'Domuz gribi, olağan gripten daha fazla tehlikeli değil'

ServerErr0r

uid=0(root)
Katılım
12 Eyl 2009
Mesajlar
2,330
Reaction score
0
Puanları
0
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) İnfluenza A (H1N1) virüsünü yani domuz gribini 24 Nisan 2009 tarihinde tüm dünyaya açıkladığında ülkelerden farklı tepkiler geldi.



Türkiye domuz gribiyle ilgili çok ciddi tedbirler aldı ve uygulamaya koydu. Sağlık Bakanlığı bir taraftan bu önlemleri alırken, diğer taraftan 'hastalığı abarttık' iddiası gündeme gelmeye başladı. Dünyada günde 3 bin kişinin sıtmadan ölmesi, yılda 300 bin kişinin normal gripten yaşamını kaybetmesi ve domuz gribi gibi dünyayı sarsan kuş gribinden bu zamana kadar sadece 300 kişinin ölmesi bu iddiaları destekler nitelikteydi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Virüs bulaşan insanların çoğu hastalığı tedavi görmeden ayakta atlatabiliyor." diyerek, hastalığın normal bir gripten farkının bulunmadığını söylüyor. Ve sonra domuz gribi salgınının çok da ölümcül olmadığını anlatıyor. Küçükusta, domuz gribinin her yıl görülen olağan grip kadar öldürücü olmadığının ortaya çıktığını ve olağan gripten her sene 250-500 bin kişi ölürken, domuz gribinden tüm dünyada ölen insan sayısının sınırlı olduğunu söylüyor. Küçükusta, domuz gribi aşısının ne ölçüde koruyucu olacağının kesin olarak bilinmediğini belirterek şunları söyledi: "Domuz gribi ciddi bir mutasyona uğrarsa aşının etkinliği de o nispette azalacak ve hatta belki de tamamen etkisiz kalacak." Küçükusta'ya göre abartmanın altında ticari kaygılar yatıyor.

Dünyada en çok izlenen sağlık sitelerinden biri olan www.mercola.com'un kurucusu Dr. Joseph Mercola geçtiğimiz günlerde ilginç bir yazı kaleme aldı. Mercola, Şubat 1976'da New Jersey'deki askerî üste ortaya çıkan domuz gribi vakası üzerine Başkan Gerald Ford'un bu durumun korkunç bir salgının başlangıcı olduğunu duyurduğunu yazdı. 500 milyon dolarlık bir ilaç pazarı cirosunun ve aşının yan etkilerinden biri olduğu açıklanan Guillain-Barre sendromundan (Fransız çocuk felci olarak da bilinen bir sinir hastalığı) ölen 30 kişinin ardından Aralık 1976'da programın iptal edildiğini belirtti.


Kaynak
 
Geri
Üst