Herbert von Karajan'ın dünyanın en iyi kemancısı olarak nitelendirdiği, Letonyalı ünlü kemancı Gidon Kremer, Baltık ülkelerinin en iyi genç müzisyenlerinden oluşan orkestrası Kremerata Baltica ile 21 Martta Cemal Reşit Rey Konser Salonunda sahne alacak. Konserde Astor Piazzolla, Richard Strauss, Nino Rota, Giya Kancheli ve Mieczyslaw Weinbergden eserlerin seslendirileceği belirtildi. Kremer konserin önyargılarını pekiştirmek isteyenler ya da sadece eğlenmek isteyenler için gereksiz bir yorgunluk olacağını söylüyor.
Üç kuşak kemancı
The Guardian gazetesinin Dünyada Kremerden daha heyecan verici ve yaratıcı bir kemancı yok... ifadesiyle tanımladığı sanatçı üç kuşak kemancı yetiştiren bir aileden geliyor. Gidon Kremerin dedesi ve babası da Latviyanın ünlü kemancıları arasında yer alıyor.
100ün üzerinde albümü var
7 yaşında Riga Müzik Okulunda başladığı müzik yaşamına Moskova Konservatuvarında kemanın büyük ustası David Oistrakhla devam eden Kremer, klasik müzik dünyasının Oscarları sayılabilecek Kraliçe Elizabeth, Paganini ve Çaykovski yarışmalarından ödüller kazanarak uluslararası müzik dünyasının dikkatini çekti. Dünyanın neredeyse tüm önemli orkestralarıyla konserler veren Gidon Kremer, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Christopher Eschenbach, Riccardo Muti, Zubin Mehta, Claudio Abbado gibi pek çok önemli şefle çalıştı. Çağdaş bestecilere son zamanlarda en çok önem veren keman virtüözü olarak da dikkat çeken Kremerin kaydettiği 100ü aşkın albüm ve Grand Prix du Disque, Deutsche Schallplattenpreis, Ernst von Siemens Musikpreis ve Premio dellAccademia Musicale Chigianagibi ödülleri bulunuyor.
50. doğum gününde orkestra kurdu
Son yirmi yıldır zamanının önemli bölümünü müzik dostlarını buluşturan festivallere ayıran sanatçı, 1981de Lockenhaus Oda Müziği Festivalinin kurucusu oldu, 1997-98 yılları arasında ise Gstaad Festivalinin sanat yönetmenliğini üstlendi. Müzik yaşamında yaptığı en iyi işlerden biri olarak gösterdiği Kremerata Baltica Oda Orkestrasını 1997de, 50. doğum gününde kuran sanatçı, bu oluşumla zengin sanat deneyimlerini Baltık ülkelerindeki genç müzisyenlerle paylaşıyor ve ekonomik zorluklar yaşayan Letonya, Estonya ve Litvanyadaki zengin müzik yaşamına dikkat çekmeyi amaçlıyor.