
Amfora kelimesinin kökeni nedir?
Eski çağlarda amfora kelimesi, amfi (karșılıklı - karșı karșıya) kelimesiyle, phoros (tașınabilir) kelimesinin birleșmesinden olușmuștur.
Amforaların dibi niçin sivridir?
Amforalar deniz așırı ticarette konteynır olarak kullanıldıkları için amaç, gemiye en az alanı kaplayarak en fazla amforayı yükleyebilmek olmuștur. Amforaların sivri dipleri istifleme avantajları sağlar.
Dünyanın en eski amforası hangisidir?
Dünyanın en eski amforaları M.Ö. 3000 yıllarına ait olan Truva amforalarıdır ve bunları İstanbul Arkeoloji Müzesinde görmek mümkündür.
Amforalarla neler tașınmıștır?
Amforalarla șarap ve zeytinyağı bașta olmak üzere, hemen her șey tașınmıștır. Bunlar arasında pekmez, bal, sirke, zeytin, üzüm, incir, balık ve balık sosları, hububat, reçine, zift sayılabilir.
Her amforanın șekli bize bir șeyler mi anlatıyor?
Evet. Amforanın șekli onun tarihini, geldiği coğrafi bölgeyi, ait olduğu milleti ve içinde neyin tașındığını gösterir.
Bir amforanın tarihi nasıl anlașılır?
Bir amforanın biçimi, o amforanın ait olduğu uygarlığı belirler ve yașı da böylece belirlenebilir.
Amforalar bize eski çağların deniz ticaret yollarını gösterir mi?
Evet, batıkların izlerini sürerek hangi malların nerelere tașındığını, karșılığında nerelerden ne alındığını ve denizdeki bu ticari hareketlerin yoğunluğunu bulabiliriz.
Türkler amfora üretmișler midir?
Hayır, üretmemișlerdir. Türkler Anadoluya amforacılığın son dönemlerinde gelmișlerdir. Ayrıca Türkler deniz ticaretine gereken önemi vermemișlerdi.
Amforalar en çok hangi tarihlerde üretilmișlerdir?
Truva amforalarından sonra M.Ö. 1500 yıllarında Mısır, M.Ö. 7. ve 5. yüzyılda arkaik dönem, 5. ve 3. yüzyıldaki klasik dönem, 3. ve 1. yüzyıldaki Helenistik dönem ile Roma ve Bizans dönemleri amforaların en yoğun üretildikleri dönemlerdir.
Amfora üzerindeki ișaret ve mühürler bize neyi anlatır?
Amforaların üzerlerindeki ișaretler o amforanın ait olduğu milleti, üretici veya tüccarın adını veya logosunu gösterir.
Türkiye amfora yönünden zengin midir?
Türkiye dünyanın amfora bakımından en zengin ülkesidir.
Dalgıçlar niçin deniz dibinden amfora çıkartmazlar?
Çıkartmazlar çünkü amfora çıkartmak yasaktır. Ayrıca dipteki bir amfora oradaki batığın izini gösteren son ișaret olabilir ve çıkartılması halinde bu iz ebediyen kaybolabilir