dünyanın en süperi

manşet

New member
Katılım
28 Eki 2005
Mesajlar
173
Reaction score
0
Puanları
0
Yaş
122
Konum
ÇINAR ALTI
ABD Enerji Bakanlığı bilimsel ve nükleer deneylerde kullanmak üzere dünyanın en hızlı süper-bilgisayarının üretileceğini açıkladı. Süper-bilgisayarın işlem gücü saniyede 50 trilyon olacak.



ABD Enerji Bakanı Abraham Spencer, dünyanın en güçlü süper-bilgisayarının iki yıl içinde tamamlanacağını açıkladı. Tennessee eyaletindeki Oak Ridge National Laboratuvarı’na yerleştirilecek olan süper-bilgisayarın maliyeti 50 milyon doları bulacak.



Enerji Bakanı Spencer, süper-bilgisayarın saniyede 50 trilyon işlem gücü ile dünyanın en güçlüsü olacağını öne sürdü. Projesini Cray Corp., IBM, ve Silicon Graphics şirketlerinin üstlendiği süperbilgisayar, halen dünyanın en hızlısı Japon Earth Simulator’ı geride bırakacak. 2002 yılında NEC tarafından yapılmış olan Earth Simulator, saniyede 36 trilyon işlem kapasitesine sahip. Dünyada bir çok süper-bilgisayar bu hıza zaman zaman erişiyor olsa dahi, hiç biri sürekli ve istikrarlı olarak bu hızı korumayı başaramıyor.

PRESTİJİ YETER

Süper-bilgisayarlar mevsim değişiklikleri, hava hareketleri, füzyon enerji gibi bilimsel konularda sağladıkları katkıların yanı sıra, aynı zamanda bir ülkenin teknolojik prestijinin önemli bir unsuru olarak öne çıkıyorlar. Örneğin, dünyanın en hızlı süper-bilgisayarları sıralamasında ABD’li makineler TOP 10 ve TOP 500’de çoğunluğu oluşturuyor olmalarına karşın, dünyanın en hızlısının Japonya’da olması, ABD hükümeti tarafından “rekabette geriye düşme” olarak algılanıyordu.

‘REKABETTE GERİDEYİZ’
Japon Earth Simulator, dünyanın en hızlı süper-bilgisayarı olmasından ziyade, ABD hükümetine ait, nükleer silah üretimi yapılan laboratuvarlardaki bilgisayarlardan da daha hızlı olması nedeniyle dikkat çekiyordu. Bazı askeri ve hükümet çevreleri bu durumla ilgili olarak çeşitli eleştirilerde bulunuyorlardı. Bu nedenle, Bakan Spencer “süper-bilgisayar rekabetinde geriye düşmemek için hazırlandıklarını” vurgulamayı ihmal etmiyor.

NÜKLEER DENEY YERİNE GEÇECEK
Son derece karmaşık işlemleri çözen süper-bilgisayarların bir diğer özelliği de, meşakkatli ve normal şartlarda tamamlanması çok uzun sürecek deneylerin sürelerini kısaltmaları. Pratik olarak imkansız deneyler, süper-bilgisayarların simülasyon yetenekleri sayesinde ‘uygulanabilir’ hale geliyor. Bu tür deneylerin başında nükleer patlama deneyleri geliyor ki, süper-bilgisayarların üstlendiği simülasyonlar sayesinde, gerçek nükleer bombaların patlatılmasına gerek kalmıyor.



ABD Enerji Bakanı Abraham Spencer de, “ABD’nin yarışta geri kalmaması gerektiğinin” altını çizerek, dünyanın en hızlı süper-bilgisayarı ile “çok önemli bilimsel deneylerin gerçekleştirileceğini” vurguluyor.



DSS
 
yani benim bilgisayardan:)
 
süper-bilgisayarlar ne kadar hızlanırsa yıkıma o kadar yaklaşıyoruz arkadaşlar hayırlı uğurlu olsun....
 
:clap: :clap: :alkol: böyle bi makina isteyen mesaj atsın anında bulunur bulamasakta çalarız :alkol: :clap: :alkol:
 
Geri
Üst