- Katılım
- 23 May 2010
- Mesajlar
- 10,583
- Reaction score
- 0
- Puanları
- 0
Dekolte mi teşhir mi?
Kıyafetlerin en güzelinin bizde olmasını istiyor, hatta gerekli gördüğümüz yerde estetik yaptırmaktan da geri kalmıyoruz. Genç ve güzel olmakla kendimizle barışık bir yaşam sürüyoruz. Peki, elde ettiğimiz bu güzelliği herkesle aşırı biçimde paylaşmak doğru mu? Ya da ne kadarı doğru bulunuyor?
Tanımına bakacak olursak; kol, bacak, göğüs ve sırt kısımlarında açıklık bulunan kadın giysisi dekolte olarak geçiyor. Kişiye göre çeşitlilik gösteren bir kavram olan dekolte için söylenebilecek pek çok şey var. Bunlardan en önemlisi dekolte ile teşhiri karıştırmamak olmalı.
Teşhir kibarca, karşınızdaki kişiyi rahatsız edecek ölçüde (ölçüsüzlükte) vücudunuzu ortaya koymanız olarak tanımlanabilir. Ortama uygun olmayan gereksiz açıklık bizim için teşhir sınıfına girerken, günümüz kadını derin sayılabilecek hoş bir göğüs dekoltesini kaldırabilecek pek çok ortamda bulunuyor.
Amacınız dikkat çekmek olmadığı, sadece size göre güzel olanı ve taşıyabildiğinizi tercih ettiğiniz sürece aradaki çizginin teşhir tarafına kaydığınız söylenemez.
Standartlar ortama göre değişiyor
İş ve özel yaşamlarında başarıyı yakalamış ve hayatlarının kontrollerini ellerine almış olan genç kadınların davranışlarında da özgürlükçü olmaları normal. Eğitimli her insan gibi nerede nasıl davranılması gerektiğini bilen kişilerin, kıyafet seçimlerini görsel beğenileri doğrultusunda yapmalarından daha doğal ne olabilir? Görselliğin ön planda olduğu çağımızda vücudunun izin verdiği ölçüde dekolte kullanmak her kadının güzelliğini vurgulama yolları arasında.
Peki, siz özel hayatınızda dekolte giyinmekten hoşlanıyor musunuz? Ailenizin ve sevgilinizin bu konuya yaklaşımları nasıl? Bu ilginç konuyu, sosyal psikolog Dr. Ufuk Akın'a sorduk.
Kadınların vücutlarını rahatça sergilemelerini bir çeşit teşhircilik olarak nitelendirebilir miyiz?
Psikiyatrik bir tanı olarak teşhircilik, en az altı aylık bir süre içinde tekrarlayan güçlü cinsel dürtüler ve fantezilerle birlikte kişinin cinsel organlarını yabancılara teşhir etmesidir.
Direkt cinsel organların yabancılara gösterilmesiyle, vücudun cömertçe sergilenmesi de aynı şey değil elbette. Kişinin dürtüsünün ne olduğunu bilmeden, sadece giyim tarzına bakarak böyle bir tanı koymamız doğru olmaz.
NE KADARI TEŞHİR SAYILIR?
Teşhircilik deyince, genellikle herkesin aklına ilk olarak paltosunun önünü aniden açıp" genç kızlara cinsel organını gösteren sapık gelir. Oysa teşhircilik kadınlarda da erkekler kadar, hatta belki de daha çok görülür. Kadının göğüsleri de cinsel organ olarak kabul edildiğinden, derin dekolteli giysiler, çok kısa bir mini etek ya da mini şortlar bu kapsamda incelenmeye değerdir.
Kadınlarda teşhirciliğin ne kadarının normal sayılacağı toplumdan topluma, ahlaki değer yargılarına göre değişir. Dolayısıyla, son yılların kadınların giyim tarzındaki trendler ile birlikte "kabul edilebilir" ya da "normal teşhircilik" gibi kavramlardan söz edilmeye başlandı.
Bedenin teşhir edilmesinin altında yatan sebepler nelerdir?
Aslında kişinin bedenini cömertçe sergilemesinin ardındaki en önemli etken, dikkat çekme arzusudur. Bunun cinsel bir içeriği olması da şart değil. Kişi sadece fark edilmeyi amaçlıyor olabilir. Toplumlarda cinselliğin güç aracı olarak kullanıldığı varsayımına bağlı olarak; kadınların kendi bedenlerini, erkekleri cinsel açıdan etkileyerek güç kazanmak amacıyla kullanmalarının da mümkün olduğunu söyleyebiliriz.
Peki, sizce Türk erkekleri bu konuda ne düşünüyor?
Türk erkekleri genellikle kadınların bedenlerini cömertçe sergilemelerini rahat eğlence ortamlarında ya da cinsellikle ilgili beklentilerinin olduğu durumlarda kabul edilir buluyorlar. Kendi eşleri ya da aile bireylerinin ise, herhangi bir ortamda böyle davranmalarını arzu etmiyorlar. Vücudunu başkalarına sergileyen bir kadını "saygın" biri olarak tanımlamıyorlar.
Teşhircilik ilerleyen yaşla bağlantılı olarak ortaya çıkar mı?
Hayır, ancak son yıllarda estetik ameliyatların artmasına bağlı olarak, insanların vücutlarını sergileme isteği de artmış gibi görünüyor. Estetik ameliyatlara ihtiyaç duyma yaş ortalamasının 40 olduğunu düşünürsek, eskiden bu yaşlarda görülmeyen rahat davranışların artık daha sık ortaya çıktığını söyleyebiliriz.