Dondurmada Buz Kristallerine Dikkat

Archangelll

New member
Dondurmanın kurallara uygun üretilmediginin göstergesi olan buz kristalleri, bogazı çizerek enfeksiyonlara neden oluyor.


14 Nisan 2004  Mahalle aralarında açıkta satılan dondurmalar saglık için ciddi tehlike oluşturuyor. Bu dondurmalar hijyenik koşullarda hazırlansa bile, külaha yerleştirilmesinde kullanılan kaşık, özel solüsyonun içinde tutulmadı ı için mikroorganizmaların yuvası haline geliyor.



Uluda Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisli i Bölümü Ö retim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Kurdal, son derece yararlı bir gıda olan dondurmanın, üretiminden tüketime kadar her aşamasında hijyene dikkat edilmesinin son derece önemli oldu unu vurguladı.

Özellikle sıcak havalarda mikropların çok kolay üredigini ve bu dönemde açıkta dondurma satışı yapılmaması gerekti ini kaydeden Ekrem Kurdal, Besin de eri çok yüksek olan dondurma, yaz-kış her mevsim tüketilmeli. Ancak üretimden tüketime, her aşamada hijyenik kurallara uyulmalı. Aksi takdirde çok yararlı bir besin olan dondurma, birçok hastalı ın kayna ı da olabilir dedi.

AÇIK SATILAN DONDURMAYI YEMEYİN
Prof. Dr. Kurdal, sa lıksız koşullarda üretilen dondurmaların, ucuz oldu u için insanlar tarafından tercih edildi ini ifade ederek, bu tarz dondurmaların kesinlikle yenmemesi gerekti ine işaret etti. Özellikle mahalle aralarında açıkta satılan dondurmaların, sa lık için ciddi tehlike oluşturabilece ine dikkati çeken Kurdal, şöyle konuştu: Buralarda satışa sunulan dondurma, hijyenik koşullarda hazırlansa bile, külaha yerleştirilmesinde kullanılan kaşık, özem solüsyonun içinde tutulmadı ı için mikroorganizmaların yuvası haline geliyor. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler, her kaba daldırılıp çıkarıldı ında dondurmaya bulaşıyor. Satışı yapan kişilerin de kişisel temizliklerine dikkat etmeliler. (Dondurma so uktur, bakteri üremez) diye bir şey yok. Bakteriler kolaylıkla üreyebilirler.
Prof. Dr. Kurdal, içinde buz kristalleri olan dondurmaların tüketilmemesini de isteyerek, İçinde buz kristalleri olması, dondurmanın kurallara uygun üretilmedi inin göstergesidir. Buz kristalleri, bo azı çizerek enfeksiyonlara neden olur. Ayrıca dondurmalar, bilinen güvenilir yerlerden alınmalı diye konuştu.
 

HTML

Üst