Din Nedir

pointır

New member
DİN NEYE DENİR.

Din akil sahibi insanların kendi isetleri ile dünyada ve ahirette iyiliğe mutluluğa ulaştırın ilahi bir kanundur.

Dinler Başlıca üç kısma ayrılır:

1) Hak Din:
Allah tarafından Peygamber aracılığı ile insanlara bildirilen, hiçbir değişikliğe uğramadan ve bozulmadan gümüze kadar gelen din'dir Bu özellikleri taşıyan din,bizim dinimiz olan İslam Dinider.

2) Muharref Dinler:
Allah tarafından peygamberleri aracılığı ile bildirildiği halde sonradan insanlar tarafından değiştirilen ve aslı bozulan dinlerdir.

3) Batıl Dinler:
İnsanlar tarafından uydurulan dinlerdir.Bunların,peygamberlerin tebliğ ettiği dinlerle hiç bir ilgisi yoktur.

DİNLER ARASINDA İSLAM'IN YERİ

İlk insan olan Hz.Adem (a.s) aynı zamanda ilk peygamberdir insanlığın ilk dini de Hak din'dir. Hz.Adem'den Hz.İsa'ya kadar gelen bütün peygamberler insanlara Allah'ın birliği inancını tebliğ etmişler ve Allah'a nasıl ibadet edileceğini öğretmişlerdir.Ancak bu peygamberlerin tebliğ ettiği iman esasları ve dini hükümler zamanla bozulmuş ve asılları kaybolmuştur.

Bunun üzerine Yüce Allah, son peygamber Hz.Muhammed (s.a.s) aracılığı ile bütün insanlara son ve en mükemmel din olan İslam'ı göndermiştir. Bugün Yeryüzünde gerçek din İslam Dini'dir. Batıl dinlerin Allah katında hiç bir değeri yoktu. Allah katında tek ve makbul olan din İslamdır.
Bu gerçek Yüce Allah tarafından Kur'an-ı Kerimde şöyle Bildirilmiştir:

"Allah katında din,şüphesiz İslamdır" (Ali İmran suresi 19.)

" Kim İslam'dan başka bir din ararsa ondan asla kabulu edilmeyecektir.O,Ahirette de zarara uğrayanlardandır." (Ali İmran Suresi 85.)


İSLAM DİNİ'NIN GAYESİ

İslamın getirdiği hükümler,insanların mutluluğu amaçlanmaktadır Bu hükümlere uyğun hareket edenler hem dünyada hem de ahiret mutluğunu kazanacaklardır.

İslam dini'nin hükümleri Üç Kısımdır:

1) İman: İnsın, iman esaslarına inanmakla manevi gıdasını almış kalbini yanlış inançlardın temizleyerek doğru inançla süslemiş ve gerçek değerini kazanmış olur.

2) Amel: Amel, insanların yaptığı işlerdir.Amel ile ilgili hükümler ikiye ayrılırL

a) Allah'a karşı ibadet görevleri.

b) İnsanların kendi aralarındaki ilişkileri düzenleyen hükümler

3) Ahlak: İnsanlara karşı düşünce ve davranışlarımızı düzenleyen hükümlerdir.

İSLAM DİNİ'NİN ÖZELLİKLERİ

1) islam, son dindir.İslam dininden başka din gelmeyecek,hükümleri kıyamete kadar devam edecektir.İslam dinini insanlara tebliği eden Hz.Muhammed (s.a.s) son Peygamberdir,ondan sonra başka peygamber gelmeyeceektir.

2) İslam evrensel bir dindir önceki peygamberlerin tebliği ettikleri dinler. belirli milletlere geldiği halde İslam dini bütün dünyü milletlerine gönderilmiştir

3) İslam dini hükümleri bütün insanların ihtiyaclarını karşılayacak şekilde mükemmeldir. bu sebeble başka bir dine ihtiyaç kalmamıştır.

4) İslam dini, Kendinden önce Allah tarafından gönderilen peygamberleri ve ilahi kitapları tesdi eder.

5) İslam dini önceki peygamberlerin tebliğ ettiği dinlerin hükümlerini yürürlükten kaldırmıştır. çünkü onlar belirli milletlerle sınırlı zamanlar için gönderilmişti. Halbuki İslam dini bütün milletlere gönderilen ve kıyamete kadar değişmeden devam vdecek olan dindir.

İSLAM'I EVRENSEL YAPAN ÖZELLİKLER

İslam dinini evrensel yapan birçak özellikler vardır Bunlardan bazıları şunlardır.

1) İslam bütün insanlığa gönderilen Son Dindir:
İslam bütün insanlığa gönderilen ve kıyamete kadar devam edecek olan ilahi dindir. Nitekim Peygamberimiz İslam dinini bütün dünya milletlerine tebliğ etmek maksadıyla O dönemdeki ülkelerin devlet başkanlarına mektuplar göndererek onları islam dinini kabul etmeye çağırmıştır.

2) İslam Dini Akıl Dinidir:
İslam dini akla büyük önem vermiş mükellef olmak için akıllı olmayı şart koşmuştur. Bilgiye de üstün değer veren dinimiz daima okumayı öğretmeyi emretmiş bilgi öğrenmenin her müslümana farz olduğunu bildirmiştir

3) İslam Dini Hem Dünya Hemde Ahiret Dinidir:
İslam dininin amacı; insanın hem dünya hayatında hemde sonsuz olan ahiret hayatında mutlu olmasıdır Dinimiz dünya durdukça insanların her çağda mutlu olmasını ve yükselmesini sağlayan hem fertlerin hemde toplumun ihtiyaçlarına cevap veren prensipler koymuş dünya ve ahirette mutlu olmanın yollarını göstermiştir
bu konuda İslamın getirdiği prensiplerin özeti şudur " hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalış, Yarın ölecekmiş gibi de ahiret için çalış"

4) İslam Kolaylık Dinidir:
İslam dininde güçlük yoktur Kolaylık vardır Dinimizin emirleri bizi olgunlaştırmak ve daha yüksek bir hayata hazırlamak içindir. İbadetlerin yapılmasında gücümüz dikkate alınarak dinimiz bir çok kolaylıklar göstermiştir:
Mesela: Yolcular dört rekatli Farz namazları iki rekat kılar Namazı ayakta kılamayan oturarak kılabilir Ramazan'da oruç tutmaya gücü yetmeyenler hastalar iyileşince tutar.İyileşme ümüdü olmayan hastalara oruç tutamayacak durumda olan yaşlılar ise tutamadıkları oruç yerine fidye verirler.İnsanın gücü ve ihtiyaçları dikkate alınarak zorunlu hallerde dinimizin getirdiği daha pek çok kolaylıklar vardır bu sebeble islamın hükümleri her zaman ve her yerde uygulanabilir özelliklere sahiptir.

5) İslam'da Aşırılık Yoktur:
İslam'ın hükümleri akla ve insanın yaradılışına en uygun hükümlerdir. Bizim görevlerimiz ise bunlara uymaktır.
Yapılması emredilmediği halde din adına aşırı giderek kendine eziyet etmek helal olan dünya nimetlerinden uzaklaşın sıkıntılı bir hayat sürmek islam dininde yoktur.

6) İslam Barış ve Sevgi Dinidir:
İslamın bir gayeside insan sevgisini insan haklarına saygıyı kalplere yerleştirerek toplumda devamlı bir huzur ve barış sağlamaktır.Dinimiz bu amaçla birçok kurallar koymuş birbirimizi sevmeyi başkasının hakkına saygılı olmayı gerçek mü'min olmanın şartı saymıştır.


İMAN

KELİME-İ TEVHİD

"la ilahe illellah,Muhammedün Resulüllah."

Anlamı: " Allah'tan başka tanrı yoktur.Hazreti Muhammed (s.a.s) Allahın Peygamberidir."

KELİME-İ ŞAHADET

" Eşhedu en la ilahe illellah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve Resülüh."

Anlamı: " Ben şahitlik ederim ki Allah'tan başka tanrı yoktur. Yine şahitlik ederim ki Hazreti Muhammed (s.a.s) Allah'ın kulu ve Peygamberidir."

İMAN ESASLARI

Sözlük anlamı bakımından iman, herhangi bir şeye inanmak demektir.

Dini Terim olarak ima: " Peygamberimiz Hz. muhammed (s.a.s) in Allah tarafından getirdiği şeylerin doğru olduğna kalp ile inanmak ve bu inancı dil ile söylemektir."

İman ikiye ayrılır:

a) İcmali İman.
b) Tafsili İman,

a) İcmali İman: Allah'a ve Hz Muhammed (s.a.s) 'in Allah'ın Peygamberi olduğuna inanmaktır.
Dinimizde inanılması gereken şeylerin bir özeti olduğu için buna "icmali İman" yani "Topluca İman" denir.

İman esasları topluca ve özet olarak hem Kelime-i Tevhid, hemde Kelime-i Şehadette ifade edilmiştir. Bir insan, Kelime-i Tevhid, veya Kelime-i Şehadetten birini dili ile söyle, kalbi ile de inanırsa İslam dini'ne girmiş olur Ancak müslümanın bu kadarla yetinmeyip İman esaslarını ayrıntıları ile öğrenmesi ve hepsine ayrı ayrı inanması gerekir.

b) Tafsili İman: İman esaslarına ayrı ayrı inanmaya " Tafsili İman" yani "Ayrıntılı olarak iman" denir.

Ayrıntılı olarak bildirilen İman esaslarına İmanın şartları denir.

İman'ın şartları altıdır ve şunlardır:
1 Allah'a

2 Allah'ın Meleklerine,

3 Allah'ın kitaplarına,

4 Allah'ın Peygamberlerine,

5) Ahiret gününe,

6) Kadere,iyilik ve kötülüğün Allahın yaratması ile olduğuna inanmaktır.

İmanın şartları "Amentü" de toplanmıştır Her müslüman " Amentü" yü anlamı ile öğrenmelidir.

" Amentü" şudur:

" Amentü billahi ve Melaiketihi ve Kütübihi ve Rüsulihi vel Yevmilahiri ve bil Kaderi hayrihi ve şerrihi minallahi teâlâ vel-ba'sü ba'delmevti hakkun Eşhedü en La ilahe illallah ve Eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü"

Anlamı şudur:
" ben Allah'a Allahın Meleklerine ,Allahın kitaplarına, Allah'ın peygamberlerine, Ahiret gününe, Kadere: iyilik ve kötülüğün Allah'ın yaratması ile olduğuna inandım. öldükten sonra dirilmek hak'tır Ben şahitlik ederim ki Allahtan Başka Tanrı yoktur. Yine şahitlik ederim ki Hz. Muhammed (s.a.s) Allah'ın kulu ve Peygamberidir."

İNANÇ YÖNÜNDEN İNSANLAR

İnsanlar inanç yönünden üç kısma ayrılırlar:

1) Mü'min: Allah'ın varlığınav ve birliğine Hazreti Muhammed (s.a.s) in Allah'ın Peygamberi olduğuna kalbi ile inan ve bu inancını dili ile söyleyen kimselere mü'min dinir.

2) Münafık: Allah'ın varlığına ve birliğine Hazreti Muhammed (s.a.s) in Peygamberliğine kalbi ile inanmadığı halda, dili ile inandığını söyleyen kimseye Münafık denir.

3) Kafir: Allah'ın varlığına ve birliğine Hazreti Muhammed (s.a.s) in Peygamberliğine kalbi ile inanmayan ve inanmadığını dili ile de söyleyen kimselere " kafir" denir.

Mümin olanlar, cennette sonsuz ve mutlu bir hayata kavuşacaklardır; münafık ve kafirler cennete giremeyecek inançsızlıklarının cezasını cehennemde çekeceklerdir


İMAN'IN İNSANA VERDİĞİ HUZUR VE MUTLULUK

İnsan beden ve ruhun birleşmesinden meydana gelen bir varlıktır. Bedenimizin yemeye içmeye ihtiyacı olduğu gibi ruhumuzun da gıdaya ihtiyacı vardır.

Ruhun en önemli gıdası sağlam inançktır. Allah'a inanan ve güvenen bir insan manevi gıdısını almış büyük bir güç kazanmış olur Çünka insan hen zaman Allah'ın yardımına muhtaçtır Muhtaç olduğumuz o yüce varlığa inanıp bağlanmak huzur ve güven kaynağıdır.
Yüce Allah şöyle buyuruyor:

" Dikkat edin, Kalpler ancak Allah'ı anmakla huzura kavuşur" (Ra'd Suresi 28)

İman insanı yalnızlıktan boşlukta kalmaktan kurtarır İman ruhumuzun gıdası kalbimizin ışığıdır. İmansız bir insanan ruhu gıdasız kalbi karanlık ve en büyük dayanaktan yoksundur
Hayatta insan çeşitli sıkıntılarla karşılaşır Böyle zamanlarda kalpleri Allah'a bağlı olan inanç sahipleri ümütsüzlüğe düşmezler. Allah'a sınığırlır O'na güvenerek sabırla sonucu beklerler Böyle güçlü bir dosta sevgi ve saygı ile bağlanmak insana büyük mutluluk verir.
İmandan yoksun olan insanlar ise ümütsizliğe düşerler Huzursuzluk içinde kıvranırlar. Sıkıntıdan kurtulmak düşüncesi ile huzuru içkide uyuşturucu madda kullanmakta ararlar ve daha büyük felaketlere sürüklenirler Böylece hem dünya hemde ahiret mutluluğunu kaybetmiş olurlar.

İMAN İLE AMEL ARASINDAKİ MÜNASEBET

Bir müslüman dininin hükamlerini inkar etmedikçe ve kalbinde iman bulunduğu sürece ibadet yapmasa bile dinden çıkmaz kafir olmaz yine müslümandır. ancak Allah'ın emri olan ibadet görevlerini yerine getirmediği için günah işlemiş ve cezayı hak etmiş olur
İbadetler imanın olgunlaşmasını ve güçlenmesini sağlır Ahirette cezadan kurtulmamıza ve cennet nimetlerine kavuşamamaıza vesile olur Sade bir imanla yetinmeyip ibadetleri terk etmek imanın zayıflamasına ve iman nurunun sönmesine sebeb olur .

Bunu misal ile açıklayalım:

İman açıkta yanan bir lambaya benzer Lambanın sönmemesi için cam fanus ile korunması gerekir Eğer bu şekilde korunmaz açıkta yanmaya devam ederse hafif bir rüzgarın etkisi ile sönebilir iman da kalbimizde yanan bir ışıktır Koruyucusu ibadetlerdir. Namaz,oruç ve diğer ibadetleri yapmakla hem Allah'a karşı borçlu olduğumuz görevleri yerine getirmiş hemde imanımızı korumuş oluruz.
İbadetler yapılmadığı taktirde İman ışıığı açıkta yanan lamba gibi korumasız kalır Günün birinde sönebilir İmannın yok olması müslümanın en kıymetli varlığı olan cennetin anahtarını kaybetmesi demmektir. Bu sebeble ibadetlerin imanımızın korunmasında ve cennette sonsuz hayata kavuşmamızda çok önemli yeri vardır

İMAN'IN SAHİH VE MAKBUL OLMASININ ŞARTLARI

İmanın sahih ve makbul olması için üç şartın bulunması gerekir:

1) İman Ye's Halinde olmamalıdır: Önceden iman etmemiş olan bir insanın ölüm anında azabı görünce İnanmasının bir faydası yoktur.

2) Müslüman, Dini Hükümleri İnkar Edici Söz ve Davranışlarda Bulunmamalıdır: Mesela Dinin bütün emirlerine inandığı halde namazı inkar eden kimse imanını kaybetmiş olur Çünkü dinimizde inanılması gereken şeyler bir bütündür. Bunlardan birini inkar etmek hepsini inkar etmek demektir.

3) Dini Hükümlerin Hepsinin Güzel Olduğunu Kabul Etmelidir. Dini hükümlerin birini beğenmemek imanın yok olmasına sebeb olur
Müslümanın en değerli varlğı imanıdır. İnsan dünyada huzur ve sadete, ahirette ebedi mutluğa imanla kavuşacaktır. Ancak son nefese kadar imanı korumak ve ahirete bu imanla gitmek şarttır.

Ömrünnan sonuna kadar imanını koruyayamay ve dünyadan imansız olarak ayrılan kimseye daha önce sahip olduğu imanın faydası olmayacaktır bunun için imanımızı korumaya çalaşmalı dinimize zarar verecek söz ve davranışlardan sakınmalıyız Eger imanımıza zarar verecek söz ve davranaşlarımız olursa hemen tevbe ederek
Allah'tan af dilemeliyiz

ALLAH'A İMAN

ALLAH'IN VARLIĞI VE BİRLİĞİ

İmanın altı şartında birincisi Allah'a inanmaktır. Akıl sahibi olan ve ergenlik çağına gelen her insanın il ve en önemli görevi Allah'ın varlığına ve birliğine inanmaktır.

Çevremize baktığımız zaman hiç bir şeyin kendiliğinden olmadığını görürüz güzel bir sanat eseri bunu yapan bir sanatkarın varlığını gösterir. Mesela kullandığımız saati yapan bir sanatkar odamızın duvarlarını süsleyen sanat eseri tabloları çizen bir ressam, oturduğumuz bir binayı yapan bir usta yokmudur? şüphesiz ki vardır.

öyleyse çok ince bir plana göre kurulan ve mükemmel bir düzen içinde işleyen Kainatı ve en güzel sanat eseri olan insanı da bir yaratan vardır. işte bu yaratıcı
sonsuz güç ve kudret sahibi olan "Allah" tır Kainat Allah'ın varlığını: kainatta görülen ahenk ve mükemmel düzende Allah'ın birliğini göstermektedir.

ilk görevimiz bizi yaratan ve yaşatan Allah'a inanmak, O'na gönülden bağlanmaktır. Allah'a doğru olarak inanmak ve yüce varlıığını iyi tanıyabilmek için Allah'ın sıfatlarını öğrenmemiz gerekir.

ALLAH'IN SIFATLARI

Allah'ın ondört sıfatı vardır. Bunlardan altı tanesine "zati" sıfatlar. sekiz tanesine " subuti" sıfatlar denir.

Zati sıfatlar:

1) Vucud : Var olmak. Allah vardır, yokluğu düşünülmez

2) Kıdım : Allah'ın varlığının başlangıcı yoktur. Allah sonradan meydana gelmiş bir varlık değildir, hiç bir şey yok iken O yine vardı.

3) Beka : Allah"ın varlığının sonu yoktur Herşey yok olduktan sonra Allah'ın varlığı yine devam edecektir.

4) Vahdaniyet : Allah'ın bir olması demektir. Allah birdir, eşi benzeri yoktur ortağı yoktur.

5) Muhalefetün Li'l havadis: sonradan olan şeylere benzememek Allah yarattıklarından hiç birine benzemez.

6)Kıyam Binefsihi : Allah'ın varlığı kendindendi. Allah hiç bir şeye muhtaç değildir, herşey O'na muhtaçtır.

Subüti Sıfatlar:

1) Hayat : Diri olmak Allah devamlı olarak diridir.

2) İlim : Bilmek. Allah geçmişi geleceği, gizli ve açık şeyleri bilir Kalplerden geçenleride bilir.

3) Sem'i : İşitmek. Allah her şeyi işitir.

4) Basar : Görmek Allah herşeyi görür.

5) İrade : Dilemek. Allah diler dilediğini yapar.

6) Kudret : Gücü Yetmek. Allah sonsuz kudret sahibidir. Herşeye gücü yeter.

7) Kelam : Söylemek. Allah söz sahibidir sözünü Peygamberlerine duyurmuştur Kur'an, Allah'ın sözüdür .

8) Tekvin : Yaratmak. Allah yaratıcıdır kainattaki herşeyi yaratan O'dur var olmasını dilediği bir şey "ol" deyince hemen oluverir Var olan bir şeyide dilediği zaman yok eder

Müslüman Allah'a Şöyle İnanır:

Allah vardır ver birdir. Varlığının başlangıcı sonu yoktur Allah yarattıklarından hiç birine benzemez Allah'ın varlığı kendindendir Hiç bir şeye muhtaç değildir. Bütün varlıklar O'na muhtaçtır.

_Allah,daima diridir. Allah her şeyi bilir her şeyi işitir ve her şeyi görür.

_Allah,diler, dilediğini yapar O'nun işine kimse karışamaz.

_Allah,sonzus kudret ve kuvvet sahibidir her şeye gücü yeter.

_Allah, yaratıcıdır. Dilediğini yoktan var eder dilediğini yok eder. kainatta her ne varsa hep O'nın yaratması iledir. Yarattığı her şeyde bir hikmet vardır.

Allahın sözü vardır, Peygamberlerine sözünü duyurmuş emirlerini bildirilmiştir. Dinimizin yüce kitabı Kur'an- Kerim Allahın sözüdür.

Allah'a böyle doğru olarak inanan insan varlıklar arasındaki şerefli yerini almış gerçek değerini kazanmış olur Bu inanç insanın kalbini her türlü kötü düşüncelerden temizler, iyi düşünce ve güzel huylarla süsler.

İnsan hiç kimsenin görmediği bir yerde olsa bile ahlak ölçülerine uymayan davranışlarda bulunamaz Çünkü Allah'ın her şeyi gördüğüne ve bildiğine inanır. Allah'a iman her türlü iyiliğin kaynağıdır.

ALLAH SEVGİSİ

Allah bize görmek için gözler işitmek için kulaklar konuşan dil çeşitli işler yapabilen eller ve yürüyen ayaklar vermiş vucudumuzu akıl ve zeka ile donatarak bizi varlıklar arasında çok üstün bir durumda yaratmıştır.

Sağlık ve mutluluk içinde yaşayabilmemiz için yeryüzünü çeşitli nimetlerle donatmış teneffüs ettiğimiz havadan içtiğimiz suya kadar her türlü ihtiyacımız karşılanmıştır. Kısa bir süre havasız kalan soluk alıp veremeyen İnsan yaşayamaz hayatını kaybeder Her an muhtaç olduğumuz bu nimeti düşünürsek Allah'ın bize olan iyiliklerinin ne kadar çok olduğunu anlarız

Yüce Allah şöyle buyuruyor:

" Allah'ın nimetini sayacak olsanız bitiremezsiniz" (İbrahim Suresi.34)

İnsan kendisine iyilik edenleri sever Öyle ise en çok sevmemiz gereken varlık Allah'tır Çünkü O'nün bize olan iyiliklerini sayılamayacak kadar çoktur Bizde Allah'ımızı çok sevmeliyiz sevgi sadece sözle olmaz İnsan sevdiğine saygı gösterir Sevdiğinin hoşlanmayacığı bir şeyi yapmaz Allah sevgisi O'nun mübarek adını saygı ile anmak bize emrettiği ibadet görevlerini seve seve yapmak ve yasak ettiği şeylerden sakınmakla olur.

Eğer böyle yapar O'nu sevdiğimizi gerçekten ispat edersek Allah da bizi sevecek ve dünyadakı nimetlerinden çok daha fazlasını bize ahirette verecektir.

Bir insan için en büyük mutluluk Allah'ın sevdiği kişilerden olmaktır.



TEMEL DİNİ BİLGİLER

EMEĞE SAYGI LÜTFEN
 

HTML

Üst