- Katılım
- 22 Haz 2008
- Mesajlar
- 5,314
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 36
- Yaş
- 34

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Karadeniz'den ayrılmayacağız. Özellikle buraya ilgi duyan firmalar olduğunu görüyoruz. Bunları değerlendireceğiz'' dedi
Bakan Yıldız, TKİ Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, dün itibariyle günlük doğalgaz tüketiminde 172 milyon metreküple en yüksek günlük tüketime ulaşıldığını bildirdi. Yıldız, ''Rusya'dan alınan doğalgaz fiyatlarındaki indirimin vatandaşa yansıyıp yansıyamayacağına ilişkin şu anda birşey söyleyemem'' diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün günlük doğalgaz tüketiminin 172 milyon metreküpe ulaştığını belirterek, ''Bu,Türkiye'de doğalgazın en yüksek tüketildiği gün oldu'' dedi.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Sosyal Tesisleri'nde bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldız, 2011 yılını değerlendirdi ve enerji sektöründe 2012 hedefleri ile ilgili bilgi verdi.
2011 yılında tahkim davaları konusunda çok önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Yıldız, Bakanlığın geriye dönük üzerinde bulunan ''kamburların, yüklerin'' önemli ölçüde attığını söyledi.
Bunlardan en önemlisinin Libananco Davası olduğunu belirten Yıldız, Uzanlarla ilgili 5 davanın sonuçlandığını kaydetti. Yenilenebilir enerji kaynaklarına son derece önem verdiklerini ve bu kaynakların harekete geçirilmesinde mesafeler katedildiğini dile getiren Yıldız, 2012'de rüzgar enerjisi ile ilgili daha fazla açılım beklediklerini, hidrolik yatırımların da devam edeceğini düşündüklerini söyledi.
2012 yılında güneş enerjisi ile ilgili yatırımların da başlatılacağını ifade eden Bakan Yıldız, ''Özellikle 2012 yılının ikinci yarısında güneşle alakalı yatırımların ön plana çıktığını göreceğiz'' dedi.
Bu yıl sonunda elektrik enerjisi tüketiminin 220 milyar kilovaatsat olacağını tahmin ettiklerini bildiren Yıldız, kurucu güçte de 53 megavatlara ulaşıldığını bildirdi.
DOĞALGAZ TÜKETİMİNDE TARİHİ GÜN
Dün itibariyle günlük 172 milyon metreküp dogalgaz tüketildiğini bildiren Bakan Yıldız, ''Dün, en yüksek doğalgazın çekildiği gün oldu. Havaların çok da fazla soğuk olmamasına rağmen, bu tüketimin olduğunu gördük. Türkiye'nin normalde günlük doğalgaz tüketimi 155-165 milyon metreküp arasında değişiyordu'' diye konuştu.
Enerji üretiminde özel sektörün payının da giderek arttığını ve sektörün liberalleştiğini anlatan Bakan Yıldız, 2011'de enerji üretiminde özel sektörün payının yüzde 60'ı geçtiğini vurguladı. Doğrudan yatırımlar konusunda da 2011'in enerji sektörü açısından önemli olduğunu ifade eden Yıldız, doğrudan enerji yatırımlarının bu yıl 3,5 milyar doları aştığını kaydetti.
Bakan Yıldız, ''Global krize rağmen Avrupadaki para sıkıntısının had safhaya ulaştığı günler içinde bunların olması önemlidir diye düşünüyorum'' dedi.
YATIRIMCILARA UYARI
EPDK'ya yapılan üretim lisansı başvurularının 2023 hedefleriyle örtüştüğünü söyleyen Bakan Yıldız, EPDK'ya 120 bin mw'lik bir müracaat portföyü olduğunu bildirdi. Yıldız, ''Bunun yüzde 100 oranıyla gerçekleşmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Fakat özel sektöre buradan bir tavsiye olacak. Yaptıkları müracaatları realize edemiyorlarsa, müracaatlarını iade etsinler. Biz de gözümüzün önünü görelim. Kendilerinin bir mazareti çıkmış olabilir. Varsa çantacılıkla devam edeceğini düşünenler, onların da bu işten vazgeçmelerinde fayda var diye düşünüyorum'' dedi.
KARADENİZDE PETROL VE DOĞALGAZ ARAMALARI
Karadenizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının sona erdirildiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, petrol doğalgaz aramacılığının uzun soluklu bir iş olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Biz Karadenizden ayrılmıyoruz. Karadenizden ayrılmayacağız ama gelen teklifleri de değerlendirmeyi beklememiz lazım. Özellikle bu konuya ilgi duyan firmaların olduğunu görüyoruz, bunları değerlendireceğiz. Bunları sonuçlandırmadan Karadenizde sondaj faaliyetlerini yarın itibariyle tekrar başlayacağımızı söyleyemem. Buradaki sismik veriler, TPAO tarafından değerlendirilecek. Şu anda Avrupada yerli kaynak olarak bahsedilen en önemli kaynak Norveçin kaynaklarıdır. Kuzey denizinde 31-32 adet sondaj yapıldı hiçbirinde petrol ya da doğalgaz çıkmadı 33'üncü de çıktı. 80-90 milyar metreküp doğalgazdan bahsedilen kaynak bu kaynaktır.
Petrolcüler bu işin uzun soluklu bir iş olduğunu bilirler. 6-7 sondajla bu iş sonlanmayacak. Biz bu işten yılmayacağız, bu işten vazgeçmeyeceğiz. Karadenizde arama faaliyetleri devam edecek. Teklifler olursa da bunları değerlendireceğiz.''
Bakan Yıldız, İran'dan alınan doğalgaz konusunda, İran tarafından indirim istediklerini, fakat şu anda olumlu bir yanıt almadıklarını, Rusyadan alınan doğalgaz fiyatlarındaki indirimin vatandaşa yansıyıp yansımayacağını şimdiden söylemenin doğru olmadığını sözlerine ekledi.
2012 GAZIN TAMAMINI ALACAĞIZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Daha önceden almadığımız halde bedelinin yüzde 75'ini ödediğimiz gazın 2012'de geri kalan kısmını ödeyerek gazın tamamını alacağız. Bu kontratın sırası gelmemişti. Bu Türkiye'nin lehine olan konulardan birisidir'' dedi.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Sosyal Tesisleri'nde bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldız, 2011 yılını değerlendirdi ve enerji sektöründe 2012 hedefleri ile ilgili bilgi verdi.
2011 yılında enerji sektöründe dünyanın en önemli olayları arasında Fukuşima Santralindeki kazanın geldiğini belirten Yıldız, bu olayın radyoaktivitenin istenmeyen seviyelere doğru ilerlemesi nedeniyle tehdit, kazadan ders alınarak yeni güvenlik önlemlerin alınması açısında ise fırsat olduğunu söyledi.
Bakan Yıldız, ''Arap Baharı''yla birlikte bölgedeki siyasi gelişmelerin enerji sektörünü olabildiğince olumsuz etkilediğini dile getirerek, Doğu Akdeniz'deki sondaj krizi ile Afşin'de 9 işçinin toprak altında kalmasının da yine istenmeyen olaylar arasında olduğunu aktardı.
Uzun süredir talep etmelerine rağmen İran'ın doğalgaz indirimi konusunda olumlu yanıt vermediğini de anımsatan Yıldız, dünyadaki gelişmeler ve iç piyasadaki durum düşünüldüğünde indirimin Türkiye'nin en doğal hakkı olduğunu söyledi.
Güney Akım Projesiyle ilgili 2009 yılında iki ülkenin devlet başkanları düzeyinde anlaşmanın sağladığını ve dünkü Rusya ziyaretinde ise bu anlaşmanın gereği olan inşaat izninin Türkiye tarafından Rusya'ya verildiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:
''Güney Akım ile Rusya'nın şartları belirlenmiş izinleri vardı. O izinleri takip etmesi halinde inşaat iznin verilmesiyle alakalı. Önemli çalışmalar nihayete erdirildi. Karadeniz'i bir güzergahla geçmeyi bize teklif ettikleri bizde bunu değerlendirerek inşaat izninin verilmesi kararını başbakanımızın talimatıyla sayın Putin'e tevdi ettik. Tabi bu güney koridorundaki projelerden bir tanesi. Yaklaşık 7 tane ülke ile ortaklığı var Güney Akım'ın. Bunun gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceğini biz bilemeyiz. Bu Gazprom'un tasarrufunda. Bizim enerji diplomasisinde üzerinde durduğumuz bir başlık var. Türkiye her ne kadar Avrupa Birliğinde beklediği ve istediği hakkı olan enerji başlığı açılmamış olmasın rağmen üzerine düşen enerjiyle alakalı bütün projeleri gerçekleştirmek adına bu izinleri vermiştir. Dün verdiğimiz izinle birlikte 2011 yılı itibariyle bundan sonra bizim vereceğimiz ya da vermemiz gereken bir proje kalmamıştır. İzin vereceğimiz projeler geri dönük müracaatlarla ilgili projelerdir. Bundan sonraki bütün iş Avrupa Birliğinin Türkiye ile alakalı enerji başlığını açması gereken bir yıl olmasını temenni ediyorum.''
BATI HATTI 3 KONTRATTAN OLUŞUYOR
AB dönem başkanlığının 2012 yılında Rum kesime geçmesinin Avrupa Birliği adına büyük bir talihsizlik olduğu ifade eden Yıldız, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi bundan sonra da uluslararası arenada başının dik olacağını söyledi.
Bakan Yıldız, Batı Hattı ile ilgili kamuoyunda yanlış bilginin olduğunu ve bunla alakalı İstanbul'un doğalgaz sıkıntısı yaşayacağı haberlerinin yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:
''Batı Hattı bizim hükümetimizden önce imzalanan üç projeden oluşuyor. Bunlardan ilk 4 milyar metreküp bir kontrat, ikincisi BOTAŞ'ın taraf olduğu hali hazır da devam eden 2021 yılında süreci bitecek olan yine 4 milyar metreküplük kontrat, üçüncüsü ise bu yıl sonunda süresi bitecek 6 milyar metreküp kapasiteye sahip olan ve yenilemeyi düşünmediğimiz kontrat. Batı Hattı dediğimizde bu üç tane kontratı anlamamız lazım. Bu kontratın devri Doğalgaz Piyasası Kanunun tespitiyle alakalı. Kamu elindeki kontratları daha liberal daha rekabetçi piyasa oluşması için devrediyor. Bundan sonra Gazprom ile anlaşma işi özel sektörün elinde. Anlaşacaklar ve EPDK'ya gelerek lisanslarını alacaklar. Şu ana kadar 6 milyar metreküplük kısım ile ilgili kontrat yapılmadı. Diğer yandan özel sektörün 4 milyar metreküplük diğer kontratı ile BOTAŞ'ın 4 milyar metreküplük kontratları devam ediyor. BOTAŞ yani yeni bir kontrat yapmayacak. İster Gazprom bu kontratı özel sektörler yapsın ister yapmasın biz bu konudaki kararlılığımız sürdürüyoruz.''
KULLANILMADIĞI HALDE PARASI ÖDENEN GAZ ALINACAK
Türkiye ile Rusya arasında daha önceden ''al ya da öde'' anlaşması gereği kullanmadığı halde anlaşma gereği bedelinin yüzde 75'ini ödediği gazın bulunduğunu bildiren Bakan Yıldız, ''Daha önceden almadığımız halde bedelinin yüzde 75'ini ödediğimiz gazın 2012'de geri kalan kısmını ödeyerek gazın tamamını alacağız. Bu kontratın sırası gelmemişti. Bu Türkiye'nin lehine olan konulardan birisidir. Bu konudaki oranları vermek doğru olmaz ama 2011 yılında BOTAŞ'ın nakit akışını ve bilançosunu telafi eden yanını gidermiş olacağız. Vatandaşlara yansıyıp yansımayacağının cevabını bugün için veremeyiz.''
Bakan Yıldız, gazetecilerin gözünden kaça önemli bir hususun Almanya ve Fransa'da doğalgazın dövizle alınıp iç piyasaya dövizle satılması olduğuna dikkati çekerek, şöyle devem etti:
''Biz ise dövizle alıp Türk Lirası olarak satıyoruz. Bu dövize gelen her zammın BOTAŞ ve özel sektör aleyhine açık pozisyon oluşturduğu anlamına geliyor. Dolar 1,91 benim bu tablo karşısında canım sıkılıyor. Bu farkı kim finanse edecek bu önemli. Bu anlaşmayla bu açığın bir kısmını biz Gazprom'un finanse etmesini istedik ve bir ölçüde de buna vakıf oldu. Oranın ne olduğunu açıklamak doğru değil. Bunun etkisini ocak ayında daha net göreceğiz.''
ENERJİ SEKTÖRÜNE YATIRIMLAR
Bakan Yıldız, Devlet Planlama Teşkilatının verilerine göre, 2002 ila 2011 yılları arasında enerji sektörüne yaklaşık 86 milyar lira yatırım yapıldığını belirterek, bunun 32 milyar liralık bölümünün kamu, 55 milyar liralık kısmının ise özel sektör yatırımı olduğunu söyledi.
Bu arada Yıldız, 2011 yılı itibariyle enerji sektörüne doğrudan yabancı yatırım miktarının 3,5 milyar dolar olduğuna dikkat çekti.
"ZEYİLNAME İLE 5,6 MİLYAR METREKÜP GAZIN GETİRİLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇTIK"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünya Rusya Federasyonu ile yapılan anlaşma ile 5,6 milyar metreküp doğal gazın getirilmesinin önünün açıldığını ve söz konusu gazın da Batı Hattından geleceğini bildirdi.
Bakan Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü sosyal tesislerinde düzenlediği basın toplantısında, dün Rusya Federasyonu ile imzalanan doğal gaz anlaşmasına ilişkin detayları anlattı.
Rusya'dan 5,6 milyar metreküp ilave doğal gazın getirilmesinin al ya da öde miktarlarından kaynaklanan bir gaz olmadığına dikkati çeken Yıldız, zaten söz konusu ülke ile al ya da öde miktarının 5,6 milyar metreküpden daha az olduğunu ve söz konusu gazın Batı Hattından geleceğini de vurguladı. Yıldız, Rusya'dan gelecek doğal gazdan elde edilen indirimin 1 yıla mahsus bir indirim olmadığını ifade etti.
Güney Akım hattının Türkiye'den geçmesi karşılığında mı söz konusu indirimin elde edildiği sorusu üzerine Bakan Yıldız, ''Biz mahkum olacağımız bir anlaşmaya oturmayız. Türkiye'nin lehine bir çıkarım olmasaydı 6 milyar metreküplük kontratı imzalamazdık. Türkiye gaz konusunda 3 ay öncesine göre daha iyi bir konumdadır'' yanıtını verdi. Bakan Yıldız, Rusya'dan alınan indirimin, piyasada ve bölgedeki diğer rakamlar göz önüne alındığında iyi bir indirim olduğunu bildirdi.
Nijerya ve Cezayir'den alınan LNG ile ilgili de bir indirim istenip istenmeyeceğinin sorulması üzerine Yıldız, tankerlerle taşınan LNG ile boru hatlarıyla taşınan doğal gazın dünya piyasalarında aynı şekilde fiyatlandırılmadığına dikkati çekti. Taner Yıldız, bugün Avrupa'nın ABD'deki doğal gaz fiyatlarının hemen hemen 2 katı, Japonya'nın ise Avrupa'daki doğal gaz fiyatlarının hemen hemen 3 katı pahalı doğal gaz kullandığını söyledi.
SİNOP'TA YAPILMASI PLANLANAN NÜKLEER SANTRAL
Sinop'ta yapılması planlanan 2. nükleer santral konusunda Japonya ile sürdürülen müzakerelerin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine Yıldız, en son Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Japonya ziyareti sırasında konunun gündeme geldiğini, geçen hafta da Japon heyetinin Ankara'ya geldiğini söyledi. Japon tarafının henüz netleşmiş bir kararı bulunmadığını kaydeden Yıldız, ''Onların bir noktaya doğru gelmelerini bekliyoruz. Gelmezlerse başka ülkelerle görüşmeye başlayacağız'' dedi.
BİR YILIK BİR İNDİRİM DEĞİL
Rusya'nın doğal gaz indiriminin 1 yıllık bir indirim olmadığını, bütün kontrat dönemlerini kapsayan bir duruş olduğunu kaydeden Yıldız,''Ama 3 yıl içerisinde taraflar kontratlarında revizyon isteyebilirler. Bütün kontratlarda bu vardır. Azeri, İran, Rusya kontratında da. 3 yıl sonra revizyon hakları vardır tarafların. Çünkü piyasa çok farklı gelişebilir. O formül iki taraftan birinin canını acıtıyor olabilir. Fakat sonuçta bu 2015 yılından önce konuşulmayacak bir fiyat haline gelmiştir'' dedi.
NABUCCO PROJESİ RAFA MI KALKTI?
Trans Anadolu projesinin Nabucco'yu rafa kaldırıp kaldırmadığının sorulması üzerine, enerji sektörünün çok dinamik bir sektör olduğunu, her an yeni bir argümanın üretildiğini söyledi.
Trans Anadolu projesinin Nabucco'yu rafa kaldırmayacağını, fakat bu projenin gerçekleşmesi halinde Gürcistan sınırından alınacak gazın Bulgaristan sınırından alınabileceğini kaydeden Yıldız, ''Türkiye her bir projede farklı ülke çıkarları olan bir yapıyı kurmuştur. En önemlisi bu omurga bu çatıdır. Bunları çok fazla seslendirmeden müzakerelerini sürdürdüğümüz masalarda tek tek bunu gerçekleştirdik'' dedi. Üzerinde konuşulan tüm projelerde de Türkiye'nin kaybetmeyeceğini, tam tersine kazanacağını ifade eden Yıldız, ''4 ayrı projenin geçtiği coğrafyaya inşallah hep beraber şahit olacağız. Doğal gazın, petrolün geçtiği yerler olacak. Şu anda planlarımız bu yönde. Şahdeniz 2 gazının Trans Anadolu hattına tahsis edilmesi halinde tabii ki Nabucco Gürcistan sınırından değil, Bulgaristan sınırından gazı almaya talip olmalıdır. Çünkü aynı gaz miktarından bahsediyoruz'' dedi.
UZANLARLA LİBANANCO DAVASI
Uzanlar'la Libananco davasında Uzanlar'ın 120 günlük bir hakkı bulunduğunu kaydeden Yıldız, söz konusu grubun uluslararası bir hukuk bürosuyla beraber temyize başvurduklarını söyledi.
Konuyla ilgili hazırlıkları yaptıklarını kaydeden Yıldız, ''Biz yapmış olduğumuz işe inanıyoruz. Bu ülkenin hakkını hiç kimsenin gasp etmesine müsaade etmemiz lazım. Kendilerinden 30 milyon dolar civarındaki mahkeme masrafları er ya da geç alınacak. Eğer kendileri müsaitse bu parayı göndersinler. Yoksa biz zaten alacağız'' dedi.
"PUTİN'LE GÖRÜŞMEM SÜRPRİZ OLDU"
Dün Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ile görüşmesiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Yıldız, Putin ile görüşmesinin programlı olmadığını ve sürpriz bir görüşme olduğunu söyledi.
Görüşme talebinin Putin'den geldiğini kaydeden Yıldız, ''Sayın Putin'den randevu talep etmedim. Diplomatik terbiyem de zaten buna müsait değil. Fakat kendileri kabul etmek ve imza törenine katılmak istedi'' dedi. Bakan Yıldız, dün Rusya'dan doğal gaz alımında yapılan indirimle ilgili olarak, ''ülkem adına çok önemli bir iş yaptığımı düşünüyorum'' dedi.
AA