Eksen Türkiye’ye Göre Belirlenecek

ghost031

New member
Eksen Türkiye’ye Göre Belirlenecek
Giderek artan eksen kayması tartışmaları dünyada Türkiye’dekinden farklı yorumlanıyor. Stratejistler yeni dünya dengelerinde Türkiye’nin belirleyiciliğinin arttığını vurguluyor.
AB dönem başkanlığını gelecek ay başında İspanya’dan devralmaya hazırlanan Belçika, AB’nin son yıllarda dünyadaki konumunu ilerleten Türkiye ile ilişkileri yeniden tanımlaması gerektiğini bildirdi. Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde dönem başkanlığı önceliklerini anlatan Belçika’nın AB daimi temsilcisi Jean de Ruyt, “Siyasi engeller olsa da Türkiye ile müzakereleri durduramayız. Devam etmemiz gerekiyor ve bunun için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. “Türkiye dünyadaki konumunu ilerletti” diyen Ruyt şöyle devam etti: “O halde AB dünyanın geri kalanıyla ilişkilerini yeniden dengelerken Türkiye de bu sürecin parçası olacak. Dış politikayı ilgilendiren birçok neden var.”

AVRUPA DEĞİŞMELİ

AB dışişleri bakanlarının, Türkiye dahil “gelişen güçlerin olduğu yeni dünyada AB’nin rolünü yeniden tanımlamak için” eylül ayında toplanacağını anlatan Jean de Ruyt, “Artık çok kutuplu bir dünya var. Çin, Hindistan gibi gelişen ülkelerle 10 yıl önce tanımlanmış ilişkilere dayanarak devam edemeyiz, kesinlikle ilişkilerimizi yeniden tanımlamalıyız” dedi. AB Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen de, Türkiye’nin, İran’a yaptırımlar konusunun ele alındığı BM Güvenlik Konseyi toplantısında doğru hareket ettiğini söyledi. TOBB’un AB ve Almanya konusunda danışmanlığına getirilen Verheugen Türkiye’nin, İran’la komşuluk ilişkisini akıllı bir şekilde kullanılabilmesi halinde, AB sürecinde avantaj dahi oluşturabileceğini söyledi. Verhaugen, “Türkiye’nin, İran ve diğer ülkelerle komşuluk ilişkilerinin ve rolü AB tarafından da desteklenmeli” diye konuştu.

21. Yüzyılda AB’nin ortağı Türkiye olmalı

Amerikalı gazeteci, yazar Stephen Kinzer, 21. yüzyılda barışçıl ve demokratik bir Orta Doğu hayalini gerçekleştirmek için “mantıken ABD’nin ortaklarının, Türkiye ve İran olması gerektiğini” söyledi. “Hilal ve Yıldız: İki Dünya Arasında Türkiye” adlı kitabının tanıtımında konuşan Kinzer, ABD’nin Ortadoğu politikasının soğuk savaş döneminden kalma olduğunu ancak Türkiye’nin kendini yenilediğini belirtti. ABD’nin Ortadoğu’daki geleneksel iki ortağının S. Arabistan ve İsrail olduğunu anlatan Kinzer, “Suudi Arabistan’la ilişkisi daha çok petrole bağlı, İsrail’le ise ortak değerleri ve tarihleri var. Bu iki ülke de ABD’nin gizli işlerine ve operasyonlarına da yardımcı olduyor” dedi. ABD’nin artık politikalarını da ortaklarını da değiştirmesinin zamanının geldiğini anlatan Kinzer, “ABD’nin yeni ortağı Türkiye ve İran olmalı” dedi

http://www.aktifhaber.com/news_detail.php?id=294413
 

HTML

Üst