'StİnG'
Banned
Yüksek öğretim artık tüm dünyada küreselleşiyor. Artık, bir üniversitenin sadece kendi ülkesinde ön sıralarda olması yeterli olmuyor, üniversitenin uluslararası kabul görebilmesi için farklı ülkelerdeki yüzlerce üniversite ile rekabet edebilmesi gerekiyor.
Dünyanın en iyi 200 üniversitesi İngiltere'deki The Times Gazetesi tarafından yayınlanan "The Times Education Supplement" tarafından açıklandı. Listenin ilk 50'si Amerikan üniversitelerinin ağırlığıyla dikkat çekerken ilk 50'de 10 İngiliz Üniversitesi de yer aldı.
İlk sırada dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi yer alırken, İngiltere'den Oxford 6.ve Cambridge Universiteleri 7. sırada olarak ilk 10'a girdiler. Londra Üniversitesine bağlı kolejlerin ilk 50'de yer alması Londra'nın eğitim merkezi olduğunu bir kez daha kanıtladı. The London School of Economics, 11. sırada, Imperial College 14. sırada, University College London, 34. sırada, ve School of Oriental and African Studies 44. sıradan dünyanın en iyi ilk 50 üniversitesi sıralamasına girdiler. Avrupa üniversitelerinden ilk 50'ye giren tek üniversite, listeye 10. sırada giren İsviçre'den Federal Insitute of Technology in Zurich oldu.
Cambridge, Massachusettes, dünyanın eğitim merkezi olduğunu bir kez daha ispatladı. 40 akademisyeni Nobel Ödüllü olan Harvard University ilk sırada yer alırken, MIT listede 3. sırada yer aldı. Kaliforniya, Amerika'nın Boston ile birlikte eğitim merkezi olduğunu ilk 10'a 3 üniversite ile girerek ispatladı. University of California- Berkeley ise 2. , California Institute of Technology 4. sırada ve Stanford University ise 7. sırada yer aldılar.
Kanada'dan ise McGill, Toronto ve British Columbia Üniversitesi sırasıyla, 21, 37 ve 46. sıradan dünyanın en iyi ilk 50 üniversiteleri arasına girmeyi başardı.
Batı ülkelerinin üniversitelerinin ağırlıklı olduğu listeye, Asya'nın üç ülkesinden üç üniversite girdi. Asya'dan, Tokyo Üniversitesi listede 12. sırada, Pekin Üniversitesi 17. sırada ve "National University of Singapore", 18. sıradan listeye girdiler.
Avustralya üniversitelerinden ilk 50'de 6 üniversite yer alırken, National University 16. sıra ile Avustralya'nın en önemli eğitim merkezi olduğunu kanıtladı. Melbourne Üniversitesi 22. sırada, Monash Üniversitesi 33. sırada, New South Wales 36. sırada, Sydney Üniversitesi 40. sırada ve University of Quensland 49. sırada listeye girdiler.
Fransa'dan Ecole Polytechnique 27. sırada, Ecole Normale Superieure 30. sırada yer alırken, Almanya'nın ünlü üniversitesi Heidelburg, 47. sıradan, dünyanın en iyi 50 üniversitesinden birisi oldu.
Avrupa üniversiteleri arasında ilk 20'ye sadece ' Federal Institute of Technology in Zurich- İsviçre' , 10. sıradan girebildi. Avrupa Birliği ülkeleri dışındaki diğer ülkelerden ise Rusya'nın ünlü üniversitesi Lomonsov Moskova Devlet Üniversitesi 92. sırada, ve Norveç Oslo Üniversitesi 101. sırada listede yer aldılar.
Avrupa Üniversiteleri içerinde The London School of Economics ve Ecole Polytechnic Federale de Lausanne- İsviçre, en fazla yabancı öğrenci oranına sahip olan üniversiteler olarak dikkat çekti. Araştırma sonuçlarına göre, Avrupa Üniversiteleri daha fazla öğretime ağırlık verirken, Amerikan üniversiteleri bilimsel araştırmaya ağırlık vermektedir. Ancak, Avrupa Üniversiteleri içerisinde ETH Zurich, Imperial College- London, Tecnical University of Münich bilimsel araştırma indekslerinde öne çıkan üniversiteler oldu. Londra Üniversitesine bağlı ve sosyal bilimlerde uzmanlaşan London School of Economics ve SOAS- School of Oriental and African Studies- sosyal bilimler bilimsel araştırma indekslerinde dikkat çeken üniversiteler oldular.
İlk 200'de ise, Amerika'dan 62 üniversite, İngiltere'den 30, Almanya'dan 17 ve Avustralya'dan 14 üniversite yer aldı.
The Times araştırmasında dünyanın 29 ülkesinin üniversiteleri araştırmaya dahil edildi.
Araştırma dünya genelinde 88 ülkeden 1300 öğretim görevlisinin katılımıyla Ağustos ve Eylül 2004 aylarında gerçekleştirildi. Her bir öğretim görevlisine kendi uzmanlık alanlarında dünyanın en iyi üniversitesi soruldu. Ayrıca, her bir üniversitenin bilimsel araştırma verileri, öğrenci- öğretim görevlisi rasyosu, üniversitenin yabancı öğrenci başvuru sayısı, uluslararası düzeyde ünlü akademisyenlere sahip olması gibi faktörlerde değerlendirmede kriter olarak kullanıldı. Özellikle, bilimsel araştırma verilerinin toplanmasında Thomson Scientific indeksleri kullanıldı. Uluslararası yayınlarda yer alan akademik araştırmaların büyük kısmının İngilizce olması nedeniyle, Amerikan Üniversitelerinin, diğer ülke üniversitelerine üstünlük sağlaması özellikle dikkate alındı. İngilizce konuşulan ülkelerin üniversitelerinin listede daha fazla yer almasının nedenlerinden en önemlisi bu ülke üniversitelerinin öğretim görevlilerinin akademik yayınlarının, diğer ülke üniversitelerine nazaran daha fazla Thomson Scientific indekslerinde yer almasına bağlandı. Bu eşitsizliği gidermek için The Times Editörleri, öğretim görevlisi- öğrenci sayısı rasyolarını bir başka kriter olarak aldılar. Araştırmada dikkate alınan diğer bir faktör ise üniversitelerin, uluslararası öğrenci oranları oldu.
The Times Gazetesinden Martin Ince'e göre, Amerikan Üniversitelerinin ilk 200 üniversite içerisinde göreceli ağırlığına rağmen, hiçbir ülke ilk 200 içerisinde tek başına kartel oluşturmuş değil. İlk 20'de yedi farklı ülkenin üniversiteleri bulunurken, ilk 200'de 29 farklı ülkeden üniversite bulunmaktadır. Listede hiçbir Türk Üniversitesinin yer almaması ise hem üzücü hem de düşündürücüdür.
Dünyanın en iyi 200 üniversitesi araştırması hakkında detaylı bilgi için; http://www.timesonline.co.uk/section/0,,591,00.html adresini ziyaret edebilirsiniz[/COLOR].
Peki yaa Türkiye ?