Dünya yeni ’7 harika’ arıyor

Ozzy666

New member
Reaction score
0
oylayalım..

Dünyanın "yeni yedi harikası"nı belirlemek için başlatılan ankette adaylar, 77'den 21'e düşürüldü. 2007'de bitecek ankette Türkiye'den tek aday var: Ayasofya.

Amaç dikkat çekmek
Dünya kültür miraslarına dikkat çekmek ve onları korumak amacıyla "Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü" (UNESCO) çalışanları tarafından başlatılan anket, devam ediyor. İsviçre'de kurulan "Yeni Yedi Harika Vakfı," herkesi " www.n7w.com " internet adresindeki oylamaya davet ediyor. Uzmanlar tarafından tespit edilen 77 seçeneğin oylamalar sonucunda 21'e indirildiği organizasyonun 2007'nin ocak ayında biteceği belirtiliyor.

Eyfel Kulesi de aday
2000 yılından önce bitirilmiş yapıtların dikkate alındığı ankette, Türkiye'den sadece bir aday bulunuyor: Yapımına 532 yılında başlanan İstanbul Sultanahmet'teki Ayasofya... Listede, Ayasofya'nın dışında Taç Mahal, Kremlin Sarayı, Akropolis, Çin Setti gibi tarihi yapılarla Eyfel Kulesi, New York'taki Özgürlük Anıtı ve Sydney'deki ünlü opera binası gibi "modern" binalar yer alıyor.

daha bi ayrıntılı bilgi
http://www.hackhell.com/showpost.php?p=264977&postcount=14

Turkiyemize oy verelim ... Deil mi arkadaslar :)

çok saolasın uyarın için arkadaşım ...:).

ONE NUMBER TURKEY ..

iyide neden ayasofya?

neden edirnedeki mimar sinanin ayasofyadan daha buyuk kubbe yapilabilir inadiyla yaptigi selimiye degil?

selimiye gerek kubbe gerekse diger ozellikleri acisindan ayasofyadan cok cok daha ustun we gizemli bir yer

selimiye>ayasofya olduguna gore bizim adayimiz bizim yaptigimiz selimiye olmali

aysasofya secilirse biz kendimizi degil onu yapanlari odullendirmis olmaz miyiz?

selimiye'nin kubbesinin tek olması allah'ın birligini,
- kubbesinin genis olması hristiyan mimarlardan daha iyi isler yapabilecegini,
-caminin pencerelerinin 5 kademeli olusu islamın 5 sartını,
-vaaz kursulerinin 4 tane olusu islam'da 4 tane mezhebin hak oldugunu,
-selimiye kulliyesinin 32 tan kapısının olması islamın 32 farzını,
-arka minarelerde 6 yolun olması imanın 6 sartını,
-minarelerinde 12 serefe olması camiiyi yaptıran padisahın 12. osmanli padisahi oldugunu sembolize eden mesaj toplulugudur.

bence haklısın dediklerinde tamamen..ama maalesef Unesco belirliyor adayları..
edit : birde Ayasofya bilinen en büyük eserlerden Türkiye'de ki..En son The Sims 2'de vardı :)

Türkiyeden bı yer yok mu yaw :( gercı yer yerı batırdık berbat ettik ama..

captaiN olm izmir mi lam buRası :p ben geliom yakında gezdircen mi :alkol:

Karşıyaka olm allah kahretmesin seni :mad:

Gel gezdiririz ;)

ben kendimi koyuyorum oylamaya :) oyunuzu bana verin ben 7 harika arasına giricem ;)

evet bu olayı 2 sene önceden hatırlıyorum hatta ayasofyaya oy bile vermiştik arkadaşlarla :)
paylaşım için saool

Merkezi İsviçre’de bulunan bir vakıf, “dünyanın 7 yeni harikası”nı belirlemek amacıyla 21 adayın yer aldığı bir liste oluşturdu.

ayasofya6zi.jpg

“Dünyanın Yedi Yeni Harikası” adlı vakfın amacı, dünya kültür mirasının maruz kaldığı yıkıma dikkat çekmek ve bu varlıkların korunması için küresel duyarlığı artırmak.

Vakfın üyeleri arasında arasında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun eski başkanı Prof Federico Mayor ve dünyaca tanınmış mimarlar da bulunuyor.

21 aday için internette www.new7wonders.com adresinde oylama yapılacak. Oylamanın sonucu 1 Ocak 2007’de açıklanacak.

aaaaaaa1ql.jpg

Adaylar arasında Ürdün’deki Petra kenti, Çin Seddi ve Roma’daki Colesseum’un yanı sıra Paris’teki Eyfel Kulesi, New York’taki Özgürlük Anıtı ve Sydney’deki opera binası gibi modern yapılar da yer alıyor.

İlk yediye girmek için yarışacak 21 aday arasında Türkiye’den Aya Sofya müzesi de bulunuyor.

Gize Piramitleri, hem eski listede, hem de yeni aday listede yer alan tek anıt.

Vakıf adayları belirlerken, “2000 yılından önce inşa edilmiş olmak, insan eliyle yapılmış olmak ve belirli bir düzeyde muhafaza edilmiş olmak” koşullarını gözetti.

Dünyanın yedi harikası Milattan Önce 200’lü yıllarda Filozof Philon tarafından belirlenmişti.

Atinalılara rehberlik için oluşturulan listedeki tüm yer ve yapılar, Akdeniz ve çevresinde bulunuyor.

Bu listede, “İskenderiye Feneri, Artemis Tapınağı, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, Babil’in Asma Bahçeleri, Halikarnas Mozolesi ve Gize Piramitleri” yer alıyor.

rebelliouss7' Alıntı:
bende haberlerde görmüştüm adamlar öle bi site isme koymuşlar ki sırf türkler aklında tutamasın oy weremesinler kendilerine die:):)
şimdi atalım ayasofyaya

bende izledim ama aklımda kalmıştı www.csm.n7w.com idi yanlışım yoksa

bu arada www.hackhell.com da aday seçilmiş 7 harika için
oylar hackhell e
oylarınızı hemen sağ altta bulunan bana ait teşekkür butonundan iletebilirsiniz hehehehe

oylarınızı

qyner üzgünüm senin konunu başa getirmek istedim ama sanırım tarih olarak önceden açıldığı için gelmiyor... az biraz daha uğraşayım : )

edit: olmuyor illa tarihe göre ayırıyor tekrar üzgünüm ...

Geri