DDR Anakartda DDR2 Ekrankartı Kullanmak.

puppet

New member
Reaction score
0
Merhaba arkadaşlar benim şöyle bir sorum olacak.Bende Abit NF-8 DDR anakart var.Ekran kartımı yenilemek istiyorum.Almak istediğim ekrankartı Asus EAH3650 Silent DDR2.

Birçok yerde arastırdım ancak pek bir bilgi edinemedim.Bildiğim kadarıyla DDR-DDR2-DDR3 gibi kavramlar anakart-bellek uyumu için geçerli.Ancak DDR anakarta DDR2 ekrankartı takmak sorun olurmu?Nasıl takmalıyım AGP slotundan mı PCI danmı?Agp slotundan takmak performansa ne kadar etki eder?

Şimdiden teşekkür ederim.

Bağımsız araştırma kuruluşlarının yayınladığı raporlara göre, dünya genelinde (azalma eğilimine rağmen) hala ciddi bir AGP kullanıcısı olduğu ifade edilmekte. Yaklaşık 3 sene önce PCIe tarafına hızlı bir geçiş başlatılmış olsa bile AGP platformunda hala ciddi performans verebilecek sistemlere sahip kullanıcıların olduğu da biliniyor. Tabi durum böyle olunca mevcut kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak üzere donanım üreticileri de önemli adımlar atıyorlar. Nvidia'nın aksine ATi, DirectX 10 destekli bazı çözümlerini de AGP platformuna taşıyarak bu konuda bir yandan kullanıcıların beklentilerini karşılamaya çalışırken bir yandan da satış gelirlerini arttırmanın peşine düştü. ATi'nin ekran kartı alanındaki en önemli partnerlerinden biri olan Sapphire, DirectX 10 destekli dünyanın en hızlı AGP ekran kartını duyurdu.

Sapphire Radeon HD 2600XT AGP

AMD-ATi daha önce Radeon HD 2400 Pro ve 2600 Pro modellerinin AGP çözümlerini duyurmuş ve farklı partnerler bu çözümleri kullanan ekran kartlarını piyasaya sürmüşlerdi. Fakat bu konuda Sapphire bir adım daha atarak Radeon HD 2600XT modelinin de AGP varyasyonunu duyurdu. AGP platformunda yer alan kullanıcılara olabilecek en ideal oyun performansını yaşatmak üzere hazırlanan AGP ekran kartı AMD-ATi'nin an itibariyle orta segmentte yer alan en güçlü grafik çözümü olan Radeon HD 2600XT'ye güç veren 65nm üretim teknolojisine sahip olan RV630XT gpu'sunu kullanıyor. Kartın saat hızlarına baktığımızda grafik işlemcisi 800MHz, bellek saat hızı ise 1400MHz olarak belirlenmiş durumda. Kart üzerinde 256MB GDDR3 bellek yer almakta. 120 adet genel işlem birimi olan ekran kartı 128-bit bellek veri yoluna da sahip.

Sapphire oyunu sertleştiriyor, tüm silahlarını ortaya koyuyor.

Aktif soğutma ile gelen Sapphire'in yeni ve iddialı modeli Radeon HD 2600XT AGP, sahip olduğu UVD yani unified video decoder teknolojisi sayesinde yüksek tanımlı ve H.264/VC-1 formatlı videolara yönelik olarak ta donanımsal olarak hızlandırma sağlayabiliyor. DirectX 10 ve Shader Model 4 için tam destek sunan ekran kartı çalışabilmek için ek güç girişine de ihtiyaç duymakta. Çift DVI ve HDTV destekli tv çıkışlarına da sahip olan Sapphire Radeon HD 2600XT AGP, Japonya pazarında yaklaşık 150$'lık fiyat etiketi üzerinden satışa sunuldu.

Güzel bi,r yazı ancak benim istediğim,almayı umduğum cevap tam olarak bu değil arkadaşım.Sonuc olarak ben ddr anakartıma ddr ekran kartını pcı ex slotundan takamıyormuyum?Takabiliyormuyum?Agp almak zorundaysam pcı ex e göre ne kazancım yada kaybım olur?

Birde sunu sormak istiyorum bnm anakartımda NVIDIA çipseti var atp ekran kartı var su anda da.Bu ikisi arasında bir uyusmazlık olurmu?

arkadaşım sen de benim gibisin..
benim anakart modeli ASROCK P4VM800 yani DDR destekli üretici firmayla mesajlaştım (expertlerle) walla olmaz dediler ve aynısı memory yani ram ler için de geçerli...ne yazıkki:hhuzgun:hhuzgun:hhuzgun:hhuzgun

şimdi mantıken şunuda düşünmek lazım. ATİ nin 4870 ve 4870x2 anakartlarında DDR 5 var ancak millet 4870 i anakartlarına takıp oyununu oynuyor. (daha kimsede DDR5 bellek yok :)) DDR anakarta DDR2 destekli ekran kartı bence olur. Belki her modeli uyuşmayabilir ama ben sorunun bellekten kaynaklanacağını sanmıyorum.

arkadaslar muratyumuk arkadasimizin dedigi gibi (bellek)ram ile ekrankarti (bellek)ram degerlerinin fazla bir baglantisi yok alcaginiz ekran kartinin ilk basta anakartiniz ile uyumlu olup olmadigina bakacaksiniz(mesela; agp-pci-ex16), daha sonra islemcinizin bu ekran kartini kaldirip kaldirmayacagini arastiracaksiniz,

bu ise ekran karti islem yaparken islemci ile veri alisverisi sirasinda sikinti meydana getirip getirmeyecegidir,(modelleme esnasinda) yani islemci ekran kartini olusturdugu veriyi tam performans ile programa aktarip aktaramadigidir,

ekran uretici firmalari grafik kartinin hangi donanimlara ihtiyac duydugunu kendi sayfasinda belirtir,

mesela gecube markasinin ati 3800 serisinden bir kart bunun sistem gerksinimleri nelerdir???
cevap asagidaki sayfada:

http://www.gecube.com/products-detail-sas.php?prod_id=382209#Requirements

tabi tam manasiyla bu sisteminizle uyumlu olup olmadigininin cevabi degildir.cunku;

sisteminizin toplanma tarihi ile yeni alacaginiz bir donanimin gelisim sureci arasinda farklilik olacaktir

yani 5 sene onceki sisteme yeni cikmis bir donanimi baglamak heleki 3-5 ayda bir yenilenen donanimlari baglamak amiyane degisle esege altin semer vurmak gibi bir sey olur, bu yuzden degisim yapilacaksa sisteminizin cikis tarihinden itibaren kabaca 3 sene sonra cikan bir donanim uyumsuzluk olusturabilir,
tabi olusturmayabilrde ama dusuk bir olasilik,

bunun nedenleri arasinda kullanilan transistor kalitesinden tutun akliniza gelebilecek her parca etki eder,

kolay gelsin

Yazanomer arkadasım verdiğin cevap için teşekkürler.Bu konuyla ilgili bilgim cok olmasa da mevcut sadece"ddr 2 ekran kartını agp slotundan mı yoksa pcı exp slotundan mı takmalıyım" sorusu aklıma takılıyor.

neden olmasın bende daha dune kadar sd 133 mhz ram le calısan ve ddr desteklemeyen anakart vardı uzerınde ıse geforce 8600GT ddr2 ekran kartı vardı hıc sorunda yasamadım...

n€d!mßuг@ĸ;3507775' Alıntı:
neden olmasın bende daha dune kadar sd 133 mhz ram le calısan ve ddr desteklemeyen anakart vardı uzerınde ıse geforce 8600GT ddr2 ekran kartı vardı hıc sorunda yasamadım...

zaten olmaz demiyoruz cakisma yapma ihtimalinden bahsediyoruz...

elindeki kartin hangi tur oldugunu bilmiyorsan kardesim sana zahmet cpu-z ya da everest isimli programalrdan detayli bir sekilide ogren,
sayet kutulkari ve manual'leri duruyor ise bunlardan da soyleyebilirsin, ona gore senin anakart agp veya pci-ex16 destekliyor diyebiliriz, tabi elindeki ekran kartinin da ozelliklerininde ne oldugunu detayli bir sekilde yazarsan cok iyi olur cunku anakarti bilip ekran kartini bilmemek olmaz,

kolay gelsin

ANAKART ÖZELLİKLERİ:

CPU

* Supports AMD Socket 754 Athlon 64/Sempron Processors
With 1.6GHz system bus using Hyper TransportTM technology
* Supports AMD CPU Cool 'n' Quiet Technology

Chipset

* NVIDIA NF3 250Gb single chip
* Integrated NVIDIA Gigabit Ethernet and NVIDIA Firewall
* Supports NV RAID

Memory

* Two 184-pin DIMM sockets
* Supports DDR400 non-ECC un-buffered memory
* Supports maximum memory capacity up to 2GB

ABIT Engineered

* ABIT SoftMenu™ Technology
* ABIT CPU ThermalGuard™ Technology

SATA NV RAID

* Serial ATA 1.5Gbps data transfer rate
* Supports SATA150 RAID 0/1

Gigabit LAN

* NVIDIA Gigabit Ethernet

NVIDIA Firewall

* Native NVIDIA Firewall via NF3 250Gb

Audio

* On board 6-ch Audio CODEC
* Supports auto jack sensing

Internal I/O Connectors

* 1 AGP 8X/4X slot, 5 PCI slots
* Floppy Port supports up to 2.88 MB
* 2 x Ultra DMA 133/100/66/33 IDE Connectors
* 2 x SATA 150 Connectors
* 2 x USB headers
* 1 x CD-IN

Back Panel I/O

* 1 x PS/2 Keyboard, 1 x PS/2 mouse, 1 x Serial port, 1 x Parallel port
* Audio connector (Surround, Center/Sub)
* Audio connector (Front, Line-in, MIC-in)
* 4 x USB, 1 x RJ-45 LAN Connector

Form Factor

* ATX form factor 305 x 245mm

Accessories

* A5 standard User's Manual x 1, B5 multilingual Quick Installation Guide x 1
* Jumper Setting Label x 1
* CD Title x 1, SATA Utility Disk x 1
* SATA cable x 2, ATA 100 IDE Cable, FDD cable
* USB2.0 cable x 1
* I/O shield x 1

Model : Sapphire X1650Pro AGP 8X 512MB DDR2 DVI-TvOut
Grafik İşlemci : RADEON™ X1650 PRO
Bellek : 512MB DDR2 128 BİT
RAMDAC : 400MHz
Veri Yolu : AGP 8x
Azami Çözünürlük : 2560 x 1600
Tv Çıkışı : S-Video
İşletim Sistemi : WIN XP 2000 ME
Diğer Öz. 1 : İşlemci Hızı : 590 MHz
Diğer Öz. 2 : Standartlar : DirectX® 9.0c, Shader Model 3.0

Arkadaşlar seçtiğim ekran kartını değiştirdim çünkü anakartımda ki slot agp 8x slotu bu yüzden agp ekran kartı alıcam ekran kartını yazdım sizce uyumzusluk olurmu?Bu ekran kartını ilk basta almak istiyodum ikisi arasında oyun oynarken vs nasıl bir farklılık olur?
Model : Asus EAH3650 Silent Magic 512MB DDR2 PCI-Ex.TV-OUT
Grafik İşlemci : Radeon HD 3650
Bellek : 512MB DDR2 1GHz ( 500MHz DDR2 ) 128-bit
RAMDAC : 725 MHz
Veri Yolu : PCI Express 2.0
Azami Çözünürlük : 2560 x 1600 ' e kadar
Tv Çıkışı : Var (komposit)
DVI Çıkışı : 2 x DVI-I
Açıklama(1) : VGA Çıkışı: Var (DVI dan VGA adaptöre), HDTV Çıkışı: Var, HDCP Desteği: Var

Geri