Uzmanlar, burun kanamalarına karşı bol su içmeyi öneriyor
Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte burun kanamalarında artış yaşanıyor. Yaş ve cinsiyet farkı olmaksızın tüm insanlarda görülebilen kanamaların nadir durumlarda hayati tehlike oluşturabileceği belirtiliyor.

Sıcak havaların gelmesinin ardından burun kanaması şikâyetiyle hastanelere başvuran vatandaş sayısı da arttı. Aşırı sıcaklara bağlı olarak ortaya çıkan kanamaların özellikle çocukları etkilediğini belirten uzmanlar, kanamalara karşı "Bol su için" çağrısında bulunuyor. Fatih Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı konuyla ilgili uyarı yazısı hazırlarken, hastanenin hekimlerinden Yard. Doç. Dr. Türker Yılmaz da, burun içini nemlendirici kremler ya da zeytinyağı kullanılmasını öneriyor.
Burun kanaması, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en sık görülen sağlık sorunlarından biri. Önlem alınmadığı takdirde tehlikeli sonuçlar doğurabilen burun kanamaları, sıcak ve kuru havalarda artıyor. Fatih Üniversitesi Hastanesi KBB Anabilim Dalı hekimlerinden Yard. Doç. Dr. Türker Yılmaz burun kanamalarının sebeplerini, alınacak tedbir ve tedavi yollarını anlattı. Sıcak havalarla birlikte acil servise her gün en az bir hastanın şiddetli burun kanamasıyla geldiğini belirten Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre kanamalar, ön burun ve arka burun olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ön burun kanamaları, burnun orta bölümündeki kılcal damarların çatlamasından kaynaklanıyor. Bu damarlar çok ince ve yüzeysel olduğu için basit sümkürmelerde ve ufak tırnak dokunuşlarında bile kanayabiliyor. Bu tip kanamalar daha çok çocuk ve genç erişkinlerde görülüyor. Arka burun kanamaları ise daha çok yüksek tansiyon hastalarında ve ciddi yüz yaralanması geçirenlerde oluşuyor. Genizden ağız ve burun bölgesine doğru akıntı meydana gelen bu kanamalar daha çok orta ve ileri yaştaki kişileri etkiliyor. Daha ciddi sonuçlar doğuran arka burun kanamalarında mutlaka uzman müdahalesi gerekiyor.
Ön burun kanamalarını sıcak ve kuru havaların tetiklediğini aktaran Yılmaz, burun nemlendiricileri kullanılmasını tavsiye ediyor. Sıcakta burun içinin kuruyarak kabuk bağladığını ve damarları çatlattığını aktaran Yılmaz, kurulukların burna zeytinyağı damlatmayla aşılabileceğini dile getiriyor. Yılmaz, tampon yapılmasına rağmen kanamanın tekrarlanması halinde mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirterek, yapılması gereken önlemleri de şöyle sıralıyor:
"Burnu kanayan hastanın başını geriye yatırmayın. Kanaması olan kişiyi sakinleştirmeye çalışın. Burnu, iyice kavrayarak mandal gibi sıkıştırın. Pamuk kullanarak burna tampon yapın. Başı yüksekte tutun. Kanamalı kişi dik oturtulmalı ya da baş yüksekte yatırılmalı. Hastanın başını geriye doğru yatırmak kanamayı durdurmak yerine kanın boğaza akmasına neden olur. Burun ve yanaklara buz uygulayın.
Tekrar kanamaması için burnunuzu karıştırmayın ve sümkürmeyin. Kendinizi zorlayacak aktivitelerden kaçının, ağırlık kaldırmayın. Başınızı kalp seviyesinden yüksekte tutun. Bulunduğunuz ortamı nemlendirmeye çalışın. Kanama durmazsa doktora başvurun."