Deprem için toplanan 40 milyar TL nerde?

>ahm@t<

>HayalperesT
Reaction score
0
1999 Gölcük depremi sonrasında geçici olarak yürürlüğe konulan deprem vergisi tahminen 40 milyar TL’yi buldu fakat paranın nerde olduğu belirsiz.
1999'daki depremlerden sonra hükümet, deprem hasarının giderilebilmesi için tüm vatandaşlardan toplanacak bir deprem vergisi çıkartmıştı. Bu vergi kapsamında şimdiye kadar 40 milyar liraya yakın para toplandığı hesap ediliyor. Ancak bu paranın nerede kimin kontrolünde olduğuna ve nasıl kullanıldığına dair hiçbir bilgi yok.

Dün Van'da meydana gelen 7.2'lik deprem sonrasında son verilere göre 200 üzerinde vatandaşımız hayatını kaybederken korkular bu rakamanın bini bulması yönünde. Dün yerle bir olan Erçiş görüntüleri ve Van'da tost olan binalar, akıllara toplanan deprem vergisini getirdi. Deprem konusunda duyarlılığın artması ve binaların depreme dayanıklılığını artırılması konusunda toplanan vergi ne kadar görevini yerine getirdi merak konusu.

"Asıl afet devletmiş"

"Depremzedeye operatör desteği"

1999 depremin ardından 4481 sayılı kanunla ek gelir ve kurumlar vergisi, ek emlak vergisi, ek motorlu taşıtlar vergisi, özel iletişim vergisi ve özel işlem vergisi getirilmişti. Kanun 2003 sonunda yürürlükten kaldırıldı fakat özel iletişim vergisi Gider Vergileri Kanunu kapsamına alındı ve kalıcı hale geldi.

2004 başında kaldırılan özel işlem vergisiyle yaklaşık 1,8 milyar lira bütçeye aktarıldı.

"Kalıcı hale gelen ve en önemli gelir kaynağı bugün sayıları 65 milyonu aşan telefon abonelerinden alınan özel iletişim vergisi ise 10 yılda halkın cebinden 22.3 milyar lira çıkmasına neden oldu."

2011 itibariyle deprem vergisi olarak toplanan paranın 40 milyar TL olduğu hesaplanıyor.

GEÇİCİ OLARAK ÇIKARTILMIŞTI
Depremin olduğu yıl geçici olarak çıkarılan ancak 2009 yılında AKP’nin yaptığı düzenlemeyle büyük bir kısmı kalıcı hale getirilen deprem vergisi adeta halkı soymanın bir aracına dönüştü. Ek Emlak Vergisi, ek motorlu taşıtlar vergisi, özel iletişim vergisi, özel işlem vergisi, daha açık bir dille, milli piyango biletinden, pasaporta, cep telefonundan, faturalara oradan motorlu taşıtlara birçok kalemden deprem vergisi alındı. O günden bu güne depreme dönük Türkiye’nin hiçbir adım atmadığını, dolayısıyla bu paranın kullanılmadığını ya da başka işlere ayrıldığını yazmıştık.

PARANIN AKIBETİ BELLİ DEĞİL
Konuyla ilgili 2006 yılında dönemin CHP Milletvekili Berhan Şimşek, Başbakan Erdoğan'a "cep telefonundan bankacılık işlemlerine, vergi beyannamelerinden uçak biletleri, talih oyunları, gümrük ve pasaport işlemlerine kadar birçok alanda deprem vergisi” alındığını belirtip bu paraların ne olduğunu sormuştu. Yine 2009 yılında CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, bir soru önergesi vererek paraların nereye kullanıldığını sormuştu. 2010 yılında ise MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, TBMM'de deprem vergilerinin ne olduğunu sormuş, paranın bilgisinin Sayıştay'da dahi bulunmadığını söylemişti. En son konu bu yıl Ağustos ayında gündeme getirildi. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Gölcük Depremi’nin ardından halktan toplanan ve tahmini 40 milyar liraya ulaşan deprem vergisinin akıbetiyle alakalı olarak meclise soru önergesi verdi. Akar söz konusu meblanın depremde zarar gören evlerin onarımın da kullanılıp kullanılmadığını sordu.

bence herkes sussun,sadece,yetmez ama evet çi akepe liler konuşsun.hadi bakalım bekliyoruz.

ama yiyin lan sonuna kadar yiyin.olan bizim paralara da oluyor ama yiyin aksırıncaya tıksırıncaya kadar bu milleti sülük gibi herşeyini emin.bu millete az bile yapıyorsunuz.ne kadar para varsa hepsini alın.soyun,çalın çırpın.

ha bu arada dışardan gelicek yardımlar kabul edilmedi çadıra ihtiyacımız yok dendi yiğitliğe b.k sürmemek için, şimdi acil yardım istiyoruz devletlerden,niye çadırlarımız tükendi.

bu ne saçma sapan bi hükümettir anlamadım gitti.hem kendilerini hem devleti acınası ve komik duruma düşürdüler.

allah sizi ve size herşeye rağmen oy verenleri ıslah etsin.

Ya genelde politik meselelere karışmayı sevmiyorum ama burada da iş cidden kritik arkadaş. İyice milleti aptal yerine koymaya çalışıyor her gelen parti. Bunun mutlak adaleti var. Görecekler hanyayı konyayı... Milleti, şahitsiz filan hapislere doldurmalar, gemiler, tv kanalları satın almalar, halktan aldığı kuruşları halka geri vermemek, sıkışınca gündem değiştirmeler, deniz fenercileri serbest bırakmak vb. olaylar. Ne yapmaya çalıştığınızı anlatsanız da biz de anlasak. Kafanıza göre orduyu devre dışı bırakıp, devrim filan gerçekleştirmekse böyle münafık davranışlarla mı bu iş olacak? Nerede yazıyor bu işin bu şekilde olması gerektiği Kur'an veya sünnetin neresindeymiş bi göstersinler bunu? Aksine İslam gönüllere girmedikçe böyle birşey olamaz. Adamlar dini, islamı anlatmak yerine ülkeyi iyice anarşizme doğru sürüklemeye çalışıyorlar. Şu meclise giren adamların hepsi zaten zengin adamlar. Şimdi kimse de birbirini kandırmasın ki bu meclise giren adamların ekserisi, servetine servet katmak için orada. Bu adamların millet vekili olması için bir partiden adaylık koyarken her parti belirli oranda para alır! Şimdi her parti daha kendi içerisinde rüşvet alırken, kendi içinde daha ahlaksızlığı giderememişken memleketi mi kurtaracak Allah aşkına? Oraya geliş amacın cidden din adına birşeyler yapmak olsaydı, para senin için mühim olmazdı. Zaten gerçekten dini düşünseydin sen orada olmazdın... Oraya çıkıyorsunuz, millet ülkeyi müslüman yönetiyor sanıyor, ülkeyi yönetiyorsunuz ama müslümanca yönetemiyorsunuz. Orada olduğunuz sürece yönetemezsiniz de! Bırakın bu işleri tövbe edin gidin ve samimi şekilde (yaşamınızla ve bilginiz oranında) İslam'ı anlatın. Eğer inancınızda samimiyseniz?

“Ameller ancak niyetlere göredir; herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur. Kimin hicreti, Allah ve Resûlü (rızası ve hoşnutlukları) için ise, onun hicreti Allah ve Resûlü’ne müteveccih sayılır. Kim de nâil olacağı bir dünya (para, mal vs.) veya nikahlanacağı bir kadından ötürü hicret etmişse, onun hicreti de hedeflediği şeye göredir.”

[Buhârî, Bedü’l-Vahy, 1; Müslim, İmare, 155; Ebu Davud, Talak, 11]

O para tabiki devletin kasasında ancak miktarı nedir bilemem birileri de bilmediği halde kendi kafasından bir rakam sallamış sonrada bunun üzerine aklınca saçmalama gayretine girmiş

MHP ANAP DSP zamanında ülkenin merkez bankasının kasasında 20 milyardolar vardı şimdi ise kasada ki para 100 milyar dolardan fazla bunun anlamı şu

Para kasası yiyicilerin elinden gerçek sahiplerinbe geçmiş

bir yetmez ama evetci olarak verdiğim oydan da partimlede gurur duyuyorum

Kafanıza göre orduyu devre dışı bırakıp, devrim filan gerçekleştirmekse böyle münafık davranışlarla mı bu iş olacak? Nerede yazıyor bu işin bu şekilde olması gerektiği

Diğer yazdıklarında sorunlun ama şu cümlen olaylara dini açıdan bakmaya çalışıpta saçmaladığının resmidir.

Orduyu devre dışı bırakmak ne demek. Ordu siyaseten zaten devre dışı kalmak zorunda. Ordunun işi siyaset değil askerliktir. Sen bu işe bir de münafık davranışlar diyorsun

tek tavsiyem, yanlış yorumladığın siyasi olayları birde kendi kafana göre dini açıdan değerlendiripte saçmalamaman

birilerine şirin görünmek için bu şekilde davranıyorsan bence kendini yorma yok gerçekten bu şekilde düşünüyorsan o ayrı

ozaman da dini siyasi yorumların için dayanak olmaktan çıkar yanlış yapıyorsun

o para kasada olduğu olduğu için mi açıkları kapatmak için mi sürekli zam yapılıyor.

o para kasada olduğu olduğu için mi açıkları kapatmak için mi sürekli zam yapılıyor.

ondan önemlisi o para kasada olduğu için zaten diğer ülkelere yalvardık yardım edin diye,o yüzden çadır dağıtamıyoruz milletimize :thumbdown: siz anlayın artık durumu.

Boşuna debelenmeyin hükümetimiz depremzedelere her türlü yardımız en hızlı bir şekilde yapmaya çalışıyor tabiki bazı aksaklıklar oluyor ama bunu hükümete saldırma için fırsat kollayanların abattığı kadar değil

sırf iktidarı saldırayım da ne olursa olsun düşüncesi ile yardım noktasın da başka ülkelere yalvardığımızı üfüren şahış

boşuna debelenme kimseye yalvardığımız yok ancak yardım etmek isteyen ülkerinde yardımını geri çevirmek doğru olmaz düşüncesi ile bu yardımlar kabul ediliyor ülkemiz dışardan yardım almadan da bunun üstesinde gelecek büyüklüktedir

Kızılay başkanı açıkladı doğal afate müdahale konusunda bu zaman kadar en başarılı olduğumuz bu bu afetti dedi

ülkeyzi zavallı bir durumda göstermek için için çırpınan zavallılar hevesleriniz kursağınız da kalacak

deLishmen Dediklerin iyi güzel belki kendini de inandırmışsın ama PARALARA NE OLDU?
Bütçedeki deliği yamamak için satılan mallarla birlikte yama yapılmış olmasın?

Boşuna debelenmeyin hükümetimiz depremzedelere her türlü yardımız en hızlı bir şekilde yapmaya çalışıyor tabiki bazı aksaklıklar oluyor ama bunu hükümete saldırma için fırsat kollayanların abattığı kadar değil

sırf iktidarı saldırayım da ne olursa olsun düşüncesi ile yardım noktasın da başka ülkelere yalvardığımızı üfüren şahış

boşuna debelenme kimseye yalvardığımız yok ancak yardım etmek isteyen ülkerinde yardımını geri çevirmek doğru olmaz düşüncesi ile bu yardımlar kabul ediliyor ülkemiz dışardan yardım almadan da bunun üstesinde gelecek büyüklüktedir

Kızılay başkanı açıkladı doğal afate müdahale konusunda bu zaman kadar en başarılı olduğumuz bu bu afetti dedi

ülkeyzi zavallı bir durumda göstermek için için çırpınan zavallılar hevesleriniz kursağınız da kalacak

Zavallı sensin dostum akıllı konus .sana sadece 1999 yılından beridir alınan deprem vergisi nerde diye soruyorlar bu zamanda kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak diyorlar sende bos yere cene calma biz sizin gibi atatürkçü ülkücü vatancı değiliz sizin gibi lafta kalan insanlar değiliz biz!

aklı sıra avukatlık yapıyor gerçek dünyada yaşamadıkları için doğal, onca şeye rağmen mutluymuş verdiği oydan bilmem neden baksanıza(siz hiç akıllanmayacakmısınız???)...
bizde sizin gibi kanser hücrelerinden mutlu değiliz napacaz???(iyice gaz yapmaya başladınız ülkemize)
dokunulmazlığıda kaldıracaklardı güya yemedimi???

acı bir gerçek daha var; haber kanallarının hepsi bunu tartışmaya başladı, istanbul gibi her an deprem tehlikesi olan bir şehirde,daha önceden belirlenen depremde toplanma barınma yerlerine inşaat diktirmiş bunlar gelin gerisini siz düşünün.

sevgili delishmen dua et ki allah seni depremle sınamıyor nasıl mı ? allah korusun deprem oldu diyelim oturduğun yerde ve sen evsiz kaldın.hiç çadır bulamıyorsun ve hükümet aldığı 40 milyar TL ile seni çaresiz bıraktı.gece soğuktan üşüdün yatacağın doğru dürüst yer kalmadı.peki o zaman da bu 40 milyar TL nerde diye aklının ucundan geçermiydi ? yoksa yinede partinle hükümetinle gurur duyarmıydın ? senin şimdilik tuzun kuru olduğu için böle konuşması güzel.

yatıp kalkıp dua et allah seni böle bi testten henüz geçirmedi.dua et.

sevgili delishmen dua et ki allah seni depremle sınamıyor nasıl mı ? allah korusun deprem oldu diyelim oturduğun yerde ve sen evsiz kaldın.hiç çadır bulamıyorsun ve hükümet aldığı 40 milyar TL ile seni çaresiz bıraktı.gece soğuktan üşüdün yatacağın doğru dürüst yer kalmadı.peki o zaman da bu 40 milyar TL nerde diye aklının ucundan geçermiydi ? yoksa yinede partinle hükümetinle gurur duyarmıydın ? senin şimdilik tuzun kuru olduğu için böle konuşması güzel.

yatıp kalkıp dua et allah seni böle bi testten henüz geçirmedi.dua et.

ilahi kardeş,bu zatların örnekleri haberlerde var zaten, devletin çadırını satıyorlar ya :)

demek merkez bankasının döviz rezervi 100 milyar dolara çıkmış,bak birde ekonomist olmuşlar yahu :)

acaba merkez bankasındaki dolarlar ,bankaların zorunlu karşılıkları olmasın :)

devletde bununla hava atıyor olmasın !!! e tabii kafası çalışana :durdurun

ilahi kardeş,bu zatların örnekleri haberlerde var zaten, devletin çadırını satıyorlar ya :)

demek merkez bankasının döviz rezervi 100 milyar dolara çıkmış,bak birde ekonomist olmuşlar yahu :)

acaba merkez bankasındaki dolarlar ,bankaların zorunlu karşılıkları olmasın :)

devletde bununla hava atıyor olmasın !!! e tabii kafası çalışana :durdurun

abi ben o ve o gibilerini artık haberleri izlemeyen dünyadan ve türkiye den bi haber insan gözü ile bakıyorum.

çünkü öbür türlü,insansın yahu,aklın var anlarsın yani haberi izlesen nelerin döndüğünü dimi ?

Diğer yazdıklarında sorunlun ama şu cümlen olaylara dini açıdan bakmaya çalışıpta saçmaladığının resmidir.

Şimdi ilk olarak birbirimizi kandırmamalıyız ki kimse 50'sinden sonra kolay kolay değişmez ki, yaptığı (güya) icraatlerle yıllar önce söylediği sözlerdeki gibi önceki eski görüşünü Erdoğan bugün de teyit etmektedir... Dini açıdan düşünen (aslında düşündüğünü zanneden) bir adamdır Erdoğan.

Dolayısıyla konuya gelirsek dini açıdan saçmalamadığımı sana anlatayım. Neden namaz kılarken, oruç tutarken Kur'an-ı Kerimden veya hadislerden yararlanılır da, başka uygulamalarda, avrupadan ithal, faşist devrimi, komunist devrimi örnek alır çabalar içerisine girilir. Mesela hz muhammed mustafa (sav) darun nedveye mi girdi? Sana para verelim, kadın verelim gel bu işten vazgeç demediler mi? Bunun sonucu olarak Resulullah (sav) "bir elime ayı bir elime güneşi verseniz ben bu davadan vaz geçmem ve oraya girmem!" demedi mi? Aksine taşlandı, hakaret yedi, parasına el konuldu, namaz kılarken kafasından aşağı işkembe döküldü, yerinden yurdundan oldu, kervanlarına el kondu. Darun nedveye girip, millete şirin görünerek, oğluna, karısına develer alarak, ticaret kervanlarını ticaret yapacak ortamı bulmak için daha da güçlendirerek, el altından da karşısına çıkacak karşı hareketleri susturma yoluna girişmedi. Velhasıl eğer düşüncen el altından İslami bir düşünce ise =) ve dini bilgine güveniyorsan bana kur'an ve sünnetten delil getir metodun bu olmadığına dair ve sen yanlışsın de. Aksine islamı yaşayışıyla anlattı. Oturup İslam'ın ne olduğunu halka anlattı. Gönülleri doğrulukla ve cüz-i yanlışlıkla fethetti. Ona güvenen insanlar, ondan İslam'ı öğrendiler, kendi rızalarıyla İslam'ın her şeyine razı oldular zorlamayla değil... Birlik kurdu. Gerçek kardeşliği, gerçek dayanışmayı tanıttı. Namazıyla, dürüstlüğüyle gönüllerde taht kurdu. Mesela gözleri bile görmeyen bir adama surat ifadesini hafif değiştirdi diye, Allah'dan vahiy geldi halini tavrını düzelt diye ki yüz ifadesini değiştirdiği adam görmüyor yani nasıl anlayacak yüz ifadesini? Amacınız Peygamberin (sav) hayatını takip edip onu örnek almaksa ne olduğunu gösteriyorum sana. Ha amacın demokrasiyse yalnızca yaşayıp gitmek ise yanlış adama çatmışım kusura bakma. Eğer değilse İnsanlara islamı anlatıp kalp kazanacağına, fasıklıkları savunuyorsun bana. Heriflerin çoğu meclise(hangi partiden olursa olsun), dayısıyla, parasıyla girmiş gelmişsin, islamla hiç alakası olmayan,çoğunun amacı parasına para katmak olan adamları bana savunuyorsun. Eğer İslami bir görüşe sahipsen, gidip İslam'ı anlatacağına Erdoğan'ı ve yaptıklarını övmeye devam et sen. Çok yol katedersiniz emin ol...

Orduyu devre dışı bırakmak ne demek. Ordu siyaseten zaten devre dışı kalmak zorunda. Ordunun işi siyaset değil askerliktir. Sen bu işe bir de münafık davranışlar diyorsun

Ordunun siyaset dışı olması başka birşeydir. Orduyu ele geçirerek, batı tarzı kanlı devrimler gerçekleştirmek başka birşeydir! Bu işin sonu anarşizm ile biter benden söylemesi ;). İslamı Komunist ve Faşist devrimlerle karıştırmaman temennisi ile...

birilerine şirin görünmek için bu şekilde davranıyorsan bence kendini yorma yok gerçekten bu şekilde düşünüyorsan o ayrı

Şurada İslam'a inanmayan adamlar Allah, Peygamber (sav) dediklerinde, onlar hakkında gelişi güzel salladıklarında altlarına tek bir yorum atmayan sen konu Erdoğan'ı korumak olunca hemen yorumunu girmişsin. Birilerine şirin görünmek SİSTEMİN KULU KÖLESİ OLANLARIN İŞİ benim değil ;). Benim de tek savunacağım, idolüm olan Resulullah (sav)'tır ve gerçekten ehl-i sünnet yolunu takip edenlerdir.... Ben islam dışı her şeye "LA (Hayır)" diyorum o kadar. Ben demokrasinin dışındayım onu söyleyeyim sana.. Demokrasinin ne olduğunu öğrenmelisin ilk önce. Sonra iyi niyetin haramı helal kılmayacağı gibi daha ağır olan(!!!!) durumları da helal kılmayacağını bilmelisin... Mısır İslam alimlerinin Erdoğan'cığına, yaptığı ortadoğu ziyareti sonrası söylediklerini dinle... Bunu din alimleri söylüyor.. El Ezher gibi büyük bir üniversiteden mezun olmuş, ortadoğuda sözü geçen ve İslam Hukuku eğitimi almış onlarca İslam alimi söylüyor ben değil (söyledikleri yanlış. Sözleriden dolayı tövbe etsin diyorlar...). Kanıtsa al sana senden, benden ve Erdoğan'ından bu konuda daha bilgili adamlar konuşmuşlar. Ki Erdoğan dediğin adam İmam Hatip Lisesi mezunudur. İlahiyat fakültesi bile bitirmemiştir. Herhangi bir İslamli ilim konusunda yüksek ihtisası yoktur. Hayatı futbol oynamak ve siyasetle geçmiş bir adamdır. Erdoğan kim İslami ilimler kim?... Sadede gelirsek bu İslam alimlerinin hepsinin zılgıtını yemiş, gerek buradaki arkadaşlarımdan, gerekse internetten takip ediyorum ve bizzat gördüm =)... Neyse Erdoğan'ı korumak konusunda sana başarılar... Ne de olsa 0 hatalı bir insan kendisi...

Ozaman başbakan yalan söylüyor, çünkü ilk yirmidört saat çuvalladık açıklamasını kendi ağzıyla yaptı. arkadaşım kusura bakma ertuğrul günay a benzedin, o da başbaka nın ucube dediği heykel için, başbakan ucube demedi demişti günlerce, sonra sayın başbakan çıkıp evet ucube dedim demiş ve olayı kapatmıştı ama senin böyle bi şansın da yok.

Geri