Oyunlar ya da video düzenleme programları kadar olmasa da işletim sistemleri de çalışmak için belli bir minimum sistem gereksinimine sahip. Özellike Windows Vista'dan sonra işletim sistemlerinin performans gereksinimleri daha bir önem kazandı, artık her bilgisayar için rahatça her işletim sistemini tam performansıyla çalıştırabilir demek zor.
Windows sürümlerini bir kenara bırakırsak Linux dağıtımlarının sistem gereksinimleri konusunda daha mütevazı olduğunu söyleyebiliriz. Bunu kanıtlamak isteyen Dmitry Grinberg adlı hacker, Ubuntu'yu çalıştırabilecek en yavaş bilgisayarı oluşturmaya çalıştı.
Sabır Gerektiriyor
Grinberg'in bir araya getirdiği bilgisayarda 8-bit bir işlemci bulunuyor. İşlemci 24 MHz hızında çalışıyor. İşlemciye 16 MB RAM ve 128 KB kapasite eşlik ediyor. Grinberg, Linux dağıtımlarının 32-bit'ten düşük işlemcilerde çalışmaması sebebiyle işlemci için bir emulatör de geliştirmiş. Ancak bu emulatör yüzünden işlemcinin hızı 6,5 KHz'e düşmüş.
Grinberg'in bilgisayarı Ubuntu'yu çalıştırıyor çalıştırmasına ama bu bilgisayarı kullanmak için epey sabırlı olmak gerek çünkü işletim sisteminin açılması yaklaşık dört saat, komut satırına bir kodun çalışması ise iki saati buluyor.