- Katılım
- 1 May 2008
- Mesajlar
- 6,784
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Fed'in reeskont faiz kararı ve siyasi gerginLikLe doLar 1,5260'a yükseLdi. Kurda yükseLişin sürmesi bekLeniyor

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) reeskont faizini artırmasıyla doların global olarak güçlenmesinin yanı sıra yurtiçinde artan siyasi riskler nedeniyle bankacılar, kur ve faizde bugün yükseliş eğiliminin sürmesini bekliyor.
Fed, bankalara verdiği acil krediler için uyguladığı reeskont faizini, beklenmedik bir şekilde yükseltmesiyle euro, dolar karşısında son dokuz ayın yeni en düşük seviyeleri olan 1,3444'e kadar geriledi.
Faiz oranlarında Aralık 2008'den bu yana ilk kez değişiklik yapan ve bu girişimini iyileşen piyasa koşullarına dayandıran Fed, reeskont faizini yüzde 0.5'ten yüzde 0.75'e çıkardı, ancak politika faizini değiştirmedi.
Chuo Mitsui Trust and Banking Hazine müdürü Tomohiro Nishida, "Piyasanın Fed'in para politikasında normalleşme süreci kapsamında başka hareketler de beklemesi nedeniyle doların kademeli olarak kazanımlarını artırması çok olası. Ancak ekonomi, özellikle de istihdam piyasasında iyileşme görülmeden yükseltilmeyeceği için Fed faizlerinin yükseltilmesi zaman alacaktır" dedi.
1,5260'A KADAR ÇIKTI
Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1,5190/1,5220 lira seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1,5240/1,5300 seviyesindeydi. Dolar gün içinde en yüksek 1,5260 TL'yi gördü.
HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, Fed'in ıskonto faiz oranında artırıma gitmesinin parasal sıkılaştırmaya gidildiği ya da Fed'in politika duruşunu değiştirdiği anlamına gelmese de çıkış stratejisinin ilk adımı olması nedeniyle piyasalarda satış baskısına neden olduğunu söyledi.
Son günlerde piyasalardaki iyimserliğin ardından ortaya çıkan kâr satışı ihtiyacını pekiştirmesi nedeniyle de satışları artırdığının söylenebileceğini belirten Keresteci, şöyle devam etti:
"Doların tüm para birimleri karşısında değerlendiği, emtia fiyatlarında önemli düşüşlerin yaşandığı ve hisse senedi piyasalarında düşüşler olduğunu görüyoruz. Fed'in bu kararının etkisinin kısa vadeli olacağını ve orta vadede piyasaların yeniden makro ekonomik verilere odaklanacağını düşünüyoruz. Fed'in para politikası duruşu açısından istihdam ve ekonomik faaliyetler düzeyinin belirleyici olmayı sürdüreceği kanaatindeyiz. Bugünün özelinde genel eğilim olumsuz olacak.
Veri takvimi olarak Almanya'da ÜFE rakamları, AB cephesinde PMI verileri, İngiltere'de perakende satış rakamları ile ABD'de TÜFE rakamları yakından izlenecek. Türkiye cephesinde siyasi risklerdeki artışa yurtdışı kaynaklı satış baskısının da eklenmesi ile bugün satıcılı bir seyir bekliyoruz. Euro/dolar paritesindeki düşüşün Fed'in bu adımı ile biraz daha pekişeceği aşikar. Bu da dolar/TL kurunda yukarı yönlü baskıya yol açaca
ktır. Hisse senedi piyasasında bugün satışların etkili olacağını, faiz cephesinde ise 10-20 baz puan civarında bir yükseliş olacağını öngörüyoruz."
YARGI KRİZİ NASIL ETKİLER Mİ?
rzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanması, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) ise başsavcıya tutuklama talep eden Erzurum özel yetkili cumhuriyet savcılarının yetkilerini kaldırılma kararı alması, hükümet ile yüksek yargı organları arasında yeni bir tartışmanın başlamasına neden oldu.
Bankacılar bu gelişmelerle yükselen siyasi tansiyonun piyasalar üzerinde bir miktar etkili olabileceğini söylediler.
Fed'in aldığı kararın çok önemli olduğunu söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "Yurtiçinde de erken seçim konuşmaları başladı. Faiz tarafında yüzde 9 seviyesi önemli. Yüzde 9.10 seviyelerine hareket olabilir ancak lokallerden bu seviyelerden alım gelirse hareket sınırlanır. Tersi bir durumda ise daha yukarı seviyeleri test edebiliriz" dedi.
Tahvil/bono piyasasında, dün spot kapanışta yüzde 8.88, valörlüde yüzde 8.90 seviyesinde olan 16 Kasım 2011 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.00/8.90 seviyesindeydi.