Eğitimde Yüzyılın Devrimi: Çoklu Zeka Kuramı

bLueXtremE

єχтяємє &
Moderatör
Katılım
4 Kas 2007
Mesajlar
8,245
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
39
Konum
αℓσиє gαℓαтαѕαяαу
xoi8pf.jpg



“Çoklu Zekâ Nedir?” sorusuna cevap arıyorsanız bu yazıyı lütfen okuyun.

Sevgili öğrencimiz,

Köpekbalığını bilirsiniz, denizlerin hâkimidir; peki karada ne yapabilir? Sevimli bir süs köpeği kadar bir yetenek sergileyebilir mi? Peki ya göklerin hâkimi kartal, uçmasını bırakın yürümekte bile zorlanan penguenle deniz altında yarışabilir mi? Çin’in sembolü olan pandalar muhteşem güçlü hayvanlardır. Ama şempanzeler gibi ağaçları tepelerinde daldan dala atlayamazlar. Timsahlar muhteşem güçlü canlılardır; ama yavrularının çoğunu daha yumurta aşamasında iken monitör kertenkelesine ve kuşlara kaptırır. Pek az canlı bu kadar çok kayıp verir. Leoparlar, jaguarlar genellikle yalnız yaşarlar; çünkü avlanmada başarılarını gizliliğe borçludurlar. Buna karşılık aslanlar, sırtlanlar ekip çalışması yaparlar, gerekirse kendilerini göstere göstere avlanırlar. Her birinin başarısı kendi doğalarına uygun davranmalarına bağlıdır. Hatasız teşbih olmaz bilirsiniz; önemli olan kastettiğimiz anlamdır. Şimdi gelelim bu benzetmenin bizi ilgilendiren tarafına.

Klasik görüş yalnızca iki zekâ türü tanımlamaktadır; bunlar Dilsel/Sözel Zekâ ve Mantıksal/Matematiksel Zekâ’dır. Mevcut eğitim sistemi klasik görüş üzerine kurulu olduğu için dilsel ve matematiksel alanın dışındaki zekâları deyim yerindeyse adeta harcamaktadır. Bir penguenden kartallar gibi uçması, bir pandadan şempanzeler gibi ağaçların tepelerinde dolaşması, bir köpekbalığından köpekler gibi koşmasını istemek saçmadır. Bu nedenle Çoklu Zekâ Teorisi herkesin kendi zekâ türüne göre öğrenmesi gerektiğini savunmaktadır.

Çoklu Zekâ Sistemi ise sekiz ayrı zekâ türünü hesaba katmaktadır. Her zekâ türünün öğrenme stratejileri birbirinden farklıdır. Öyleyse yapmanız gereken ilk şey öncelikle zekânızı keşfetmektir. Zekânızı keşfetmek eş deyişle hangi zekâ türlerinde daha iyi olduğunuzu saptamanız için size özel “Çoklu Zekâ Envanteri” hazırladık. Çoklu Zekâ Envanteri’ni sitemizde kendinize uygulayıp zekâ profilinizi çıkarabilirsiniz. Ardından baskın zekâ türlerinize özgü öğrenme stratejilerini bu bölümden hazmederek okuyun. Hangi stratejileri pratik olarak kullanabileceğinizi belirleyin. Ve kullanın.

Çoklu zekâ stratejilerinin bir tür teknoloji olduğunu unutmayın. Eğitimde sıkı rekabet ortamında ileri teknoloji sahibi olan öğrenciler hiç kuşkusuz çok daha avantajlı olacaktır. Yeni öğrenme stratejilerinizi kullanırken bazı alışkanlıklarınız size ayak bağı olabilir. Alışkanlıkları değiştirmek çaba ister. Ama inanın buna değer.

Çoklu Zekâ Kılavuzu iki yıllık kapsamlı bir çalışmayla hazırladık. Ecza dolabında duran hiçbir ilaç hiçbir hastalığı iyileştirmez. İlacı alıp doktorun verdiği reçeteye göre kullanacaksınız ki derdinize derman olsun.

Keyifli bir çalışma süreci umut dolu bir gelecek dileğiyle.

ALİ RIZA BAYZAN

Kültür Yayıncılık

Akıllı Kitap Seti

Kültür ÖSS Dergileri

Genel Yayın Yönetmeni
 
Geri
Üst