- Reaction score
- 0

Brightwell’in kurucusu Alphan Manas şimdi de Saab’a talip oldu. 6 aydır görüştüğü Saab için Türk ortak arıyor.
Daha önce Fransız otomotivci Heuliez’i ve ABD’li jet üreticisi Eclipse Aviation Corperation’ı almak için harekete geçen ancak ikisinde de eli boş dönen Brightwell Holdings’in Yönetim Kurulu Başkanı fütürist Alphan Manas, şimdi de İsveçli Saab’a talip oldu.
Saab’la 6 aydır direkt ve indirekt görüştüklerini ifade eden Manas, “Satış süreci başladığında Saab’a Türk talip çıkarsa Türkiye geride kalmasın diye incelemeye başladık. Bugüne kadar 10-15 Türk grupla görüştük. Türkiye’de Saab için bir yatırımcı kulübü kurulabilir. Türk ortak bulamazsak İsveçli ortak var. Tek şartımız Türkiye ve bölgede üretim” dedi.
YATIRIMCI KULÜBÜ
Daha önce talip olup eli boş döndüğü iki dev yatırım hamlesi nedeniyle kendisine “Bu da daha öncekiler gibi olmasın?” diye sorulduğunu ifade eden Manas, “Gerekirse bu da öncekiler gibi olsun. Biz Saab iflas edip tamamen satışa çıktığında Türkiye lobi faaliyetlerinde geride kalmasın istiyoruz” diye konuştu.
Saab için kitabın kapağına bakarak “Buzdağının altına bakmak lazım” diyen Sanayi Bakanlığı’nın ‘kitabın içini okuduktan sonra’ lobi faaliyetlerine başlayabileceğini belirten Manas, “Sanayi Bakanlığı öncülüğünde Türkiye’de bir yatırımcı kulübü kurulabilir. Saab’ın orta segment aracı yok. Yerli oto planı da bu marka altında gerçekleştirilebilir. Merkezi İsveç’te kalabilir. Ülker Godiva’yı alınca merkezini Türkiye’ye mi taşıdı?” dedi.
Manas, Saab’la ilgilenen 2 Çinli bir de Hintli firma olduğunu belirterek, “Saab patentlerini Çinlilere vermedi. Belki hükümet markanın kullanımını da vermez. Şirketin üstüne toprak atar. Şu an bir şey net değil. Fiyat konuşmam” dedi.
"MÜMKÜN DEĞİL" DEMİŞTİ!
Alphan Manas, 22 Aralık 2011’de Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Saab’ı Türkiye’den kimse alamaz. Mümkün değil” demişti.
ECLİPSE'TE İHALEYE GİRMEDİ
Manas 2009’da iflastan sonra satışa çıkan Eclipse’e talip olduğunu açıklamış ama sonra ihaleye katılmamıştı. İhaleyi Eclipse Aerspace LLC adlı bir yatırımcı grubu aldı. Manas’ın ortağı Ekim Alptekin de sonra bu gruba ortak oldu.
HEULİEZ FRANSA'DA ÜRETİM İSTEDİ
Manas, Fransız Heuliez’i satın almak için İnci Akü’yle teklif sunacaktı. Ama Fransız hükümetinin üretim nedeniyle 600 işçinin çıkarılmasına razı olmamasıyla alımı gerçekleştirememişti. Manas, “Şimdi alan Fransızlar da üretim için Türkiye’yi düşünüyor” diyor.
SAAB'DA SOMUT TÜRK ORTAK YOK
Manas, şimdi de Saab’a talip. Ancak bu kez adını açıklayabildiği somut bir Türk ortağı yok. Türk ortak bulamaması durumunda yola İsveçli bir ortakla devam edeceğini ifade eden Manas, “Bu alımı tek bir babayiğidin yapması zor” diyor.
HT