Domuz eti niçin haramdır?

chuckies

_-€X-_
Katılım
17 Ocak 2006
Mesajlar
3,610
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
Adios Amigos...
Domuz eti niçin haramdır?

CEVAP:*Bu yazı "Merak Ettiklerimiz 1 (Prof. Dr. Adem Tatlı)" adlı kitaptan

alınmıştır ve Prof. Dr. Selahattin Salimoğlu'na aittir. Cihan Yayınları,

ISTANBUL; ISBN 975 - 7486 - 13 - 2)

İMTİHANIN GEREĞİ Bir şeyin helal veya haram olması, Allah'ın emrine tabidir.

Allah bir şeye "helal" derse helal, "haram" derse haram olur. Yani din bir

imtihandır, insanlara yapılan bir tekliftir. Cenab-ı Hak, cennete layık bir

duruma getirmek için, insanları imtihana tabi tutuyor. Bu sebeple, bazı emir ve

yasaklar koymuştur. Esas olan da bu emir ve yasaklara uymaktır. Bu prensiplerin

gerek insanin şahsi hayatına, gerekse cemiyet hayatına pek çok faydaları vardır.

Dolayısıyla bunlar, emir ve yasağa daha şuurlu olarak riayet etmemizi sağlıyor.

Dinimizin yasakladığı hususlardan birisi de, domuz etidir. Bu yasaklamanın, pek

cok hikmeti vardir. Biz, burada sadece birkaçına işaret etmeğe calışacağız.

ZEHİRLİ MADDELER Domuz eti çok yağlıdır. Yenildiği takdirde, bu yağ kana geçer.

Böylece kan, yağ tanecikleriyle dolmuş olur. Kandaki bu fazla miktardaki yağ;

atar damarların sertleşmesine, tansiyon yükselmesine ve kalb infarktüsüne sebep

olur. Ayrıca, domuz yağ içerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler

mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin dışarı atılması için, lenf

bezlerinin fazla calismalari icab eder. Bu durum, bilhassa çocuklarda lenf

düğümlerinin iltihaplanması ve şişmesi seklinde kendini gösterir. Hasta çocugun

boğaz bölgesi anormal bir şekilde şişerek, adeta domuza benzer. Bu sebeple, bu

hastalığa "domuz hastalığı" (skrofuloz) adı verilir. Hastalığın ilerlemesi

halinde, bütün lenf bezleri cerahatlanarak şişer. Ates yükselir, ağrı başlar ve

tehlikeli bir durum ortaya çıkar.

FAZLA MİKTARDA KÜKÜRT Domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bağ dokusu,

kükürt yönünden çok zengindir. Bu sayede, vücuda fazla miktarda kükürt alınmış

olur. Bu fazlalıksa; kıkırdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde

iltihaplanma, kireçlenme ve bel fıtığı gibi çeşitli hastalıklara yol açar. Domuz

eti devamlı yenirse, vücuttaki sert kıkırdak maddesinin yerini, domuzdan geçen

sümüksü bag dokusu alir. Bunun sonucu olarak, kıkırdak yumuşar; vücut ağırlıgına

tahammül edemeyerek altında ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana

gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri peltelesir, yağ tabakaları teşekkül eder.

Mesela yiyen kimse sporcuysa; yorgun, tembel ve hareketsiz olur. Bazı

futbolcular bu sebeple mesleklerinden olmuşlardır.

ASIRI BÜYÜME Domuzda büyüme hormonu da çok fazladır. Doğduğu zaman birkaçyüz

gram olan domuz yavrusu, alti ayda yüz kiloya (!) erişir. Bu kadar süratli

gelişme, büyüme hormonunun fazlalıgı sebebiyledir. Domuz etiyle fazla miktarda

alınan büyüme hormonu, vücutta doku şişliklerine ve iltihaplanmalara yol açar.

Burun, çene, el ve ayak kemiklerinin anormal bir sekilde büyümesine ve vücudun

yağlanmasına sebep olur. Büyüme hormonunun en etkili yönü, kanserin gelişmesine

zemin hazırlamasıdır. Nitekim domuz kesim işiyle uğraşanlar, erkek domuzlarin

belli bir yaştan sonra kansere yakalandıklarını ifade ederler.

DERİ HASTALIKLARI Domuz etinin ihtiva ettiği histamin ve imtidazol denilen

maddeler, deride kaşıntı hissi uyandırır. Ekzama, dermatit, nörodermatit gibi

iltihabi deri hastalıklarına zemin hazırlar. Bu maddeler ayrıca; kan cibani,

apandisit, safra yolları hastalıkları, toplar ve damar iltihaplari gibi

hastalıklara yakalanma ihtimalini artırır. Bu sebeple doktorlar, kalb

hastalarına domuz eti yememelerini tavsiye ederler.

BIR HATIRA Alman hekimi Prof. Dr. Reckeweg "Domuz Eti ve İnsan Sağlığı" adlı

eserinde bir hatırasını şöyle anlatır: "Tedavi maksadıyla bir çiftçi ailesinin

biraz sapa yörede bulunan ciftligine gitmiştim. Babada müzmin antroz

(dejeneratif eklem hastaligi) ve kalça eklemi iltihabı vardı. Ayrıca

karaciğerinden de rahatsızdı. Annenin bacaklarında varis ve eziyet verici

kaşıntısı olan ekzama vardı. Ailenin kızlari ise, kalp yetmezligi ve

romatizmadan rahatsiz idi. En saglıklıları görünmesine rağmen ogulları da anjin

sonrası kalp yetmezliğinden ve kan cibanindan müsteki idi. Evin öbür kizi ise

müzmin bronşitten muzdarip idi. Ogullarından bir digeri de, "domuz kıllanması"

ve müzmin plörite yakalanmış olup, devamlı tekrar eden fistül ifrazatindan

rahatsız idi. Yukarida sakinlerinin hastalıklarından uzun uzadıya bahsettigim

çiftlik evinde muayene sırasında garip bir olaya şahit oldum. Ailenin arasinda

iri cüsseli bir domuz hic istifini bozmadan asagi dogru sarkan kalın bir ağaç

dalına abanarak sırtını kaşıyordu. Hastalara "Oradaki domuzu görüyormusunuz?

Onun kaşınmasına ve iltihaplara yol açan maddeleri, etiyle beraber siz de

yiyorsunuz. İşte bu maddeler, sizdeki hastalıkların yegane sebebidir." dedim.

Yukarida kendilerinden bahsettiğim, Kara Ormanlar havalisinde oturan benzeri

çiftlik sahiplerinden verdigim nasihati dinleyenler, domuz eti yemekten

vazgecerek hastalıklarının çoğundan kurtuldular. Şimdi o ciftliklerin

etrafındaki otlaklarda İslam ülkelerinde oldugu gibi küçük koyun sürüleri

yayılıyor."

DOMUZ ETİ VE TRİSİN Domuz eti ile insana bulaşan tehlikeli hastalıklardan birisi

de Trisin [oku: Trischin] hastaligidir. Domuzlar bu hastalıgı trisinli fare

yemek veya trisinli domuz eti ile beslenmekle alırlar. Fakat Trisin domuzlarda

agir bir hastalik yapmaz. Halbuki insanlarda, çok tehlikeli ve öldürücü bir

hastalık meydana getirir. Domuz etiyle alınan Trisin kurtçuklar, mide ve

bağırsak yoluyla kana geçer. Böylece de, bütün vücuda yayılırlar. Trisin

kurtçukları özellikle çene, dil, boyun, yutak ve göğüs bölgelerindeki kas

dokularına yerleşirler. Çiğneme, konuşma ve yutma adelelerinde felçler meydana

getirirler. Yine kan damarlarında tıkanıklığa, menenjit ve beyin iltihabına

sebep olurlar. Bazi ağır vakalar, ölümle sonuçlanır. Bu hastalığın en kötü

tarafıysa, kesin bir tedavi şeklinin olmamasıdır. Trisin hastaligi, bilhassa

Avrupa ülkelerinde yaygındır. Sıkı veteriner kontrolleri yapılmasına rağmen,

İsveç, İngiltere ve Polonya'da Trisin salgınları görülmektedir. Yurdumuzdaysa,

yerli hristiyanların dışında Trisin hastalıgı görülmemistir.

GIDALAR VE İNSAN MİZACI İnsan ve hayvanlar, yedikleri gıdaların az-çok tesirinde

kalırlar. Mesela kedi, köpek, arslan gibi et yiyen hayvanların yırtıcı; koyun,

keçi, deve gibi ot ile beslenen hayvanlarsa daha uysal ve yumuşak huylu

oldukları malumdur. Bu durumda, insanlar için de geçerlidir. Nebati gıdalarla

beslenenlerin, genellikle halim-selim; et ve et ürünleriyle beslenen insanların

ise daha sert mizaçlı olduklari tesbit edilmistir. Domuz, dişisini kıskanmayan

bir hayvandır. Domuz eti ile beslenen insanlarda, kıskanclık hissinin

zayıfladıgı veya dumura ugradıgı gözlenmistir Fransiz filozoflarından Savorin de

beslenmenin mizac üzerindeki bu tesirine cok önem vererek, "Bana ne yedigini

söyle, senin ne oldugunu haber vereyim." demiştir.

HELALLER IHTIYACA YETER Yüce Rabbimiz, istifademiz icin pek cok gida

yaratmistir. Bunun yaninda, bazi zararli seylerin yenip icilmesini

yasaklamistir. Cünki O, sonsuz sefkat ve merhamet sahibidir. Kullarina,

tasiyamayacaklari yükleri vermez. Emir ve yasaklari, insanlarin rahatlikla

altindan kalkabilecekleri seylerdir. Acaba insan icki icmeyince, domuz eti

yemeyince ne kaybeder?
 
Arkadaşım ellerine sağlık. ilgiyle okudum bu yazıyı! ...
 
Domuz Eti Niçin Haram ?

IMTIHANIN GEREGI


Bir seyin helal veya haram olmasi, Allah'in emrine tabidir. Allah bir seye "helal" derse helal, "haram" derse haram olur. Yani din bir imtihandir, insanlara yapilan bir tekliftir.Cenab-i Hak, cennete layik bir duruma getirmek icin, insanlari imtihana tabi tutuyor. Bu sebeple, bazi emir ve yasaklar koymustur. Esas olan da bu emir ve yasaklara uymaktir.
Bu prensiplerin gerek insanin sahsi hayatina, gerekse cemiyet hayatina pek cok faydalari vardir. Dolayisiyle bunlar, emir ve yasaga daha suurlu olarak riayet etmemizi sagliyor.
Dinimizin yasakladigi hususlardan birisi de, domuz etidir. Bu yasaklamanin, pek cok hikmeti vardir. Biz, burada sadece birkacina isaret etmege calisacagiz.

ZEHIRLI MADDELER

Domuz eti cok yaglidir. Yenildigi takdirde, bu yag kana gecer. Böylece kan, yag tanecikleriyle dolmus olur. Kandaki bu fazla miktardaki yag; atar damarlarin sertlesmesine, tansiyon yükselmesine ve kalb infarktüsüne sebep olur.
Ayrica, domuz yagi icerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin disari atilmasi icin, lenf bezlerinin fazla calismalari icab eder. Bu durum, bilhassa cocuklarda lenf dügümlerinin iltihaplanmasi ve sismesi seklinde kendini gösterir. Hasta cocugun bogaz bölgesi anormal bir sekilde siserek, adeta domuza benzer. Bu sebeple, bu hastaliga "domuz hastaligi" (skrofuloz) adi verilir. Hastaligin ilerlemesi halinde, bütün lenf bezleri cerahatlanarak siser. Ates yükselir, agri baslar ve tehlikeli bir durum ortaya cikar.

FAZLA MIKTARDA KÜKÜRT

Domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bag dokusu, kükürt yönünden cok zengindir. Bu sayede, vücuda fazla miktarda kükürt alinmis olur. Bu fazlaliksa; kikirdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde iltihaplanma, kireclenme ve bel fitigi gibi cesitli hastaliklara yol acar.
Domuz eti devamli yenirse, vücuttaki sert kikirdak maddesinin yerini, domuzdan gecen sümüksü bag dokusu alir. Bunun sonucu olarak, kikirdak yumusar; vücut agirligina tahammül edemeyerek altinda ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri peltelesir, yag tabakalari tesekkül eder. Mesela yiyen kimse sporcuysa; yorgun, tembel ve hareketsiz olur. Bazi futbolcular bu sebeple mesleklerinden olmuslardir.

ASIRI BÜYÜME

Domuzda büyüme hormonu da cok fazladir. Dogdugu zaman birkacyüz gram olan domuz yavrusu, alti ayda yüz kiloya (!) erisir. Bu kadar süratli gelisme, büyüme hormonunun fazlaligi sebebiyledir.
Domuz etiyle fazla miktarda alinan büyüme hormonu, vücutta doku sisliklerine ve iltihaplanmalara yol acar. Burun, cene, el ve ayak kemiklerinin anormal bir sekilde büyümesine ve vücudun yaglanmasina sebep olur.
Büyüme hormonunun en etkili yönü, kanserin gelismesine zemin hazirlamasidir. Nitekim domuz kesim isiyle ugrasanlar, erkek domuzlarin belli bir yastan sonra kansere yakalandiklarini ifade ederler.

DERI HASTALIKLARI

Domuz etinin ihtiva ettigi histamin ve imtidazol denilen maddeler, deride kasinti hissi uyandirir. Ekzama, dermatit, nörodermatit gibi iltihabi deri hastaliklarina zemin hazirlar.
Bu maddeler ayrica; kan cibani, apandisit, safra yollari hastaliklari, toplar ve damar iltihaplari gibi hastaliklara yakalanma ihtimalini artirir. Bu sebeple doktorlar, kalb hastalarina domuz eti yememelerini tavsiye ederler.

BIR HATIRA

Alman hekimi Prof. Dr. Reckeweg "Domuz Eti ve Insan Sagligi" adli eserinde bir hatirasini söyle anlatir:
"Tedavi maksadiyla bir ciftci ailesinin biraz sapa yörede bulunan ciftligine gitmistim. Babada müzmin antroz (dejeneratif eklem hastaligi) ve kalca eklemi iltihabi vardi. Ayrica karacigerinden de rahatsizdi. Annenin bacaklarinda varis ve eziyet verici kasintisi olan ekzama vardi. Ailenin kizlari ise, kalp yetmezligi ve romatizmadan rahatsiz idi. En sagliklilari görünmesine ragmen ogullari da anjin sonrasi kalp yetmezliginden ve kan cibanindan müsteki idi. Evin öbür kizi ise müzmin bronsitten muzdarip idi. Ogullarindan bir digeri de, "domuz killanmasi" ve müzmin plörite yakalanmis olup, devamli tekrar eden fistül ifrazatindan rahatsiz idi.
Yukarida sakinlerinin hastaliklarindan uzun uzadiya bahsettigim ciftlik evinde muayene sirasinda garip bir olaya sahit oldum. Ailenin arasinda iri cüsseli bir domuz hic istifini bozmadan asagi dogru sarkan kalin bir agac dalina abanarak sirtini kasiyordu.
Hastalara "Oradaki domuzu görüyormusunuz? Onun kasinmasina ve iltihaplara yol acan maddeleri, etiyle beraber siz de yiyorsunuz. Iste bu maddeler, sizdeki hastaliklarin yegane sebebidir." dedim.
Yukarida kendilerinden bahsettigim, Kara Ormanlar havalisinde oturan benzeri ciftlik sahiplerinden verdigim nasihati dinleyenler, domuz eti yemekten vazgecerek hastaliklarinin cogundan kurtuldular. Simdi o ciftliklerin etrafindaki otlaklarda Islam ülkelerinde oldugu gibi kücük koyun sürüleri yayiliyor."

DOMUZ ETI VE TRISIN

Domuz eti ile insana bulasan tehlikeli hastaliklardan birisi de Trisin [oku: Trischin] hastaligidir. Domuzlar bu hastaligi trisinli fare yemek veya trisinli domuz eti ile beslenmekle alirlar. Fakat Trisin domuzlarda agir bir hastalik yapmaz. Halbuki insanlarda, cok tehlikeli ve öldürücü bir hastalik meydana getirir.
Domuz etiyle alinan Trisin kurtcuklar, mide ve bagirsak yoluyla kana gecer. Böylece de, bütün vücuda yayilirlar. Trisin kurtcuklari özellikle cene, dil, boyun, yutak ve gögüs bölgelerindeki kas dokularina yerlesirler. Cigneme, konusma ve yutma adelelerinde felcler meydana getirirler. Yine kan damarlarinda tikanikliga, menenjit ve beyin iltihabina sebep olurlar. Bazi agir vakalar, ölümle sonuclanir. Bu hastaligin en kötü tarafiysa, kesin bir tedavi seklinin olmamasidir.
Trisin hastaligi, bilhassa Avrupa ülkelerinde yaygindir. SIKI veteriner kontrolleri yapilmasina ragmen, Isvec, Ingiltere ve Polonya'da Trisin salginlari görülmektedir.
Yurdumuzdaysa, yerli hristiyanlarin disinda Trisin hastaligi görülmemistir.

GIDALAR VE INSAN MIZACI

Insan ve hayvanlar, yedikleri gidalarin az-cok tesirinde kalirlar. Mesela kedi, köpek, arslan gibi et yiyen hayvanlarin yirtici; koyun, keci, deve gibi ot ile beslenen hayvanlarsa daha uysal ve yumusak huylu olduklari malumdur.
Bu durumda, insanlar icin de gecerlidir. Nebati gidalarla beslenenlerin, genellikle halim-selim; et ve et ürünleriyle beslenen insanlarin ise daha sert mizacli olduklari tesbit edilmistir.
Domuz, disisini kiskanmayan bir hayvandir. Domuz eti ile beslenen insanlarda, kiskanclik hissinin zayifladigi veya dumura ugradigi gözlenmistir.
Fransiz filozoflarindan Savorin de beslenmenin mizac üzerindeki bu tesirine cok önem vererek, "Bana ne yedigini söyle, senin ne oldugunu haber vereyim." demistir.

HELALLER IHTIYACA YETER

Yüce Rabbimiz, istifademiz icin pek cok gida yaratmistir. Bunun yaninda, bazi zararli seylerin yenip icilmesini yasaklamistir. Cünki O, sonsuz sefkat ve merhamet sahibidir. Kullarina, tasiyamayacaklari yükleri vermez. Emir ve yasaklari, insanlarin rahatlikla altindan kalkabilecekleri seylerdir. Acaba insan icki icmeyince, domuz eti yemeyince ne kaybeder?

Prof. Dr. Selahattin Salimoglu

Kaynak:
"Merak Ettiklerimiz 1" adli kitaptan (Prof. Dr. Adem Tatli) alinmistir ve Prof. Dr. Selahattin Salimoglu'na aittir. Cihan Yayinlari, ISTANBUL

(alintidir)
 
Gascoigne diye ingiliz bir futbolcu vardı hatırladınız mı ? O da domuz etinden kaynaklanan skrofuloz hastalığına yakalanmıştı.
 
Geri
Üst