Elektrikte önce zam sonra özelleştirme

Vamos Bien

New member
Reaction score
0
Elektriğe yapılacak zammın ardından elektrik dağıtım ihaleleri de yeniden başlatılacak. Böylece maliyetini hepimizin ödeyeceği zam, patronlara elektrik dağıtımını daha çekici hale getirmenin yolu olacak.

Hazırlık çalışmaları tamamlanan elektrik zammının yapılmasının ardından, elektrik dağıtım bölgesi özelleştirme sürecinin yeniden başlayacağı öğrenildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) elektrik zammını bir özelleştirme makyajı olarak planladığı ve böylece ihaleyi patronlar için daha çekici hale getirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (TEDAŞ), elektrik zammı ile daha karlı bir hale getirilmesinin ardından Başkent, Sakarya ve İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım şirketlerinin satışını gerçekleştirecek. AKP iktidarının olur vermesinin ardından hemen teklif verme tarihi belirleyecek olan ÖİB, 82 adet ön yeterlilik alan şirketle tekrar görüşerek ihaleleri gerçekleştirecek.

Elektrik zammı konusunda son aşamaya gelindiği belirtilirken, TEDAŞ Yönetim Kurulu'nun karar alması ile yapılacak elektrik zammı, elektrik dağıtım özelleştirme sürecini de başlatacak. Elektrik zammı ve otomatik fiyatlandırma sistemi ile maliyet altında fiyat nedeniyle ekside bulunduğu belirtilen TEDAŞ artıya geçirilecek.

Satışa kaldığı yerden devam...
ÖİB İhale Komisyonu, Başkent, Sakarya ve İstanbul Anadolu elektrik dağıtım bölgeleri için teklif verme tarihi belirleyecek. 82 ön yeterlilik verilen üç bölgenin özelleştirmesinde, aradan bir yıla yakın zaman geçtiği için patronlarla tekrar biraraya gelinecek. Süreçte geçmişe dönük bir değişiklik yapılmaksızın, mevcut ön yeterlilik sahiplerinden teklifler alınarak, ihale gerçekleştirilecek. Zammın kesinleşmesinin ardından 2008 başında ihalelerin yapılabileceği belirtiliyor.

Ağustos 2006'da ilana çıkan üç bölge için Ekim 2006'da toplam 82 ön yeterlilik verilmişti. İhale, Ocak 2007'de tekliflerin alınmasına kısa bir süre kala, seçim kaygısıyla ertelenmişti. Başkent Elektrik Dağıtım için 24, Sakarya Elektrik Dağıtım için 30, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım için 28 ön yeterlilik verilmişti. Doğan grubu, Enka, Aksa, Nurol, Çukurova holding, Zorlu holding gibi Türkiye’nin “belli başlı” patronları bu yağmadan pay kapmak için sıraya girmişti.

Geri