angel_ina
Altın Üye
- Katılım
- 30 Ara 2006
- Mesajlar
- 5,006
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 38
diŞ qıcırdaTma neyin beLirtıSi??:saskin
Tıp dilinde 'bruksizm' adıyla bilinen diş gıcırdatma, 7'den 70'e her yaştan insanda görülebiliyor.Bruksizm, uyku sırasında ortaya çıkan hastalıklar içerisinde uykuda konuşma ve horlamadan sonra üçüncü sırada geliyor.
Görülme sıklığının, yüzde 10 ile 20 arasında olduğu tahmin ediliyor. Agresif, sinirli, saldırgan ve hiperaktif kişilerde daha çok rastlanıyor. Gıcırdatma sık ve şiddetliyse önemli rahatsızlıklara yol açabiliyor. Son yıllarda ki araştırmalar, diş gıcırdatmanın alerjik çocuklarda üç misli fazla görüldüğünü gösteriyor. Gıcırdatma, saman nezlesi, sinüzit, burun kemiği eğriliği, burun polipleri olanlarda daha fazla. Bunlar genellikle ağzı açık yatan, horlayan ve ağzı akan çocuklar. Bu çocuklarda kulak ağrısı ve kulak iltihaplarına da sık rastlanıyor.
İnsanların istemli olarak dişlerini gıcırdattığını ifade eden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bu rahatsızlığın daha çok sinir, gerilim ve korkuya bağlı olarak çıktığını söyledi.
Diş gıcırdatma durumunda neler yapılmalı?
Öncelikle bruksizme sebep olan beyin travması, alerji gibi esas hastalık tedavi edilmeli.
Dişlerdeki bozukluktan kaynaklanan gıcırdatmalarda gerekli düzeltmeler yapılmalı.
Dişleri zarar gören hastalar, uyku sırasında dişlerin birbirlerine sürtünmelerini önleyecek ağız içi protezlerden yararlanabilir.
Stresi olanlar psikiyatristlerden yardım istemeli.
Alkol, kahve ve sigara içilmesi önlenmeli.
alıntıdır...