¢кfєиa
kнизяиapαe
Ünlü yatırımcı Jim Rogers, Avrupa'yı sarsan borç krizinin daha da derinleşeceğini savunarak, "Bu yıl ülke ve şirket bazında daha çok iflas görürüz" iddiasında bulundu
Lehman Brothers'ın Eylül 2008'de batması ile başlayan küresel kriz 2010'un ilk günlerinde şekil değiştiriyor. Adına ise 'Borç Krizi' deniyor. Devletler, batık bankaları kurtarmak için trilyonlarca dolarlık yardım paketleri açıkladı. Ancak, bu kez özel sektörün riskini devletler üzerine almış oldu. Dubai ile başlayan 'borç kâbusu' Yunanistan ile birlikte Avrupa kıtasına sıçradı. Şimdi, İspanya, Portekiz, İrlanda, İtalya ve hatta İngiltere'nin borç krizi ile karşılabileceği konuşuluyor. Euro Bölgesi'nin parçalanabileceğinden endişe ediliyor. Peki bu ülkelerde iflaslar yaşanabilir mi? Dünya yeni bir dalgayla mı karşı karşıya? Dahası Türkiye bu gelişmelerden nasıl etkileyecek? Paraya yön verenler işte bu soruları cevaplandırdı. İlk konuğumuz dünyanın en etkili spekülatörlerinden Jim Rogers... Küresel piyasaya yön veren ünlü yatırımcılardan Rogers, son gelişmeleri SABAH'a değerlendirdi. Ülkelerin ve şirketlerin iflas risklerinin tüm dünyada 2010'da da süreceğini kaydeden Rogers, bu yıl küresel ekonominin değişik krizlere gebe olduğunu söyledi. Rogers, "2010'da hem şirket hem de ülke olarak daha fazla iflaslara şahit olacağız. Döviz piyasasında daha fazla krizlerle karşı karşıya kalacağız. Bunların hepsi 2010 için yeterli derecede sorunu da beraberinde getirecek" dedi. Küresel dünyada yaşanan resesyonun iyi taraflarının da olduğunu savunan Rogers, resesyonla birlikte piyasaların sırtındaki fazlalık ve gereksiz yüklerden arındığını söyledi.
EURO 15-20 YILDAN FAZLA YAŞAMAZ
Krizdeki Euro Bölgesi'nin 15-20 yıldan fazla yaşayamayacağını ifade eden Rogers, "Euro bölgesinde patlak veren kamu borcu ve bütçe açığı sorunları daha önceki açıklamalarımı doğruluyor. Euro Bölgesi'nin parçalanacağına dair tezimin arkasındayım. Bunların birçok nedeni var. Bugün Euro bölgesinde ortaya çıkan çatlak, gündemdeki ülkelerle sınırlı kalmayacak. Avrupa'nın çok daha geniş bir bölgesine yayılacak. 15-20 yıla kadar euro diye bir şey kalmayacak. Çünkü birliğe üye her ülkenin farklı ihtiyaç ve yapısı var. Bunların birbirine ortak bir kural çerçevesinde bağlı kalması çok zor olacak" diye konuştu. Gelişmekte olan ülkelerle ilgili de yorumda bulunan Rogers, doğal kaynaklara sahip olan, bunları kontrol edebilen ve yüksek rezerve sahip ülkelerin dünya ekonomisinde liderliğe oynayacağını belirtti. Rogers, "Şu anki konjonktürde Türkiye, birçok ülkeden çok daha iyi bir geleceğe sahip gözüküyor" dedi.
Türkiye'de tarım ve sigorta sektörü çekici
ROGERS, Türkiye'de yatırım için cazip bulduğu sektörleri ise tarım ürünleri ve sigorta sektörü olarak sıraladı. Daha önce , "Gelecekte çiftçiler Lamborgini kullanırken, borsacılar traktör kullanmayı öğrenmek zorunda kalacak" öngörüsünde bulunan Rogers, yakın bir zamana kadar Türkiye'deki tarım alanlarına büyük ilgi göstermişti. Tarım ürünlerinin halen çok çekici olduğunu vurgulayan Jim Rogers, Türk sigorta sektörünü de yakından izliyor. Rogers, Türkiye'deki döviz piyasasıyla da oldukça ilgili.
GAP bölgesiyle şuan için ilgilenmiyorum
ÜNLÜ spekülatör George Soros'un da eski ortağı olan Rogers, bir dönem Türkiye'ye gelerek Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yatırım fırsatlarını araştırmıştı. Şu an için GAP bölgesi ile ilgilenmediğini belirten Rogers, "GAP bölgesini bir dönem mükemmel bir yatırım bölgesi olarak düşündüm ama şu an başka alanlarda yatırım yaptığım için GAP ile ilgilenmiyorum. Ancak Türkiye, tarımsal yatırım bölgesi olarak iyi yerde. Bu konuda Türkiye ile ilgili iyimser görüşe sahibim" dedi. Gelecekte emtia fiyatlarında artışın sürmesini beklediğini belirten Rogers, 10 yılda emtia piyasasında daha yüksek fiyatların görüleceğini söyledi. Rogers, "Gıda ve tarım ürünleri fiyatları, üretimdeki düşüş nedeniyle artışını sürdürecek" dedi.
kaynak;Sabah - 'Daha çok iflas görürüz ama Türkiye'nin geleceği parlak'