"Devlet terörü, sessiz kalmayacağız"

kent55

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaction score
0

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şili'den Türkiye'ye dönerken, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail ordusunun saldırısıyla ilgili açıklama yaptı:

"Türkiye'den yola çıkan ve Gazze'ye yardım malzemesi götüren sivil gemilere hukuku ayaklar altına alan bir saldırı düzenlendi. Orada da çok sayıda sivilin katledildiğini öğrenmiş bulşunuyoruz.

Buradan tüm dünyayı bilgilendirmek istiyorum. Gerek Türkiye'de gerek diğer ülkelerden hareket eden gemiler insani yardım malzemeleri götürüp uluslararası kurallar çerçevesinde hareket etmiştir.

Gemilerde yardım gönüllerinden başkaca yolcu bulunmamaktadır. Gemilerde beyaz bayraklar vardı. Gazze'de uzun süredir en temel ihtiyacçlarından yoksun halka, masum insanlara yardım ulaştırmak için gemilerde, ilaç ve inşaat malzemeleri ve benzeri malzemelerden başka birşey bulunmamaktadır. İsrail yetkililerin, "Gemide silah vardı" ifadelerini paylaşmak imkan dahilinde değil.

DEVLET TERÖRÜ

Gemilerde sadece Türkiye'den değil, 32'yi aşkın ülkeden sivil ve parlamenter vardı. Bu gelişmeler ışığında Şili temaslarımızı başlamadan kesmek durumdayız.

BM Güvenlik Konseyi'ne olaganüstü toplantı çağrısı yaptık. Saldırı uluslararası sularda meydana geldiği için NATO'yu da göreve davet ettik.

Net olarak ifade ediyorum. Bu saldırı gerekçesi ne olursa olursa olsun uluslarası hukuka tamamen aykırı bir devlet terörüdür. İsrail hükümetinin bölgede barış istemediğini bu saldırı net olarak ortaya koymuştur.

SESSİZ KALMAMAYACAĞIZ

Bu insanlık dışı devlet terörü karşısında sessiz kalmayacağımızın bilinmesini isteriz. Bu saldırının arkasında olanlara da sesleniyorum: Siz ne kadar kanlı operasyonların arkasındaysanız biz de ondan daha fazla hukukun, adaletin ve başta vatandaşlarımız olmak üzere bu operasyonun mağduru olanların ve tabii ki Filistin halkının arkasındayız. İsrail tarafından bir süredir bölgeyi kan gölüne çeviren girişimler ulusrarası toplum tarafından kaygıyla izlenmektedir.

Gemilerin derhal serbest bırakılmasını, hayatını kaybeden ve yaralılar için sağlıklı haber akışının bir an önce sağlanmasını istiyoruz. Yaralılar için derhal tedbir alınmasını isitiyoruz. Şili temaslarını yarıda keserek Türkiye'ye gidiyorum. Döner dönmez daha ayrıntılı açıklama yapacağım.

Görünen o ki bizim için değerlendirmeleri yoğun biçimde yapacağımız ve yol haritasını belirleyeceğimiz bir hafta olacak. Duygusal değiliz, duygudan yoksun bir insanlık düşünülemez, bütün mesele duyguların yönetilmesidir. Tüm vatandaşlarımıza, ülkemizde yaşayan Musevi vatandaşlarımız açısından şunu söylüyorum. Onlar bizim vatandaşlarımızdır. Biz İsrail'in yaklaşamını kendi vatandaşlarımıza yansıtmayız. Onlar bizim güvencemiz altındandır. Halkımdan bu noktada çok daha hassas davranmalarını istiyorum. Devlet olarak bunların takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyorum. Milletimize yakışan bir asalet içinde demokratik tepkilerini gösterileceğine inanıyorum.

Şunu açık bir şekilde ortaya koymak gerek. Her şey açık ve şeffaf bir şekilde ortaya koymak gerek. Saldırıların yanında gemilerde personel ve malzemelere el konulduğunu ve esir alınma söz konusu.

Bir şekilde süratla ellerinde bulundurdukları vatandaşları derhal serbest bırakmaları gerekmektedir.

MECLİS'İ BİLGİLENDİRECEĞİZ

Parlamento bilgilendirmesi, böyle bir günde yapacağımız değerlendirmelerden sonra yapacağız. Uluslar ve uluslararası camimaya sesleneceğimiz bir toplantımız olacak. Gün içerisinde neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Süreci İsrail'in tavrı belirleyecektir."

Erdoğan İsrail Başbakanı'nın ABD gezisini iptal etmesiyle ilgili "Bununla ilgilenmiyorum" dedi.

İSRAİL'İN YAPTIĞI YANINA KÂR KALIYOR

Merkel ve Mahmut Abbas ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını da aktaran Erdoğan,
Başta Almanya olmak üzere AB ülkelerinin de barışa katkı sunması açısından önemli işlevleri olduğunu vurguladı. Erdoğan, "İsralin yaptığı yanında kar kalıyor" dedi.

HATAY'DA 6 ŞEHİT VERİLMESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'da İskenderun Deniz İkmal Komutanlığı'na yapılan saldırıda 6 askerin şehit olmasıyla ilgili olarak da "Bu menfur saldırı milletimizin birliğine, kardeşliğini, istikrarına yapılmış bir saldırıdır. Bir kez daha söylüyorum bu kirli eller, bu kirli zihniyetler asla ve asla hedeflerine ulaşamayacaklardır" şeklinde konuştu.

KAYNAK

Geri