Dişleriniz kalbiniz kadar hassas mı!

İηvictus

Banned
Katılım
2 Haz 2007
Mesajlar
3,529
Reaction score
0
Puanları
0
Dişleriniz kalbiniz kadar hassas mı!

Diş sızlaması çok sık görülen bir şikayet. Dişleri sızlayan pek çok kişi yaz aylarında bile soğuk su içemiyor. Ekşi ya da tatlı yiyecekleri yemekte de zorluk çekiyor

zdis13194959130d0184by.jpg



Dişleriniz kalbiniz kadar hassas mı!
Sızlama sorunu "diş hassasiyeti" denilen bir rahatsızlığın belirtisi. Türk Periodontoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Korkud Demirel, "Problemin çözümü ise basit. Diş hekiminiz sorunun çürükten kaynaklanmadığını belirtiyorsa diş hassasiyeti için özel üretilmiş diş macunu yumuşak uçlu fırça kullanmak yeterli" diyor. Çok soğuk ya da çok sıcak içeceklerle, asitli ya da aşırı tatlı yiyecekler kanaldan geçerek sinirleri uyarıyor. Bu durum halk arasında diş sızlaması adı verilen ani ağrı şikayetine yol açıyor.

Diş hassasiyetinin sebeplerini nedenlere bağlayan Prof. Demirel, şu uyarılarda da bulunuyor: "Öncelikle duyarlılığın çürükten kaynaklanmadığı belirlenmelidir. Çeşitli nedenlerle diş eti çekilmesi, diş iltihabı ve plakları, diş beyazlatma ürünleri, asitli yiyecekler, yanlış diş fırçalama alışkanlıkları, dişin çok sert fırça ve hareketlerle fırçalanması, stres nedeniyle dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması ile ağız hijyenine önem verilmemesi. Öte yandan hamilelik döneminde ya da mide rahatsızlıkları sonucu sık sık kusanlarda da diş hassasiyeti oluşabiliyor. Kusma sonucu ağza gelen mide asidi dişin mine tabakasını aşındırıyor."

NASIL ÖNLEYECEĞİZ?

Piyasada "sensitive" olarak adlandırılan diş macunları, gargaralar ve fırçalar kullanılabilir. Bunların içinde bulunan maddeler dentin kanallarını tıkayarak yiyecek ve içeceklerin sinirlere ulaşmasını hassasiyetin oluşmasını engelliyor. Eğer ağızda bir çürük sorunu yoksa belli bir süre düzenli diş macunu, yumuşak diş fırçası ve diş ipi kullanımıyla sızlama sorununun ortadan kaldırabilir. Eğer diş minesindeki tahribat büyük boyutlardaysa dolgu, flor, kaplama ve kanal tedavisi gibi yöntemlere başvuruluyor.

PEKİ NE YAPACAĞIZ ?

# Öncelikle dişlerin nasıl fırçalanması gerektiğini diş hekiminizden öğreniniz.

# Ağız hijyenine dikkat edin.

# Yumuşak diş fırçası kullanın.

# Hassas dişlere uygun diş macunu kullanın.

# Ağzınızı floridli gargaralarla çalkalayın.

# Diş gıcırdatmanız varsa tedavi ettirin.

# Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durun.


kaynak ;yenisafak
 
Eskisi kadar olmasa da yine gelismis ulkelere
gore dis fircalama aliskanliginda cok geriyiz. Kucuk yasta egitim ile
kazandiralabilecek ve insanlari acidan, zamandan ve devletle
beraber masrafta kurtarabilcek cok guzel korunma yontemi.
Herkes lutfen cocuklarina ornek olsun ve bu aliskanligi kazandirmak
icin elinden geleni yapsinlar.
 
olm valla bak su yazilanlari okuyun yoksa bole gecenin bi yarisi sanki sihirli bi degnek olacakmis gibi bi oraya bi buraya cozum bulmak icin kusturursunuz.sanki sabah uyandiginizda hersey yoluna girecekmis gibi vakit ayirin kendinize! simdi 20 yasindaysan 15 yil sonra o dis yine sana lazim olacak aklini kullan! .......
 
Geri
Üst