dogru ile gercek arasindaki fark nedir?

paradigm

New member
Dogru ile gercek arasindaki fark nedir? Insanoglu tarih boyunca buldugu dogrulari gercek sanmistir.. bunu bir ornekle aciklarsak
1)saatte 80km hizla giden penceresiz bir trende oturan kisi kendini hareketsiz zanneder (ornegin su anda bu yaziyi okurken hareketsiz oldugunuzu dusunuyosunuz ama aslinda dunya ile gunes etrafinda, gunesle samanyolu etrafinda donmektesiniz..vb)
2) trene disaridan bakan bir kisi onu bir yonde saatte 80 km hizla giderken gorur.
3) tam tren yoluna paralel ama ters yondeki bir yolda 100 km hizla giden bir kisi treni ters istikamete 180 km hizla giderken gorur.
4) tam tren yoluna paralel bir yolda trenle ayni yonde 50 km hizla giden bir kisi onu sanki 30 km hizla gidiyomus gibi gorur..

Yukaridakilerin hepsi dogrudur Ama gercek nedir?

anlasilacagi uzere aslinda ayni olgular bakis acisina gore farkli dogrular uretebilmektedir. ZAMAN,MADDE,YOL VB ...bu kavramlar cok yakin tarihimize kadar bilimin temellerini olusturmus ve evrenin calisma mekanizmasini aciklayan gercekler kabul edilmislerdir. Newtonun kurdugu bu evren modeli yuzyillar boyunca insanligi etkilemis ve insanligin evreni yorumlama/ anlama surecindeki bakis acisini (PARADIGMALARINI-farkinda olmadigimiz gozluklerimizI)belirlemislerdir. Bu bakis acisi ve ogreti nedeniyledir ki insanlar sorularini bu sartlanmislik uzerine sorarlar..evrenden once ne vardi..uzayin disinda ne var..vb aslinda tum bu muhakeme anlayisimiz bizden once atilmis bazi bilimsel tespitlere dayanmaktadir ve bizi sartlandirarak bu tur sorular sormamiza neden olurlar. Newton un kurdugu deterministik yaklasimdan (trene disaridan bakan bir adam diyelim) bizi einstein kurtarmistir(arabadaki adam diyelim).. einstein a gore zaman tek yonlu akmaz..kisiye gore degisir ..madde isik hizinda farklilik gosterir vb. bu yeni bakis acisi bizim "farkindalik" ozelligimizi hatirlatmis "Out of Box" dusunmemizi olanakli kilmistir.

Ozetlemek gerekirse ayni olaya farkli bakis acilari (ki hepsi dogrudur) olabilir. Ama insan Gercegin pesinden kosmalidir..peki insani gercege ne ulastirir? ben de cok kafa patlattim ama asagidaki soz bana cikis yolunu gosterdi.. kime ait oldugunu bilmiyorum...

Dinde aklin yani sahsi
görüslerin yeri yoktur.
Akla göre din olmaz.
Akla göre din olsa,
insan sayisi kadar din olur.
Her birimin, kozasinin
boyutlarina göre
“dogrulari” vardir,
“yanlislari” vardir!
Oysa, “SINIRSIZ”in
indinde dogru TEK’tir
ve DOGRU’dan baska
hiçbir sey yoktur!
Esas “yanlis” ise,
DOGRU’dan baska
hiçbir sey olmadigini
görememendir.
 

HTML

Üst