Cumhuriyet Bayramınız Kutlu Olsun

Newwave

Altın Üye
Katılım
17 Kas 2007
Mesajlar
12,976
Reaction score
0
Puanları
0
Konum
World Of Hackhell

9s7y8p.jpg


Evet bu gün 29 Ekim 2008 Cumhuriyetimiz 85 yaşında tüm Hackhell Ailesinin Cumhuriyet Bayramını
En İçten Dileklerimle Kutlarım bu vatanı bizlere

armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ve tüm şehitlerimizinde
mekanları cennet olsun hepinizin 29 Ekim Cumhuriyet

bayramınız kutlu olsun.
nl7wd4.jpg


30c3znq.jpg

289furk.gif

x52mtc.jpg
 
Umarım,asırlarca bu mıllete bu bayramı yasamak nasip olur.
 
Hepinizin 29 Ekim Cumhuriyet bayramı kutlu olsun.



i93883_image0012.gif
 
herkesin bayramını kutlarım
yarın samsunda olacağım umarım çoşkulu bir kutlama olur
 
İnsanların ümitsizlik içinde "acaba bu sefer gerçekten son mu?" dediği anda, topyekün bir silkinme ve direniş ile kurulmuş, çağdaş dünyanın gereklerine uygun yapılandırılmış, gelişmesi ve çağdaş değerlerin oturması ağır da olsa devam eden Cumhuriyetimiz 85 yaşında!

Umarız ilerleyen yıllarda modernleşme sürecimizi tamamlar, çağdaş dünyanın uygarlık seviyesine erişir, kendi içimizde sosyal barış ve uzlaşıyı başarır, ekonomik ve siyasi bakımdan "tam" özgür, her vatandaşın ülkenin dört bir köşesinde gönül rahatlığıyla dolaşabildiği bir barış ve huzura kavuşuruz...

Bugünlerimizi sağlayan, başta M.Kemal Paşa olmak üzere, yakın silah arkadaşları Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Refet Bele, Ali Fuat Cebesoy, yüzlerce subay, binlerce isimsiz mehmetçiğe saygı ve sevgilerimizi gönderiyor, Allah'tan rahmet diliyoruz!
 
Tüm milletin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.Allah her sene tekrarını nasip etsin.Yüce Atatürk'ün ve istiklalde tüm emeği geçenlerin ruhları şad olsun.
 
Bütün Hackhell üyelerinin 29 Ekim Cumhuriyet bayramı kutlu olsun

Cumhuriyet öncesi
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Osmanlı Devleti, hüküm sürdüğü 624 yılda 36 padişah tarafından yönetilmiştir. Son padişahı Vahdettin'dir.

Padişah, şah, kral, hakan, sultan gibi tek kişiye dayalı yönetim sistemine "mutlakiyet" denir. Mutlakiyet yönetiminde egemenlik kayıtsız şartsız tek bir kişidedir.

Mutlakiyetle yönetilen ülkelerde zamanla ülkeyi yöneten tek kişiye yardımcı olsun diye meclis kuruldu. Meclis üyeleri halkın dileklerini yöneticiye duyurur, yasa tasarısını hazırlardı. Bu yasa taslakları yönetici tarafından benimsendiğinde yasalaşırdı. Bu yönetim biçimine "meşrutiyet" denir. Meşrutiyette meclisin yetkileri sembolik düzeyde olabileceği gibi, bir cumhuriyetteki kadar geniş de olabilir. Osmanlı Devletinde 1876 ve 1908 yıllarında iki kez meşrutiyet ilan edilmiştir.

Birinci Dünya Savaşı, İkinci Meşrutiyet'in ilanından 6 yıl sonra, 1914'te başladı. Bu savaşa dünyanın belli başlı devletleri katıldı. Dört yıl süren savaş, İttifak Devletleri'yle birlikte Osmanlı İmparatorluğu'nun yenik sayılmasıyla sonuçlandı ve Osmanlı toprakları İngiltere, Yunanistan, Fransa, İtalya gibi devletler tarafından işgal edildi.

Cumhuriyetin ilanı
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı hükümeti tarafından, bölgede düzeni sağlaması için Osmanlı Devleti'nin bir gemisi ile, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a gönderildi. Ülkenin çoğu ilinde kongreler düzenledi. "Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi, yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır." ilkesiyle, yurdun her tarafından gelen ulus temsilcileri (milletvekilleri), 23 Nisan 1920 günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi'nde toplandı. Meclis, Mustafa Kemal Paşa'yı "Meclis Başkanı" olarak seçti. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi, Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Halk ve düzenli ordular düşmana karşı savaş verdiler, omuz omuza mücadele ettiler.

Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasını takiben 1 Kasım 1922'de TBMM saltanatı lağvetti. Padişah Vahdettin "vatan haini" ilan edildi ve yurdu terk etti.

24 Temmuz 1923 tarihinde, İsviçre'nin Lozan şehrinde, Lozan Üniversitesi'nde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileri ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya temsilcileri tarafından Lozan Barış Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ile yeni bir devletin temelleri atılmıştır. Fakat, devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemiştir.

İkinci dönem Büyük Millet Meclisi, 11 Ağustos 1923'te ilk toplantısını yaptı. 13 Ekim 1923'te Ankara başkent ilan edildi. Atatürk; egemenliğin ulusa dayandığı bir sistem olan cumhuriyet yönetiminin ilanı için hazırlıklar yapmaya başladı. 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırdı. Onlara, "Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz." dedi.

29 Ekim 1923 günü Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan "Cumhuriyet" önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verdi. Meclis önergeyi kabul etti.

Böylece, Türkiye devletinin yönetimi biçimi "Cumhuriyet" olarak, adı "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak belirlendi. Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin, ilk "Cumhurbaşkanı" oldu. Cumhuriyetin ilanı, yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.

Cumhuriyette Atatürk'ün de söylediği üzere, "Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur." Ulus, kendini yönetme yetkisini, kendilerine temsil eden milletvekilleri aracılığı ile kullanır. Cumhuriyet yönetiminde, yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır. Seçilen temsilciler, yasaları tasarlar ve yöneticileri ulus adına denetler. Ulus, seçimle yöneticileri seçebilir.

Bayram kabul edilmesi
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
29 Ekim 1923'te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu'nda (1921 Anayasası) yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini "cumhuriyet" olarak ilan etti. Bu ilan, aynı gece atılan 101 pare top ile kutlandı. 1924 yılında, "cumhuriyetin ilanı" şenliklerle kutlandı.

2 Şubat 1925'de, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerildi.[1] Bu öneri metninde "Medeni ülkelerden her biri kendisi için millî bayram olmak üzere tek bir gün kabul etmiştir. Her millet bu şekilde belirlediği günü, resmî özel gün sayarak yalnız o günü gerek ülke içinde, gerek dış temsilciliklerinde millî törenle icra eder... Yabancılara da kutlattırılması gereken, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve milletimizin resmî özel gününü öteki medeni ülkeler gibi bir gün olarak belirlemek lazımdır. O gün ise cumhuriyetin ilanı günü olan 29 Ekim'den başkası olmamalıdır."[1] dendi. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelendi ve 18 Nisan 1925'te karara bağlandı. 19 Nisan'da bu teklif TBMM tarafından kabul edildi. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren "bu gün", ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlandı.

628 Numaralı kanun metni:[2]

Madde 1 - Türkiye dahil ve haricinde devlet namına yapılacak bayram merasimi cumhuriyetin ilan edildiği 29 teşrinievvel günü icra edilir.
Madde 2 - İşbu millî bayram merasiminin icrasiyle sair bayramlarda icra olunacak merasimin tarzı İcra Vekilleri Heyeti'nce tayin olunur.
Madde 3 - Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.
Madde 4 - Bu kanunun icrasına İcra Vekilleri Heyeti memurdur.

Cumhuriyet sonrası
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü, bütün resmî daireler, özel işyerleri ve eğitim kurumları resmî tatildir. Tatil, her yıl 28 Ekim günü, saat 13:00'de başlar.

Ulusal bir bayram olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, günümüzde de her yıl resmî törenlerle kutlanır. Stadyumlarda kutlama törenleri düzenlenir. 29 Ekim günü tüm okullar, meydanlar süslenir, çeşitli etkinlikler yapılır. Okullarda şiirler okunur, marşlar söylenir. Cumhuriyetle ilgili oyunlar, sergiler, paneller halka açık olarak düzenlenir. Çoğu yurttaş, kutlama amacıyla evlerine kırmızı-beyaz Türk Bayrağı'nı asar.

Cumhuriyet, yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetimdir. Ulus temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilmesidir. Cumhuriyet yönetiminde söz ulusundur. Cumhuriyeti korumak, kollamak, yaşatmak her Türk vatandaşının ödevidir.​

Ne Mutlu TÜRKÜM Diyene​
Saygılar...
 
Atatürk'ün bizlere armağan ettiği Cumhuriyetimizin 85. Yılı Kutlu olsun...
 
Cumhuriyet bayramı bu yıl daha görkemli kutlanıyor

anitkabir.jpg


Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yılı tüm yurtta ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanacak. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının geçtiğimiz yıllara göre çok daha görkemli geçmesi bekleniyor. Ankara'daki kutlamalara, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve devlet erkanı katılacak.

Son zamanlarda artış gösteren terör saldırılarının ardından, Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yıldönümü kutlamalarına halkın çok daha büyük coşkuyla katılımı beklenirken, tüm yurtta ve dış temsilciliklerde bu coşkuyu yansıtacak ve geniş katılım beklenen kutlama programları hazırlandı. Özellikle Anıtkabir'e, ulusal birlik ve kararlılıklarını göstermek amacıyla çok daha fazla ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.


ANKARA'DA YAPILACAK KUTLAMALAR
Ankara'daki kutlamalara, bugün Kara Harp Okulu Eğitim Arazisi içinden, saat 13.00'te 21 pare top atışıyla başlayacak. Ulus, Sıhhiye ve Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Atatürk anıtlarına Valilik, Türk Silahlı Kuvvetleri ile diğer kurum ve kuruluşlar adına çelenk konulacak. Kamu ve özel kuruluşlara ait binalar, bayrak ve Atatürk portreleri ile donatılacak, gece de ışıklandırılacak. Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yıldönümü olan 29 Ekim Çarşamba günü saat 9.00'da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, protokole dahil devlet erkanının oluşturacağı kortej eşliğinde Anıtkabir'i ziyaret ederek, Ulu Önder Atatürk'ün mozolesine çelenk koyacak. Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Anıtkabir Özel Defterini imzalayacak. Daha sonra, tören alanında bulunan sivil ve askeri personel ile öğrenciler, Büyük Önder Atatürk'ün mozolesi önünden saygı geçişi yapacak.


Anıtkabir'deki törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, TBMM'ye geçerek kutlamaları kabul edecek. Kutlamalar çerçevesinde, aynı gün saat 11.15'te Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında, resmi geçit töreni yapılacak. Tören, Cumhurbaşkanı Gül'ün birlikleri denetlemesi ve şeref locasında yerini alması ile başlayacak. Törenler kapsamında Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi “Türk Yıldızları” da bir gösteri gerçekleştirecek. Resmi geçit töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde resepsiyon verecek.

İSTANBUL'DA GÖRKEMLİ KUTLAMA
Cumhuriyet'in kuruluşunun 85. yıl dönümü, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve İl Müftülüğü tarafından düzenlenen etkinliklerle 32 ilçede kutlanacak. Kutlama törenleri bugün, Topkapı'da 21 pare top atışıyla başlayacak. Aynı gün Edirnekapı Şehitliği ile diğer ilçelerde de çelenk bırakma törenleri gerçekleştirilecek. İstanbul Valiliği'nde Vali Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman'ın 29 Ekim Pazartesi günü tebrikleri kabulünün ardından, Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni düzenlenecek. Vatan Caddesi'ndeki törende, Vali Güler'in konuşmasının ardından şiirler okunacak, halk oyunları gösterileri, öğrencilerin vals gösterisi yapılacak. Buradaki tören, askeri ve sivil öğrenciler ile sivil toplum örgütlerinin resmi geçit töreni ile sona erecek.


bayrak_ist.jpg


Etkinlikler kapsamında İstanbul bu yıl da tepeden tırnağa bayraklarla donatılacak. Caddeler, meydanlar, sokaklar, kamu binaları ve gökdelenlere dev Türk Bayrakları asılacak. İstanbul Boğazı'nda, Boğaziçi Köprüsü ile Kız Kulesi arasında ışık, lazer, havai fişek ve müzik gösterisi yapılacak. Boğaz'da yapılacak ışık ve lazer gösterileri ile yaklaşık 300 teknenin katılacağı Fener Alayı 18.30'dan itibaren izlenebilecek. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın Dolmabahçe'den vereceği startla gösteri 19.30'da başlayacak ve 15 dakika sürecek. Avrupa ve Anadolu Yakası'ndaki bazı noktalarda seyir yerleri oluşturulacak ve dev ekranlardan gösteriler izlenebilecek. Taksim, Bakırköy ve Caddebostan Sahili'nde de kutlamalar yapılacak. Bu üç noktadaki kutlamalar 19.00'da başlayacak. Caddebostan Sahili'nde ise sanatçı Emre Altuğ vereceği konserle Cumhuriyet coşkusuna ortak olacak.







bayramcumhur.jpg
 
Herkezin 29 Ekim Cumhuriyet ßayramı KutLu oLSun Nice 85. YıLLaRa..
 
Geri
Üst