntemlerle bloke edilmesi sonucunda elmanın içindeki Sorbitol kalıcı oluyor. Bir gram Sorbitol 2,6 kilokalori, bir gram früktoz ise 4 kilokalori içermekte..
Alıntı
Kaliforniya Üniversitesi'nde Abhaya Dandekar yönetiminde çalışan ekip, elma ağaçlarının metabolizmasını genetik değişimden geçirdikten sonra elmalar tat verici madde Sorbitol ile büyümüş. Bildik yolla oluşan früktoza karşın Sorbitol yaklaşık olarak %45 oranında daha az kalori içermekte deniyor Chemistry & Industry dergisindeki yazıda. Bilim adamları meyve ağacının, tat, görünüş ve diğer özelliklerden sorumlu metabolizma süreçlerini incelerken, genetik girişimler sayesinde elmadaki doğal tatlandırıcı madde Sorbitol oranının değiştirilebileceğini görmüşler.
Ağaç, fotosentez sayesinde yapraklarında Sorbitol üretmekte. Elmada ise Sorbitol früktoza dönüşmekte. İşte bu dönüşümün genetik yöntemlerle bloke edilmesi sonucunda elmanın içindeki Sorbitol kalıcı oluyor. Bir gram Sorbitol 2,6 kilokalori, bir gram früktoz ise 4 kilokalori içermekte..
Alıntı