Vuruşarak ÇekiLmek

muratcolez

New member
Reaction score
0

Vuruşarak ÇekiLmek

Genelkurmay Başkanı'nın geçen hafta gazetelere verdiği röportajlarla yürüttüğü halkla ilişkiler faaliyeti, askerî stratejide esaslı bir değişikliğin habercisi.

Hafta sonu, Başsavcılığın AK Parti için yeni bir dava açacağı spekülasyonlarını, galiba bu köklü strateji değişikliği ile birlikte dikkate almak gerekiyor. Yeni bir oyun planı devrede.

Siyaseti bir savaş olarak görenler hata ederler. Ama tersinden savaşı bir siyasî faaliyet olarak tasarlayanlar başarıya ulaşırlar. Sivil siyasetin ve sivillerin karar verdiği savaşın asker mantığına faikiyetinin sebebi budur. Asker, vuruşarak çekilmeye ve karşı cepheyi yıpratma savaşı ile durdurarak bir mevzide tutunmaya çalışıyor. Hata ediyor. Çünkü savaştığı insanlar düşman değil. Ancak siyasî bir vizyon, yürütülen savaşın "yanlış" bir savaş olduğunu gösterebilir.

Genelkurmay Başkanı'nın Orgeneral Saldıray Berk için gazeteler üzerinden yürüttüğü savunma savaşı, TSK'nın itibarına onulmaz yaralar açıyor. 3. Ordu Komutanı, soruşturması bitmiş, yani iddianamesi kabul edilerek kovuşturma aşamasına geçmiş bir davanın sanığı. Hakkındaki suçlamalar çok ağır. İlker Başbuğ'un dosya üzerinde delil incelemesi yapması, muhakeme yürütmesi ve en kötüsü de sanığın masumiyetine dair hüküm vermesi, sadece Ordu'nun değil Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin itibarını derinden yaralayacak bir tutum. Genelkurmay, savcılık, hakimlik yapsın; ülkeyi de savcılar, hakimler mi savunsun? Devasa bir millî ordunun başında bulunan komutanın, bir terör sanığı hakkında "arkasındayız" demesinden sonra, o ülkede en başta devlet olmak üzere hukukun koruyacağı ve sürdüreceği her şeye kuşku ile bakmak gerekir. Genelkurmay Başkanı, aleni olarak bir anayasa suçu işliyor ve öyle anlaşılıyor ki; bu suçu bile bile işliyor. Geriye silahla koruyacağınız hiçbir şey kalmıyor. Başbuğ'un, üzerinde fırtınalar kopartılan ve yanlışlığı kanıtlanan "Alevî köylerine okul yaptırma suçu"nun arkasına saklanmaya çalışması da öyle. İddianamede savcıların kaleminden çıkan böyle bir ibare yok. İbare, Jandarma'ya ait. Hele, savcıların böyle bir iddiada bulunmadığı, iddianameye alınan ibarelerin jandarma fişlemelerinde geçtiği defalarca yazılıp çizildikten sonra.

Bu, bir savaş değil. İktidara el koymak için suç işledikleri veya işlemeyi tasarladıkları iddia edilen asker şahıslar hakkında davalar sürüyor. Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü devam ettirebilmek için tek çare var: Kim olursa olsun herkesin hukuk karşısında boynu kıldan ince olacak. Sürmekte olan bu süreci bir savaş olarak görenler, bu savaşın sahip olduğu bütün varlıkları ile bu ülkeye karşı açılmış bir savaş olduğunu görmek zorundalar. Ve her şeyden önce orduyu, içine düştüğü bu berbat durumdan çekip çıkartacak gücün kimin elinde olduğunu fark etmeleri lâzım.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin zedelenen itibarını onaracak, ordusuyla birlikte Türkiye'nin çıkarlarını koruyacak güç bir tek kişinin elinde. Süreci savaş gibi yürütenlerin savaş açtıkları kişi bu: Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakanı, Recep Tayyip Erdoğan.

Bugün TSK'yı saplandığı bataklıktan çekip çıkartacak güç sadece Başbakan'da var. Başbakan'ın TSK'ya kefil olması, askerlerin hukuka bağlılıkları ve ülke çıkarlarına uygun davrandıkları konusunda Başbakan'ın toplum nezdinde samimi bir kefaleti bile her şeyi değiştirecek güçte.

Yeni bir kapatma davası ve Tayyip Erdoğan'ın siyasî yasaklı hale getirilmesi hesabı yapanlar ahmak değillerse blöf yapıyorlar. Böyle bir gelişme askeri saplandığı bataklığa tamamıyla gömer. Vuruşarak geri çekilenler, karşı tarafa büyük zarar verir; ama kendileri de aynı kuyunun içinde yok olur.

Kaynak

çok hoş bir yazı ele almış Türköne.. eline sağlık Mc Namara...

gerçekten günümüze ışık tutan bir konu olmuş ...

Ne askerin ne polisin nede yargının kölesi değil bu millet adam olacaklar efendilerine yani bize hizmet edecekler yani bize sen kendi hiyerarşik düzeninde paşa olabilrsin ama benim gözümde sade devlet memurusun DSi genel müdüründen bir farkın yok... ırgalamam sadece TBMM'yi tanırım...

Tamda dediğin gibi ama milletin vekilleride Türk Milletine hizmet edecek ama sanırsam onlar başka yerlere başka amaçlara ve başka kişilere hizmet veriyorlar

Genelkurmay Hukuki olana saygılı olmadığını, yargıya destek olmayacağını vede aynı fikirde hiç olmadığını halen yargılanmakta olan Asker sanıkları görevde tutarak gösteriyor. Bunu ya yaptıklarını suç olarak görmediğinden yada yargılamayı veya yargının yaptıklarını Hukuki görmediğinden yapıyor. Eğer TSK hukuka saygılı ve Yargının gereği gibi görevini yapmasından rahatsız olmuyorsa, düşük rütbelerdeki askerlere uyguladığı sıradan bir uygulamayı şu anda yargı süreci içinde yargılanlar içinde aynı kararlılıkla gösterebilmesi; " Hukuka saygılıyız "söylevini en basitinden tutarlı hale getirecektir. Bu olayı içinden çıkılamaz hale getirmek, kimseyi aklamaz, onurize de etmez.

Güzel ve yerinde tespitler olmuş.

Genelkurmay Hukuki olana saygılı olmadığını, yargıya destek olmayacağını vede aynı fikirde hiç olmadığını halen yargılanmakta olan Asker sanıkları görevde tutarak gösteriyor. Bunu ya yaptıklarını suç olarak görmediğinden yada yargılamayı veya yargının yaptıklarını Hukuki görmediğinden yapıyor. Eğer TSK hukuka saygılı ve Yargının gereği gibi görevini yapmasından rahatsız olmuyorsa, düşük rütbelerdeki askerlere uyguladığı sıradan bir uygulamayı şu anda yargı süreci içinde yargılanlar içinde aynı kararlılıkla gösterebilmesi; " Hukuka saygılıyız "söylevini en basitinden tutarlı hale getirecektir. Bu olayı içinden çıkılamaz hale getirmek, kimseyi aklamaz, onurize de etmez.

Güzel ve yerinde tespitler olmuş.
Açığa alma müessesesini demek istiyorsun da....bilmeden konuşuyorsun ve basınınızda bunlar size anlatılmıyor...çünkü işlerine gelmiyor....tabii öğrenince senin de işine gelmeyecek eminim ama;

AÇIĞA ALMA YETKİSİ MİLLİ SAVUNMA BAKANINDA.....GENELKURMAY BAŞKANINDA DEĞİL....

Oku ve araştır biraz....

Açığa alma müessesesini demek istiyorsun da....bilmeden konuşuyorsun ve basınınızda bunlar size anlatılmıyor...çünkü işlerine gelmiyor....tabii öğrenince senin de işine gelmeyecek eminim ama;

AÇIĞA ALMA YETKİSİ MİLLİ SAVUNMA BAKANINDA.....GENELKURMAY BAŞKANINDA DEĞİL....

Oku ve araştır biraz....

Talebi kimin yaptığını, OKU ARAŞTIR biraz ..!

Bak yine işime gelmedi. ;)

Doğrudan alabilir. TALEBE NE HACET?
Siz halk değil misiniz?Halkın iradesi denmiyor mu?Eeee.....

Bak senin işine hiç gelmedi, kıvırmya başladın.

Devlet yönetmek başka birşey tabi ! Öyle bir yetki hesapta var reelde öyle birşey yapılsa, yok kurumlar arası çatışma yok TSK yıpratılıyor, bu müdehale sindirme amaçlı diye bir takım zevat bağırmaya başlıyor.

Burası Türkiye ! Yönetim ayrı bir ilm-i siyaset işidir. OKU ARAŞTIR BİRAZ !

Bak senin işine hiç gelmedi, kıvırmya başladın.

Devlet yönetmek başka birşey tabi ! Öyle bir yetki hesapta var reelde öyle birşey yapılsa, yok kurumlar arası çatışma yok TSK yıpratılıyor, bu müdehale sindirme amaçlı diye bir takım zevat bağırmaya başlıyor.

Burası Türkiye ! Yönetim ayrı bir ilm-i siyaset işidir. OKU ARAŞTIR BİRAZ !
926 sayılı TSK Personel Kanunu

Madde 65 - Açığa alınan veya tutuklanan subay ve askeri memurlar hakkında aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır:

a) (Değişik bent: 26/03/1982 - 2642/10 md.) Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler.

AÇIK VE NET....ANLAMADIĞIN BAŞKA BİŞEY OLURSA SOR....YANAŞMA MEDYADA BULUNMAZ BU BİLGİLER....

He bu arada, görevden almak ile açığa almak farklı şeylerdir. Karıştırmak ya bilgisizlikten yada maksatlılıktan kaynaklıdır. İlki hoşgörülür ama ikincisi bilumum zevatın yaptığı olduğundan farklı gösterme senaryosunun ürünleri arasındadır Bunu "Sırdaş" medya iyi bilir. Birilerinin tabiri ile ""Yandaş medya" bundan pek anlamaz. ;)

926 sayılı TSK Personel Kanunu

Madde 65 - Açığa alınan veya tutuklanan subay ve askeri memurlar hakkında aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır:

a) (Değişik bent: 26/03/1982 - 2642/10 md.) Haklarında ölüm veya ağır hapis cezasını gerektiren veya yüz kızartıcı bir suçtan ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere 5 yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren bir cürümden veya emre itaatsizlikte ısrar, üste veya amire fiilen taarruz, üste veya amire hakaret, mukavemet suçlarından dolayı kamu davası açılanlar mensup oldukları bakanlıklarca açığa çıkarılabilirler.

AÇIK VE NET....ANLAMADIĞIN BAŞKA BİŞEY OLURSA SOR....YANAŞMA MEDYADA BULUNMAZ BU BİLGİLER....

Baya üslubun düzelmiş. Bundan sonra, birbirimizden birşeyler öğrenebiliriz merak etme ! Ben herşeyi okurum. O yüzden kendi fikirlerimi yazıyorum. Birilerininkileri değil. ;)

He bu arada, görevden almak ile açığa almak farklı şeylerdir. Karıştırmak ya bilgisizlikten yada maksatlılıktan kaynaklıdır. İlki hoşgörülür ama ikincisi bilumum zevatın yaptığı olduğundan farklı gösterme senaryosunun ürünleri arasındadır Bunu "Sırdaş" medya iyi bilir. Birilerinin tabiri ile ""Yandaş medya" bundan pek anlamaz. ;)

Gene bilmediğin bişey ortaya çıktı bak....
Bir öncekini anladığın ümidiyle, bunu da izah edeyim sana;

TSK da görevden alma diye bir kavram yoktur(üstsubay general ve amiraller için)

Hele hele Genelkurmay Başkanının hiç de öyle bir yetkisi yok(Cemaat yönetimine benzemiyor gördüğün gibi....)

Bu tür işler için nokta atamalar(3'lü onay) ve Yüksek Askeri Şura Kararlarına göre olur....Anlatabildim mi.....

Gene bilmediğin bişey ortaya çıktı bak....
Bir öncekini anladığın ümidiyle, bunu da izah edeyim sana;

TSK da görevden alma diye bir kavram yoktur(üstsubay general ve amiraller için)

Hele hele Genelkurmay Başkanının hiç de öyle bir yetkisi yok(Cemaat yönetimine benzemiyor gördüğün gibi....)

Bu tür işler için nokta atamalar(3'lü onay) ve Yüksek Askeri Şura Kararlarına göre olur....Anlatabildim mi.....

Yazdıklarımı iyi oku bakalım. Genelleme mi var, parantez içine muatıf bireysel cümleler mi? Aaa! Bak çok şey biliyormuşsun , ama okuduklarını dahi anlayamıyorsun. Çok şey bildiğini sananlar, aslında ne bildiklerini bile bilmeyenlerdir.

Kopyala yapıştır ile çok şey anlattın bana .. ! ;)

Yazdıklarımı iyi oku bakalım. Genelleme mi var, parantez içine muatıf bireysel cümleler mi? Aaa! Bak çok şey biliyormuşsun , ama okuduklarını dahi anlayamıyorsun. Çok şey bildiğini sananlar, aslında ne bildiklerini bile bilmeyenlerdir.

Kopyala yapıştır ile çok şey anlattın bana .. ! ;)
Kanun maddesi hariç cut copy paste yapmadım...

Hukukta da böyle davranılır...Kanun maddeleri birebir okunur ve yazılır...Aksi yoruma , içtihada girer....
Bu arada parantezini de açmamışsın SADECE KAPAMIŞSIN....BİLGİN OLSUN....TÜRKÇEYİ DÜZGÜN KULLANMALIYIZ....

Kanun maddesi hariç cut copy paste yapmadım...

Hukukta da böyle davranılır...Kanun maddeleri birebir okunur ve yazılır...Aksi yoruma , içtihada girer....

Kardeş bak ikili mukalemede "copy paste" yapılmaz, genelde yapılanlarda okunmaz. Farzet ki, karşı karşıya konuşuyoruz. Bana copy paste yapabilirmisin O yüzden hiçbir mesajımda ki, daha öncede kanun maddesine atıfla yorum yaptım.Kendi yorumumu yazmayı tercih ederim. Kendi yorumumu yazmam o maddeyi bilmemem anlamına gelmez. Aksine sentezleyebildiğim anlamına gelir ki, bu da birşeyleri "bildiğimin" ifadesidir. Muhalif olsa yazdıklarım ispat amaçlı bunu yap ! Ama iyi okunduğunda asla ve kata o maddeye senin yorumlaman dışında muhalefet söz konusu değil. Tabi bu benim yöntemim. Herkesin "cemaati" kendine .. Sen hukukçusun ya sanada saygı duyarım. ;)

Kardeş bak ikili mukalemede "copy paste" yapılmaz, genelde yapılanlarda okunmaz. Farzet ki, karşı karşıya konuşuyoruz. Bana copy paste yapabilirmisin O yüzden hiçbir mesajımda ki, daha öncede kanun maddesine atıfla yorum yaptım.Kendi yorumumu yazmayı tercih ederim. Kendi yorumumu yazmam o maddeyi bilmemem anlamına gelmez. Aksine sentezleyebildiğim anlamına gelir ki, bu da birşeyleri "bildiğimin" ifadesidir. Muhalif olsa yazdıklarım ispat amaçlı bunu yap ! Ama iyi okunduğunda asla ve kata o maddeye senin yorumlaman dışında muhalefet söz konusu değil. Tabi bu benim yöntemim. Herkesin "cemaati" kendine .. Sen hukukçusun ya sanada saygı duyarım. ;)

Netice itibarıyla AÇIĞA ALMA YETKİSİNİN senin iddia ettiğin gibi GENELKURMAY BAŞKANINDA DEĞİL MİLLİ SAVUNMA BAKANINDA olduğunu, yine iddia ettiğinin aksine; GENELKURMAY BAŞKANININ KENDİ İRADESİ İLE GÖREVDEN ALMA YETKİSİNİN FALAN BULUNMADIĞINI öğrenmiş olman ümidiyle;
İYİ FORUMLAR....

Netice itibarıyla AÇIĞA ALMA YETKİSİNİN senin iddia ettiğin gibi GENELKURMAY BAŞKANINDA DEĞİL MİLLİ SAVUNMA BAKANINDA olduğunu, yine iddia ettiğinin aksine; GENELKURMAY BAŞKANININ KENDİ İRADESİ İLE GÖREVDEN ALMA YETKİSİNİN FALAN BULUNMADIĞINI öğrenmiş olman ümidiyle;
İYİ FORUMLAR....

Çok şey öğrettiğin (!) için teşekkürler ! Sana da ..!

Ek olarak : Türkçeyi de iyi kullanırım. Noktalamaların bile sana muhalefet ediyor, anlayana tabi ..

oOOoOoO apoya Mareşallık Paşalık veren zatı muhterem gene döktürmüş avaneleri ise bildiğimiz gibi ağzı açık alkışlıyor.

Kadın memesi için vatan satan liboşların avaneleri
Bir milyon ermeni öldürdük diyen liboşların avaneleri
Atatürk ve Devrimleri anayasadan çıkartılsın diyenlerin avaneleri
Apoya Paşalık verelim barış olsun diyenlerin avaneleri
Ne Mutlu Türküm Demekten aciz olupta osmanlıcılık peşinde koşturanların avaneleri
Lozanı beğenmeyip İnönüye saldıran Serv uşaklarının avaneleri

Unutmayınki amel defterleriniz kabarıyor , yaptığınız kafirlik yanınıza kar kalmaz ,elbet hesap sorulur mahkemeler kurulur, armutlar ağaçta sallanır sallandıkça ballanır....

Geri