Demir Demirkan yeni albümünü anlattı…

Sercinho7

Dark Side of Creation
Reaction score
0

21032007095713_47_462255dem.jpg

Sanıldığının aksine sade bir adam, Demir Demirkan. Bu kadar alternatif düşünen bir müzisyen olarak tek sorunu belki de fazla popiler olması. “Gelibolu’ soundtrack albümünü yaptıktan; “hitindir.com” sitesini kurduktan ve siteden indirilebilen iki single yaptıktan sonra yerinde fazla duramayan müzisyenle buluştuk ve “Bu bir hikaye albümü” dediği yeni çalışmasını konuştuk.

“Ateş Yağmurunda Çırılçıplak” kahramanları olan, birbiriyle bağlantılı, eski ve yeni Demir Demirkan sound’unu birleştiren bir albüm. Kendini tekrarlamaktan hoşlanmayan bir müzisyenin eseri. Demirkan, “Bütün patenlerimi tersten giyip kırmaya çalıştım bu albümde” diyor ve ekliyor; “Eskiden öncelikle şarkıyı yapar, üzerine sözleri yazar, bilgisayarda düzenler ve insanlara dinletirdim. Sonra şarkıları arka arkaya dizer albüm yapardım. Burada sadece tek bir şey düşündüm: Yaşadığım ve kahramanları olan bir hikayeyi.

Akabinde görsel olarak kafamda bir şeyler canlandı. Ve sözleri ardından da müzikleri yazdım. Hiç yapmadığım bir şeydi, bu sayede yeni bir sound çıktı ortaya.”
Peki “Ateş Yağmurunda Çırılçıplak” ismine nasıl karar vermiş? Anlatıyor: “Didaktik bir isimden çok, hikayenin hissini anlatmaya çalıştım. Bazı şeyleri çok net anlattığınız zaman değerini yitirir. Bu nedenle albümde enstrümantal şarkılarda var.

Sözle anlatmak yerine müziği kullanmak daha ‘hissi’ bir şey benim için. Ben şair değilim, söz yazarıyım. Bu yüzden bazı şairlerin anlattıkları şeyi tek cümleyle ifade edişlerini kıskanırım. “Demirkan’a göre hikaye iki temel sorunla ilgili: “Biri uyum sağlamak biri de birey olmak.

Uyum sağlamaya, bir yerlere ait olmaya başlayınca içimizde bir tansiyon başlıyor. Birey olmak ise iletişimsizliğe yol açıyor. Hayatımız hep bu ikilemde geçiyor. Üreten insan bunu gözlemliyor. Bunu görmek de kendini tanımanı sağlıyor. Bu albüm bunu da anlatıyor.”

Eylemleri sürecek

Eski albümlerini dinleyen insanlar ona “Sanki bir şeyler seni unutuyor” demeye başlamış, bu da onun vanalarını açmış. “Bu albümün benden daha fazla bekleyenleri epey tatmin edeceğini düşünüyorum” diyor ve ekliyor: “Eylerim devam edecek!”

Demirkan yeniden albüm yapma fikrine Doğan Cücelioğlu’nun “Savaşçı” kitabını okurken karar vermiş. Evveliyatında sert ve keskin virajlar yaparmış, son dakikada stüdyo iptal edermiş. Bu sefer öyle olmamış.

Taoizm, hayatında her zaman yer alan kavramlar, Demirkan’ın. Uzakdoğu’yu görmüş, Stefano Elio D’Anna’nın “Tanrılar Okulu” kitabı da hayatında önemli bir yere sahip, öyle ki yazarla tanışmak için İtalya’ya bile gitmiş.

Tüm bu yaşadıklarını ise albümde anlatmış: “Kimi hikayeleri Türkçe anlatıyorum ama albümde İtalyan, Taylandlı, Japon da var ve kendi dillerinde anlatıyorlar. Gittiğim yerlerde, başıma gelen şeyleri içsel bir anlatımla sundum.

Geri