snakerdem' Alıntı:Arkadaşlar acil edebiyat-tarih ilişkisi hakkında ödeve ihtiyacım var... elinde döküman olan arkadaşlar lütfen yardımcı olabilirmisiniz???:ter: :ter:
Edebİyatla Tarİh Arasindakİ İlİŞkİyİ Bİlen Varmi???
kısa ama bana uzun metin lazım genede yorum için saol...Tarih bilimi geçmişte olmuş birçok şeyi günümüze aktarır.Bunu yaparken de edebiyata başvurur.Çünkü o metni sadece yazı olmaktan çıkarıp metne haz katan ve okuyucu da istek uyandıran edebiyattır.Edebiyat bu eserleri geçmişten geleceğe güzel ve bir biçim vererek en etkili bir şekilde yansıtır ve insanların bunları severek,zevkle okumalarını sağlar.Bunu yanında tarihi bir roman ve benzer bir şey yazanlar ise tarihe başvururlar ve bu konuda bilgi toplarlar.Yoksa yazdığı şeyler bir gerçeklik ifade etmez ve insanlarda bu metnin hayal ürünü olduğu dışında başka bir duygu uyandırmaz.Böyle duruma düşmek istemeyen bir yazar yada şair alıntıları hakkında bilgi verir ve yazdıklarının gerçekliğini kanıtlar.:clap:clap:goz
umarım işinize yarar.ben sınavda bunu aynen yazarak 10 puan almayı düşünüyorum.
'ballı olmak ayrıcalıktır'.bafra:goz:
Edebiyat ile Tarih birbirinden ayrılamayan ve birbirinin ürün ve verilerini kullanan bilim dallarıdır.Edebi eserlerin yazıldıkları dönemin zihniyetini yansıtmaları onların tarih ile nasıl bir ilişki içinde olduğunu göstermeye yeterlidir.Tarih,verilerini edebi eserlerden de karşılayabilir.Çünkü edebi eserler tarihe kaynaklık eden önemli belgelerden biridir.Fakat bu edebi metnin,edebi yönünün önüne geçemez.Çünkü edebi metinlerde duygu düşünce ve hislere önem verilir.Ayrıca edebi metinlerde estetik ön plandadır.Edebi metinlerde amaç dilin bütün imkanlarından faydalanarak ''estetik (güzel)'' bir metin ortaya koymaktır.Ancak Tarihi metinlerdeki amaç ise ; ele alınan konu hakkında doğrudan bilgi vermek olduğu için ''dilin göndergesel işlevi kullanılır.''
Örneğin biz bir yazar olsaydık 21.yy daki olaylar içersinde örn:17 ağustos 1999 depremini şiir,roman,hikaye tiyatro,günlük,mektup ya da anı türünden herhangi birini seçerek anlatırdık ve kaleme aldığımız eserimiz,yüz yıl sonra okunduğunda bir edebi eser olmasının yanı sıra,yazıldığı dönemi aydınlatan tarihi bir belge niteliğinde olacaktır.Çünkü edebi eserler yazıldıkları dönemden bağımsız değillerdir.Fakat dediğimiz gibi edebi eserlerdeki amaç: dilin bütün imkanlarından faydalanarak ''estetik''bir metin oluşturmaktır.Tarihi metinlerde ise doğrudan bilgi vermek amaçlanır.
Ayrıca:
Edebiyat(Tanım): Duygu düşünce ve hayalleri insanda heyecan ve hayranlık uyandıracak şekilde güzel ve etkili olarak sözle veya yazıyla anlatma sanatıdır.
Tarih(Tanım): İnsanların,toplumların sosyal,ekonomik,siyasal,kültürel ve dini etkinliklerini birbirleriyle ilişkilerini yer ve zaman belirterek neden sonuç ilişkisi içinde inceleyen bir bilim dalıdır.
İnşallah bir faydam dokunmuştur![]()
iyi forumlar
Tarih bilimi geçmişte olmuş birçok şeyi günümüze aktarır.Bunu yaparken de edebiyata başvurur.Çünkü o metni sadece yazı olmaktan çıkarıp metne haz katan ve okuyucu da istek uyandıran edebiyattır.Edebiyat bu eserleri geçmişten geleceğe güzel ve bir biçim vererek en etkili bir şekilde yansıtır ve insanların bunları severek,zevkle okumalarını sağlar.Bunu yanında tarihi bir roman ve benzer bir şey yazanlar ise tarihe başvururlar ve bu konuda bilgi toplarlar.Yoksa yazdığı şeyler bir gerçeklik ifade etmez ve insanlarda bu metnin hayal ürünü olduğu dışında başka bir duygu uyandırmaz.Böyle duruma düşmek istemeyen bir yazar yada şair alıntıları hakkında bilgi verir ve yazdıklarının gerçekliğini kanıtlar.:clap:clap:goz
umarım işinize yarar.ben sınavda bunu aynen yazarak 10 puan almayı düşünüyorum.
'ballı olmak ayrıcalıktır'.bafra:goz:
hepinize tek tek teşekkür ederimben bildiğim kadarıyl yardımcı olayım sana . bize edebiyat hocamız yazdırmıştı
3,4 cümleyle benim de aklımda yazayım.
şimdi edebiyat ın tarihle ilişkisi şöyle geçmişten günümüze birçok şeyi aktarabilmeliyiz değilm,?bunun için de tarih bilimi edebiyat la çok ilgilidir.yani tarih bilimi geçmişten günümüze birçok şeyi aktarabilir ama bunu sıkı bunaltıcı bi şekilde aktarır.edebiyat ise bu eserleri geçmişten geleceğe güzel ve bir biçim vererek en etkili bi r şekilde yansıtır. ve insanlar bu bilgilweri severek zevkle okumalarını sağlar.
umarım anlatabilmişimdir:S