Eşek gibi çalışmanın maymun gibi yaşamanın sebebi ...

MaYdOnOz

New member
Reaction score
0
Ayşenur Yazıcı

Eşek gibi çalışmanın maymun gibi yaşamanın sebebi

Birçoğunuzun (belki) bildiği bir hikâyeyi paylaşacağım sizlerle... Tanrı'nın erkeğe biçtiği 20 yıl erkek tarafından yeterli gelmeyince, diğer hayvanların kabul etmediği yıllar erkeğe verildi. İşte sonuç!
Beş yıl olmuştur herhalde... Hikayeyi ilk dinlediğimde verdiğim tepki arkadaşlarımı şaşırtmıştı. Dinleyenlerin sonunda kahkaha attıkları yerde, ben gözlerimi faltaşı gibi açarak kalakalmış, hüzünlenmiştim.

Demek ki her hikâye herkese farklı bir manâ iletiyor. Sanırım bu, biraz da sizin yaşamınızın hangi aşamasının daha acılı, daha zorlu geçtiğiyle ilgili...

NOT: Parantez içindeki cümleler yazarın salakça anımsamalandır ve hikayenin içeriğiyle bir alâkası yoktur. Sadece kafa karıştırmak ve paylaşmak için konulmuştur.

Efendim, Tanrı hikâyede canlıları yaratıp görevlerini vererek yeryüzüne yerleştiriyor. Eşeği yaratıyor ve diyor ki:

-İşin çalışmak ve yorulmamak. (Zamanla iş kanunu icad edilecek ve kimse günde 8 saatten fazla çalıştırılmaz yazılacak ama eşekler yaradılış itibariyle seslerini çıkarmayacaktır) Yakınmadan en ağır yükleri taşıyacaksın ve ot yiyeceksin. Aklın kıt olacak. Salaklığı işaret etmek için senin adını kullanacaklar ve 50 yıl yaşayacaksın.

Eşek : "Bu ağır hayat için ya Rabbim 50 yıl çok fazla! N'olur bana 30 yıldan fazla verme" der. Tanrı peki der.

Allah köpeği yaratır. (Hani şu girdiği eve melek girmeyen hayvan!) der ki:

- Sen bir köpeksin, insanın en yakın dostu olacaksın. Koruyucu olacaksın. Mallarına, canlarına ziyan gelmesin diye kulaklarını dört açıp uyuyacaksın. Artıkları yiyerek besleneceksin ve 25 yıl yaşayacaksın.

Köpek: "Allahım 25 yıl böyle yaşamak çok yorucu ve eziyetli ne olur bana 10 yıl ver, yeter!" der. Allah kabul eder.

Tanrı maymunu yaratır ve der ki:
-Senin adın maymun. (Cem Özer medyada "sık görüneceğim diye yırtınanları" işaret etmek için senin adını, mükemmel bir deyim haline getirecek meşhur olacaksın) Ağaçtan ağaca sallanacak, insanları eğlendirecek, aptal gibi davranacaksın ve 20 yıl ömrün olacak.

Maymun: "Dünyanın palyaçosu olarak yaşamak için 20 yıl çok Allah'ım. Bana 10 yıl ver yeter!" der. Tanrı kabul eder ve öyle olur. (Medya maymunlarının ömrünün kısalığı da bundan olsa gerek)

En sonunda Allah erkeği yaratır ve ona der ki:

-Sen bir erkeksin! Dünyada yaşayacak ve düşünen tek canlı olan insanoğlunun "eril" kişisi olacaksın. Diğer yaratılmışlara zekânı kullanarak hükmedeceksin. Dünyayı yönetmek, senin elinde ve 20 yıl ömrün olacak.

Erkek cevap verir: "Allahım, bir erkek için bu kadar yıl yeter mi? Lütfen bana eşekten artan 20 yılı, köpekten artan 15 yılı ve maymundan arta kalan 10 yılı da ver..."

Tanrı kabul eder. O gün bu gündür, erkekler ilk 20 yıllarını "erkek" gibi yaşadılar. Sonra evlenip ve 30 sene eşek gibi çalışıp, sabahtan akşama en ağır yükleri taşıdılar. Çocukları olunca 15 yıl köpek gibi evi koruyup, aileden artan artıkları yediler... İlerleyen yaşında da 10 yıl maymun olarak yaşadı ve torunları eğlendirdiler.

Düşünen canlı insanoğlunun, dişi kişisi de, "eril" kişiden geri kalır mı?... O da eşekliğe, köpekliğe ve maymunluğa özenerek iş yaşamına atılmış ve erkekten geri kalmadığını ispatlamıştır. Bizlerin doğduğumuza pişman olduğu günler mutlaka olmuştur da, Tanrı'nın bizi yarattığına üzüleceği işler de yapmıyor muyuz yani??

VATAN GAZETESİ ... 22.11.2005

Geri