Neredeyse bütün şehir konsere geliyor, şarkılar hep bir ağızdan söyleniyor. Sanatçıdan imza almak için saatlerce kuyrukta bekleniyor. Rock’çılar Doğu’da konser vermenin keyfini HT Pazar’a anlattı.
AYLİN ASLIM
'Patlat bi uzun hava’ diye taktik veriyorlar'
Yolculuğu hep çok sevdim; gitmediğim yerlere gitmeyi... Başka şehirlerde çalmak, beni her zaman daha çok heyecanlandırır. Anadolu’daki konserler, genelde İstanbul’dakilerden daha coşkulu geçer. Konsere gitmekten heyecan duyan, gece öylesine dışarı çıkıp da konsere denk gelen değil o konseri özlemle bekleyen bir seyirci var. Dolayısıyla çok samimi, katılımcı ve sıcaklar. Oralara gitmek veya gitmemek tamamen kendi tercihimiz sanıyorlar; uzun süre gidemediğimizde içerliyorlar. Konserin gerçekleşmesi için mekân, organizatör gibi unsurların da bulunması gerektiğini onlara açıklamaya çalışıyoruz. Yoksa kim istemez her şehirde konser vermeyi? Anadolu’daki konserlerde her yaş grubundan seyirci var ama çoğunlukla öğrenciler ya da o bölgede görev yapan öğretmenler, doktorlar... Vakit varsa mutlaka şehri geziyorum, bilen birini yanıma alıp eski mahalleleri, dükkânları dolaşıyorum, yemeklerini deniyorum. Kadın derneklerini de ziyaret ediyorum. İnsanlar soruyor “Nereden geliyorsunuz?” diye, sohbet ediyoruz. Seviniyorlar şehirlerine birilerinin gelmesine, birilerinin merak edip sorular sormasına. Hatta bana daha meşhur olmam için taktikler veriyorlar “Patlat bi uzun hava” diye...
GÜNEŞ DURU - REDD
'Diyarbakır’da konser sonrası seyirciyle çorbacıya gittik'
Bir rock grubu her yerde çalmak ister. Ne yazık ki, Türkiye’de bu dileği gerçekleştiremezsiniz. Anadolu’da dinleyici spor salonlarının kötü akustik koşullarına mahkûm edilmiştir. Diyarbakır’dan konser daveti aldığımızda, Başbakan’ın “Demokratik Açılım”ı yeni paketlenmişti. Böyle bir süreçte Diyarbakır’da tepkilere tanıklık etmek, dinleyicilerimizle buluşmak kadar önemliydi. Konser yeri, dünyada birçok örneği olan rock kafeleri andıran bir mekândı. Gibson gitar biçimindeki kapı, büyük ahşap kapıya oyulmuş Division Bell albüm kapağı ve duvarların içinden fırlayan gitarlar bizi şaşırttı. Mekânın sahiplerinin amacı, Türkçe ve Kürtçe rock müziğin kaynaşması için ortam yaratmaktı. Konser hiç beklemediğimiz kadar kalabalıktı; her yaştan kadın, erkek, öğrenci ve meslek sahibi... O kadar sıcaklardı ki, konser sonrası her biriyle sohbet etmeye gayret ettik ve hep birlikte küçük bir çorbacıya sığıştık. Bu bölge kaynaşmaya hazırken, neden sürekli ayak sürüyoruz? Neden Rock’n Coke ve benzeri büyük festivalleri Diyarbakır’a, Urfa’ya, Mardin’e, Ağrı’ya götürmüyoruz?
BADEM
'Kulise gelmek için sıra bekliyorlar'
Küçük şehirlerde konserler daha heyecanlı geçiyor, mesela Elazığ konserimizde neredeyse bütün şehir oradaydı. Özellikle üniversite şenliklerinin konserleri, halka açık ve ücretsiz olduğu için çok daha kalabalık oluyor. Büyük şehirlerde, dinleyiciler başka yerlerde eğlenmeye devam etmek üzere konser mekânından ayrılıyor. Oysa Doğu’da kulise gelmek, imza almak, fotoğraf çektirmek için sıra bekliyorlar. Anadolu konserleri, sanatçıya gerçekten değerli bir iş yaptığını hissettiriyor.
BULUTSUZLUK ÖZLEMİ
'Konserler politik platforma dönüşmüyor'
Güneydoğu’ya ne zaman gitsek büyük ilgiyle karşılanırız. En son, Diyarbakır Roll Bar’da konser verdik. Seyirci çok heyecanlıydı. Batman’a, Hakkâri’ye gittiğimizde de aynı durum yaşanıyor. 1998’de İdil’de konser verdik, o bölgeye giden ilk müzik grubuyduk, 7’den 70’e herkes fotoğraf çektirdi, onlar için büyük bir olaydı. Anadolu konserleriyle ilgili sadece coşkuyu hatırlıyoruz. Konserler politik platformlara dönüşmüyor. Şarkılarımız demokrasi, özgürlük, çevre üzerine olsa da izleyicimiz en fazla hep bir ağızdan “Savaşa hayır” diyor. Son Diyarbakır konserinde özlediğimiz sevgiyle karşılaştık. Doğu’daki gençler TV ve iletişim araçları sayesinde dünya gençliğini takip edebiliyor. Bu yüzden artık onlar için konserler olağanüstü bir durum olmaktan çıkıyor, ama hâlâ daha coşkulular.
MANGA
'Şarkılara daha yüksek sesle eşlik ediyorlar'
Küçük kentlerdeki izleyiciler şarkılarımıza daha yüksek sesle eşlik ediyor. Çünkü her hafta bir grup görme şansları yok. Büyük şehirlerdeki yetişkin seyircilerin çoğu ise doygunluktan dolayı aynı derecede heyecanlı değil. Anadolu’daki seyircide tepki ve eleştiri enteresan. Örneğin, istemeden de olsa sahneye geç çıktığımızda ilk başta ıslıklı tepki olabiliyor. Ama durumu izah ettiğimizde o tepki hemen anlayışa, ardından da eğlenceye dönüşüyor.
HAYKO CEPKİN
'1.5 saat konserden sonra 2 saat imza dağıtıyoruz'
Anadolu’nun neredeyse her noktasında konser verdik. Hepsi çok güzeldi. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir gibi büyük şehirlerdeki izleyici hangi şarkıda daha çok coşuyorsa Doğu’da da aynı şarkılarda coşuyorlar. Sahnede kulaklık takıyorum, Doğu’daki konserlerde alkış sesi o kadar yüksek oluyor ki, bazen kulaklığa rağmen o sesleri duyuyorum. İstanbul’da neredeyse her konsere gelen, artık tanıdığım dinleyicilerim var. Yine de konser sonrası kulise girip bizimle görüşmek için çok beklemek istemiyorlar. Anadolu’da ise 1.5 saat konser veriyorsak, 2 saat boyunca da imza dağıtıyoruz, fotoğraf çektiriyoruz.
PİNHANİ
'81 ilin 50’sinde konser verdik, ilgi had safhada'
Anadolu’nun küçük şehirlerinde bir yılda verilen konser sayısı, neredeyse İstanbul’da bir gündeki konser sayısına eşit. O yüzden de orada ilgi had safhada. Biz ekimde Diyarbakır Roll’deydik, oradan Elazığ’a geçtik, şu anda da Kars’tayız. 81 ilin 50’sinde konser verdik. Gitmediğimiz her yere gitmeye çalışıyoruz. Kayıt döneminde bile olsak konser tekliflerini kabul ediyoruz, elimizden gelen tavizi de veriyoruz. Gittiğimiz yerlerde yaşadıklarımızı web sitemizde yazıyoruz.
ÖZLEM TEKİN
'Bizim şarkılarımızı istiyorlar'
Büyük şehirlerdekiler konserlere, sanatçılara alışık. Üniversiteler sayesinde Anadolu’da da konserler arttı ama yine de oradaki izleyici daha coşkulu. Her yerde izleyici bazı şarkılarda daha çok eğleniyor, mesela Karadeniz’de repertuvara bir Karadeniz türküsü eklemen ekstra coşku yaratmıyor, çünkü senin şarkılarını dinlemek istiyorlar. Özellikle İstanbul’da imza isteme gibi istekler çok az. Çünkü seyirci zaten sanatçıyı yolda görebiliyor. Ama Anadolu’da konserden önce ve sonra mutlaka imza seansı yapılıyor.