Dsp

Stimulera

New member
1995 Seçimleri - Demokratik Sol Parti Solun Birinci Partisi [değiştir]DSP’nin oyları 24 Aralık 1995 erken genel seçimlerinde %14.64’e, milletvekili sayısı 76’ya yükseldi ve Demokratik Sol Parti solun en büyük partisi konumuna geldi. 6 Mart 1996'da Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi, Demokratik Sol Parti'nin dışarıdan desteğiyle ANAYOL Azınlık Hükümeti kuruldu. Bu hükümet Refah Partisi'nin verdiği gensoru önergesiyle 28 Haziran 1996'da düştü; yerine DYP ile RP'nin kurduğu REFAHYOL Hükümeti başa geldi. 27 Şubat 1997'de toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nun 9 saatlik toplantısından sonra yapılan Postmodern Darbe'in ardından bu hükümet istifa etmiştir.


28 Şubat'ın Ardından - Demokratik Sol Parti İktidarda [değiştir]Postmodern Darbe'nin ardından Demokratik Sol Parti, Anavatan Partisi ve Demokrat Türkiye Partisi ile 30 Haziran 1997'de Mesut Yılmaz'ın başbakanlığında kurulan ANASOL-D Koalisyon Hükümeti'nde yer aldı. 25 Kasım 1998'de Mesut Yılmaz için verilen gensoru önergesinin TBMM'de kabul edildi ve Yılmaz başbakanlıktan istifa etti. ANASOL-D Hükümeti de Ocak 1999'da sona erdi.


Azınlık Hükümeti - Ecevit Yeniden Başbakan [değiştir]11 Ocak 1999'da ülkeyi seçime götürmek için, diğer partilerin de üzerinde anlaşması üzerine DSP bir azınlık hükümeti kurdu. Böylece Bülent Ecevit dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturdu.

Bülent Ecevit başbakan iken bölücü terör örgütü PKK'nın liderinin yakalandığı açıklandı. 1999 seçimlerinde PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının da getirdiği olumlu hava sonucu oylarını % 22,19'a çıkaran DSP, birinci parti olarak, 136 milletvekili çıkardı. ANAP ve MHP ile birlikte bir üçlü koalisyon kurdu. Üçlü koalisyon hükümeti sırasında yaşanan ekonomik krizlerin de sonucu olarak erken seçim kararı almak zorunda kalındı. 2002 seçimlerinde % 1,23 oy oranı ile baraj altında kaldı. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerine birlikte katılmak üzere önceleri SHP ve 10 Aralık Hareketi ile görüşen DSP[1], 17 Mayıs 2007 günü yapılan açıklamayla 2007 seçimlerine, CHP çatısı altında girme kararı aldı. Bu seçimlerde, CHP listesinden aday olan 13 DSP'li, milletvekili seçilerek, parlamentoya girdi. [2]

---------------



Atatürk ve İnönü'den sonra istismarcılara karşı gelen, halkı ezmeye çalışanlara gözünü açtırmayan tek partiydi DSP. Ecevit'in Irak'a karşı aldığı net tavır nedeniyle ABD tarafından düşürüldüğü ihtimali üzerinde kuvvetli bir şekilde duruluyor. Ecevit'in yerine gelen Zeki Sezer üstadı gibi halkçı kişiliğiyle ön plana çıkan, geçmişi çok temiz ve halk tarafından çok sevilen birisi.

Burdanda DSP solda alternatif olabilir mi, halkın DSP'ye karşı olan bakışı ve DSP'nin günümüz gelişmelerine karşı olan duruşu üzerine tartışalım.
 

єℓ_мαяια¢нι

кємαℓιѕ&#1
Bence DSP Ecevit Zamanında Büyük İşlere İmza Atmıştır....Solda Alternatif Değil Bugün Solu Temsil Bile Edebilir.
 

ezel_1907

New member
Kurtulduğumuza en çok sevindiğim partiler başında geliyor. Millet artık fosil partilerden bıktı.
 

emre3294

New member
ecevit iyibi " lider " idi.başarılı işlere imza atmış.baykala da defalarca haddini bildirmesi ile ayrıca bi saygımı kazanmıştır.yalnız çok kötü bi hata yapmıştır.gerektiği zaman koltuğunu bırakamamıştır.yaşlandığı ülkeyi yönetemeyecek kadar yaşlandığı zaman koltuğunu bırakması gerekirdi.dha önceden bıraksaydı hiçbişi olmadı ekonomik kriz ile istifa etseydi şu anda halkın gözünde " helal olsun delikanlı adammış" diye bakılırdı.ama şu anda birzamanlar halkın gözünde kahraman olan karaoğlan gene aynı halk tarafından pek sevilmez.ah keşke bassaydı istifayıda eskisi gibi kalsaydı gönüllerde... en azından benim gönlümde.
 

HTML

Üst