Dış politika uzmanları 'hayır'a tepkili

emekcii

New member
Reaction score
0
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'ı nükleer çalışmalarına ilişkin yaptırımları öngören karar tasarısını onaylamasına Türkiye'de dış politika uzmanlarından açıklamalar geldi.

Milliyet Gazetesi yazarı Semih İdiz Türkiye'nin yalnız kaldığını Türkiye'nin hayır oyu kullanmasının Türkiye'yi yeni sorunlarla başbaşa bırakacağını savundu.

Nüzhet Kandemir, Dışişleri Bakanlığı'nın önerisi ve Başbakan'ın tercihi doğrultusunda Türkiye hayır oyu kullanmıştır. Türkiye'nin hayır oyu kullanması tutarlı sayılabilir, ancak bunun getirisi veya götüsü açısından değerlendirildiğinde bunun Türk halkına yansıması olacaktır.

Almanya ve ABD bu tasarının oylanması için çok gayret gösterdi. Türkiye ile Brezilya buna karşı direnmeye çalıştı. Ancak sonucu etkileme boyutu bu kadardı. Kandemir, Türkiye'nin tavrının gösteri açısından önemli ancak sonuç açısından bir değişiklik olacağını tahmin etmedim. Burada sadece İran kazanan oldu. Türkiye ile Brezilya İran'ın gönüllü savunucusu oldu.

TÜRKİYE HAMAS-TAHRAN ÇİZGİSİNE GELDİ

BM Eski daimi temsilcisi İnal Batu ise, uranyum takas anlaşması iyi niyetli ve Türkiye'ye prestij kazandıracak bir girişim ve çok güzel bir proje idi. Ancak tam o sırada ABD, Rusya ve Çin'den destek almıştı. Ancak Rusya ve Çin, Türkiye ile Brezilya'nın yaptığı anlaşmaya destek verecekleri izlenimi vermişlerdi. Ancak son anda caydılar.

İnal Batu, Türkiye'nin Lübnan gibi çekimser oy kullanmasından yana olduğunu bugünkü hali ile Türkiye'nin batıdan uzaklaşıp Ortadoğu'ya kaydığı Hamas ve Tahran'a yaklaştığı şeklindeki algıyı güçlendireceğini dile getirdi. Batu, Türkiye çekimser oyla Türkiye en doğru tercihi yapma fırsatını kaçırdığını dile getirdi. Batu, bu oylama ile Türkiye ABD ilişkileri yeni bir darbe aldığını söyledi. Batu, Türkiye'nin duygusal bir tavır gösterildiğini, monşer kelimesinin kullanılmasını da redettiğini söyledi.

TÜRKİYE KENDİNİ GÜVENE ALDI

Habertürk gazetesinden Yiğit Bulut ise Türkiye'nin verdiği oy ile kendisini güvence altına aldığını, İran'a karşı bir yaptırım kararı alınması durumunda Türkiye'nin verdiği oy nedeni ile kendisini olayın içinde olma mecburiyetinden kurtardığını ve Türkiye'nin havaalanlarının İran'a karşı kullanılması mecburiyetinden kurtardığını söyledi.

TİCARETİ GARANTİYE ALIP YAPTIRIMA EVET DEDİLER

SETA Washington Temsilcisi Nuh Yılmaz ise, BM Genel Kurulu'ndaki oylama öncesinde Rusya da füze satışını garantiye aldıktan sonra Çin'in doğalgaz ve petrol ticaretinin kesilmemesi İran'la ticari ilişkilerini garanti altına aldıktan sonra evet oyu kullandıklarını, İran'la ticaret yapan ülkelerin ABD ile çetin pazarlıklar sonucu haklarını elde ettikten sonra İran'a yaptırıma evet dediklerinin altını çizdi.

Dış politika uzmanları 'hayır'a tepkili haberi Güncel haberleri Haber7 haber7.com - Güncel Haberler, Son dakika haberleri -- Bu noktada haber var

gerçek ABD uşakları orataya şimdi çıkar...internetten yorumlara bakıyorumda bazıları korkuyor ya... bunlar hangi kanı taşıdıgını unutmuş...

hadi abi Türkiye evet deseydi burda esicektiniz "amerikan uşağı" diye. Hadi ne oldu konusalım bu konuyu. Türkiye hayır dedi çünkü yakın zamanda İran ve Brezilya ile beraber çok büyük bir başarı sağladı.
Bunu başta ABD olmak üzere bir çok ülke kaldıramadı.

Ama her ne kadar halkına yaptıklarından dolayı kendisini sevmesemde, liderliğini çok beğendiğim Ahmedinejat yapıştırdı cevabı. "Çöpe Atsınlar" : )

Hükümet Amerika yanlisiymis.
Dolarda yüzen Türkiye varmis.

Bu laflari edenler kendilerine gelsinler ve yaptiklarindan utanip düsünmeye baslasinlar.
Onlar biz haksizdik artik böyle iftiralarda bulunmiyacagiz sözlerini beklerken daha büyük iftira imkanlarini arastiriyorlar. Laf edilip gecti ve yeniye devam olmaz. O edilen insani baglar ve dogru cikmayinca cevap ve sorumluluk gerektirir. Yoksa sizi ne dinleyen yada adam yerine koyan olur, hele hele secim gününde ettikleriniz hatirlatilir.

Hani nerde simdi kuyruk acisindan korkuyorlar. Amerika ve Almanya cok gayret sarfettiler bunlar monseur demezlermis artik.

Türkiye ne Israilci nede Amerikanci ortaya cikti.
Iraka ambargo kurdular, saldirdilar herkesten cok zarari bizi vurdu.
Irana ve Suriyeyede yapsinlar aynisini Türkiye cöker.
Elbette biz cikarlarimizi düsünecegiz onlarin bize monseur diyeceklerine yaptiklari zararlari karsilasinlar. Insan zulmünü durdursunlar. Simdiye kadar yapilanlari onlarin ürünü oldugundan kendilerini hakemin önünde yargilatsinlar. Isanlik adina dünyaya fikir ve uyarida bulunyorlar, adamlarin bir kurdugu Israil onlarin gelmislerinede gecmislerinede yeter be.
Taktiklari Afganistanda kadinlar carsafa mecbur tutuluyorlarmis onlari kurtarmaya geldik, ya bunu bizim cagdascilarda söyliyi, bunda bir baglanti olmasin?
Onlarin insanlik adinda yazdiklari, konustuklariyla icraatlari nedense tutmuyor. Tam tersi degilmi, aynisi yav bizim cag dascilar gibi, yada devirenler gibimi? hayir yav kurucular degil devrimciler

Bu karar ab ve abd nin çifte standart ve ikiyüzlülüğünün resmen onaylanmış şeklidir.
Silahla giremedikleri yeri ambargo ile bastırmaya çalışıyorlar.
Ama birleşmiş milletler nezdinde esip kükreyen bir dışişleri bakanının burada evet derken bu çifte standardı açık açık yüzlerine haykırmasınıda beklerdim.
Plan zaten gayet açık;İran bunu anlamayacak kadar geri zekalı değildir,
iran gazına ambargoyu koyarsan
azeri ve rus gazı anlaşmları yeni yapıldı.
Buda sanmam ki hükümetin uyanıklığı olsun,
olsa olsa senaryoyu yazanın başarısıdır :)

el beşiri akla pakla ülkende krallar gibi ağırla

hamasın liderini dünya kabul etmezken sen kabul et ağırla

tüm tünya irana "nükleerle oynama şeytan doldurur" derken sen "oynasın canım. ben o nükleeri çamaşır susuyla yıkadım" de...

sonumuz nasıl olacak bilemiyorum.

irandan kötü olur muyuz?

kimbilir?

Olurmu canım biz Amerikaya çalışıyoruz.Biz Amerika uşağıyız biz kılkuyuğuzya.Yoksa öyle değil miydi?
Hmmm Demekkki değilmiş!!!
Obamanın o kadar zorlaması oylamadan önce ikna etmesine karşın ne olursa olsun Erdoğan Kardeşi Ahmedinejad'dan yana çımıştır.Ahmedinejad'da kendisine yaraşır bir tavırla kullanılmış mendil demiştir.
Demekki İran+Türkiye >Amerika.Haa Biz bu güçle Amerikadan büyük oluyorsak bu Tayyip Amerikan uşağıymış gibi boş lafların arkasına sığınmayın artık bu laflar resmen tüm dünyanın gözü önünde bayatlamış rafa değil çöpe atılmıştır...

bunlar oyun
abd çok güzel Türkiyeyi kullanıyor sayın recep bey sayesinde ...
Brezilya ve Türkiye abd nin irana yakın gözüken maşasıdır.
sözde dostlar
madem abd yi yaptırımlar konusunun rafa kalkması konusunda ikna edemeyeceksin
yada kendi gücünle bunu başaramıyorsun
ee ne yemeye gittin o anlaşmayı imzaladın diye sormazlar mı adama

bunlar oyun
sözde dostlar

Arkadaş çok güzel izah etmiş benimde aklıma birşey geldi.
İlk önce 9 Haziran böyle niyetli insanların alnına kara bir leke olarak kalacak.
Sonra bu insanlar ilk gördüğü bir habere sarılacaklar çünkü mecliste bunu ima edenler vardı şimdi öyle bir darbe aldılar ki dünyanın gözünün önünde şu an çıkacak en saçma habere sarılacaklar haaa bak Tayyip ABD ye uşaklık yapıyor çünkü 9 haziran onların vizyonunu bozdu çok basit bu adamın yaptıkları ortada çok güzel işler yapıyor bizde kendisini tebrik ediyoruz etmeyenlere sözümüz yok ama bir takım insanlar bunu gizlemek için özellikle bu ABD ci oplitikanın ardına sığınıyorlardı artık o hayalleri suya düştü demekki artık bu yorumları gördüğümüz zaman bu insanların ne kadar seviyesiz ve aciz bir durumda olduğunu anlayacağız hatta muhattap bile olunmaz bunlarla.Ha Erdoğan süper demiyorum ama kötü de demiyorum şunun uşağıda demiyorum.Benim için herkes Allah'ın kuludur değerlidir değer kazanmaya layıktır insanları başka başka sınıflara ayıramayız bunlar ucuz insanların işi.Tabi bunlar ayrım konusu için insanlık olarak.İnsan olmayanlar için yapılabilir.
Öze dönersek kimse bundan sonra kendini rezil edipte böyle boş boş konuşup kendini yormasın şahsen ben cevap vermem.Adam Türklüten Atatürkten nefret ediyor dediler Avrupada yaptıklarından sonra numaracı ddiler bun olaydan sonra eminim gene bişiler bulacaklar ben şunu merak ettim siz ne istiyorsunuz bizzt evine mi gelsin adam.Koltukta oturup 3-5 kuruşun lafını yapıp aman aç kaldık Erdoğan şöyle yaptı böyle yaptı demekle vatasevercilik olmuyor değiştirmek istiyorsan gir devlete Erdoğan gibi değiştir o da insan sende.
Bu sözlerim alıntı yaptığım gence ait değil bütüne hitap edior tabi onunda böyle bir niyeti varsa onun içinde geçerli kimse kalkıpta bana niye böyle dedin demesin.
Önce siz ne istiyorsunuz onu söyleyin...

bunlar oyun
sözde dostlar

size soruyorum hayır dedi böyle konuşuyorsunuz dimi evet deseydiniz ne diyecektiniz onu söyleyin....gözünüzü iktidar hırsı bürümüş bu yüzden iyide olsa kötüde olsa hükümeti karalamaya programlanmışsınız..

el beşiri akla pakla ülkende krallar gibi ağırla

hamasın liderini dünya kabul etmezken sen kabul et ağırla

tüm tünya irana "nükleerle oynama şeytan doldurur" derken sen "oynasın canım. ben o nükleeri çamaşır susuyla yıkadım" de...

sonumuz nasıl olacak bilemiyorum.

irandan kötü olur muyuz?

kimbilir?

El Beşir kime göre suçlu?

Hamas ın bize ne zararı var ayrıca bu ülke neden başka ülkelerin referansıyla hareket etmek zorunda olsun?Sonra Amerika uşağı diye yaftalamıyor musunuz?

Sonumuz son evladımızı bu uğurda verene kadar gitmektir başka hiçbir alternatif bizi kendi benliğimize döndüremez.Ölmek var dönmek yok.

İranın da tüm ülkeler gibi nükleer kaynakları kullanmaya hakkı vardır.Tüm dünya karşı çıkmış ne yazar bu artık nihai bir başkaldırıdır ve haksızlığa isyandır..Tüm dünya kendi menfaatleri doğrultusunda hareket ederken biz neden onların menfaatlerini koruma konusunda çaba sarfedelim ki?

size soruyorum hayır dedi böyle konuşuyorsunuz dimi evet deseydiniz ne diyecektiniz onu söyleyin....gözünüzü iktidar hırsı bürümüş bu yüzden iyide olsa kötüde olsa hükümeti karalamaya programlanmışsınız..

Ne alakası var , evet desen ne değişir hayır desen ne değişir.
sonuc ne ?

bir anlaşma imzaladın hiç bir hükmü yok , kimse ciddiye bile almıyor ...

peki ben sana soruyorum.

biz akp iktidarınin her yaptığı sonu olmayan şeyleri şak şaklamak zorundamıyız ?

Aslında amerıkan usagıda olabılırz nedenmı?
Turkıyenın gorunuste %99 musluman
fakat ben dahıl musluman gorevlerını kımsenın 4x4lük yapmadıgını bılıyoruz
Amerıkada ıse her 4ınsandan bırı musluman,ama nasıl musluman?
Sadece 20-25 yıl ıcınde almanya,fransa belcıka avusturalya ve buyuk guc amerıka kan dökülmeden,musluman olucaktır.
Ama konu israil ise,onlar yeryuzunden silinecektir,silinmeden kıyamet kopmayacaktır.
Allah'ın ahdi budur.

Sadece 20-25 yıl ıcınde almanya,fransa belcıka avusturalya ve buyuk guc amerıka kan dökülmeden,musluman olucaktır.
Ama konu israil ise,onlar yeryuzunden silinecektir,silinmeden kıyamet kopmayacaktır.
Allah'ın ahdi budur.

Allah adına konusmak bilmiyorum ama zaten brazilya ve biz zaten hayır demek zorundaydık....... Amerikada bunu biliyordu

Allah'ın ahdi budur.

Az da olsa bilgileriniz var bu çok güzel ama İsrail silinmeycektir Hz.İsa(as) tabi olacaktır yani dinleri İslam olacaktır.Verdiğiniz tarihler uygundur.
Orada Allah'a inanan musevi(Kitap Ehl-i) ve çocuklar var.Biz ateist siyonistlere karşıyız.Tabi fikren.Yoksa biz hitler gibi kan dökücü bir millet değiliz öyle olsaydı bugün tüm dünyada kırmızı bayraklar açılmazdı.

Andolsun, Kitap ehlinden, ölmeden önce ona (İsa) inanmayacak kimse yoktur. Kıyamet günü, o da onların üzerine şahit olacaktır. (Nisa Suresi, 159)

çıktı yine kıyametçi tayfa .......

yarın biz o teknolojiye gectiğimizde avrupa abd bize aynı tepkıyı vermeyecekmı sorarım sıze bizler yarın uranyum zenginlşeştirmeye gitmeyecekmiyiz gidersek ab ve abd ne diyecek bize ben size söyleyeyım hayır yapamassın
biz bölgede nukleer silah istemiyoruz diyecekler ama isral bu silahlara sahıp olacak abd ab rusya bu silahlara sahıp olcak biz nuklerden elektirik bile elde edemeyecegiz iran bin yıldır yanımızda ama ab rusya abd okadar olmadı daha yuz yıl oncesine kadar hepsi dusmandı hepsi böl parcala yonetı tercih ettı emelerinden vazmı gectiler yarın evet deseydik bm de yarın irana girmeyeceklermiydi biz dogal gazı nereden alacaktık petrolu nerden alacaktık iranda her gün bombalar patladıngında bizler hergun abd yı protesto edecektık irakta oldugu gibi sonuçmu hiç aglayan bebeler olacaktı ondan sonra bu farısıler adam olmaz bu arablar adam olmaz diyecektik biz yılarca onalra abilik ettik ve onlar kendilerini savunmayı ogrenemdıler çünkü onalara bunu ogretecek vaktımız olmadı şimdi işi bir daha düşünü bizler cennete bu kardeşelrımızle girecez abd ile ab ile değil yarın hz mehdi geldiğinde tekrar aynı cephede olacaz yemede gelip sarıkamısta olen sehitlermiz için pakıstandan afganıstandan hindistandan para gondererek hilafetı kurtarın diyenler için bunu yapmak zorundayız abi her zaman abidir kardeşe kussede kardeş abiyi takmasada abi abidir değişmez bu butun arap ulkelerıne gdin diyeceklerki size abi osamnlıydı turkelrdi turkiyeydi o olursa olur o olmasa olamaz bu konuda yazılacak çok şey vardır

El Beşir kime göre suçlu?

Hamas ın bize ne zararı var ayrıca bu ülke neden başka ülkelerin referansıyla hareket etmek zorunda olsun?Sonra Amerika uşağı diye yaftalamıyor musunuz?

Sonumuz son evladımızı bu uğurda verene kadar gitmektir başka hiçbir alternatif bizi kendi benliğimize döndüremez.Ölmek var dönmek yok.

İranın da tüm ülkeler gibi nükleer kaynakları kullanmaya hakkı vardır.Tüm dünya karşı çıkmış ne yazar bu artık nihai bir başkaldırıdır ve haksızlığa isyandır..Tüm dünya kendi menfaatleri doğrultusunda hareket ederken biz neden onların menfaatlerini koruma konusunda çaba sarfedelim ki?

başlayalım:

el beşir bütrün dünyaya göre suçlu. çünkü katliam yapmak bütün ülkelerde suç. sırf müslüman olmadıkalrı için insanları öldürmek suç.

gelelim hamas olayına: hamas terörist örgüt listesinde. pkk da aynı listede. sen hamasın bize ne zararı var dersen başkaları da çıkar pkk nın bize ne zararı var der.

eğer son evladına kadar bu uğrda ölüme yollayacaksan yolun açık olsun.

Geri